Rivet developer & BSM workshop

Europe/London
Lunga House

Lunga House

Lunga House Lunga Estate Croabh Haven Argyll PA31 8UU +44 (0) 131 3471325 +44 (0) 1852 500237 http://www.lungahouse.co.uk/
Description

Lunga House
Lunga House, Croabh Haven, May 2016

 

A short residential meeting to develop Rivet machinery (particularly multi-weight, run merging, and fast-smearing) and kick-off collaborations with BSM phenomenology groups.

 

Venue

The meeting will be held in Lunga House (http://www.lungahouse.co.uk) near Croabh Haven on the West Coast of Scotland, half an hour from the port town of Oban and an incredibly picturesque trip from Glasgow via Arrochar and Loch Fyne. Some of the most famous sites in the highlands are only slightly further north -- Rannoch Moor, Glencoe, and Ben Nevis -- and Oban is the gateway to the western isles of Jura, Mull and Islay.

Your accommodation costs at Lunga House will be covered for three days from the afternoon of 26 Sept (after lunch) until after lunch on the 29th. This will include breakfast, lunch, and dinner: please let us know if you have any special requirements. If you want to stay at Lunga outside these times, you will need to make special arrangement -- please also let us know if this is the case.

A word of advance warning: the wifi and internet connection are not world-class! This is a mixed blessing... just don't expect to be streaming any movies or, probably, Skyping/Vidyoing.
 

Getting there

Croabh Haven is a bit off the beaten track, although very picturesquely so. Since there is no easy public transport to the venue, there are two main options:

  • hire car from Edinburgh or Glasgow (airports)
  • train from Glasgow to Oban, followed by taxi to Lunga House

If you want to take the hire car route, and would be interested in sharing, then let us know where & when you will be starting/ending and we'll try to put you in touch with other compatible would-be sharers. It's a lovely drive past Loch Lomond and the Trossachs, then the Argyll coastline, and a car is the easiest way to explore the area before or after the meeting (see later).

If you want to take the train and taxi option, please take a moment to work out when you will most likely arrive in Oban and let us know, and we'll investigate arranging a group taxi. 

The journey by either car or train will take roughly 2.5 to 3 hours from Glasgow, and a bit longer from Edinburgh.

We may be able to provide some further financial support for travel, although it depends on the final number of participants and will be allocated in order of need. Especially for students, if you do not have alternative funding for travel costs and require assistance, let us know asap.
 

Meeting topics

We have many things to discuss and work on, and will hopefully make a Rivet version 2.5.2 release shortly before the workshop so we can develop without fear of disrupting the release schedule. As a starting point, here are several broad topic areas:

  • detector smearing and BSM analyses
  • analysis recasting
  • histogramming, event weights, and run-merging
  • SM machinery and analyses

They are not completely orthogonal, of course, but hopefully give reasonable coverage of current hot topics. Please let us know if you plan/hope to work on areas unrelated to these, and we'll add to the list.
 

Distractions and sight-seeing

We can't guarantee beautiful weather -- Scotland is anything but predictable in that respect -- but the area is still wonderful even when the sun doesn't shine. Keep your fingers crossed for an Indian summer, though.

Since three days of 100% physics on a single site would drive most people mad, we suggest a couple of excursions somehow fit into the schedule: visits to Oban Distillery and Corryvreckan whirlpool (3rd largest in the world). More details to follow.

If you want to do some sightseeing before or after the trip, we recommend the following (sort-of) local destinations:

  • The Crinan Canal
  • Oban and taking the ferry to Western Isles, e.g. nearby Mull or Jura
  • A bit further north: Loch Awe, Rannoch Moor, Glencoe, Glen Etive
  • Loch Leven, Glen Nevis and Ben Nevis
  • The Caledonian Canal and Loch Ness

If you've got any queries, especially for outdoor activities, I or other locals may be able to advise. 
 

    • 14:30 20:00
      Arrivals and informal discussions 5h 30m
    • 20:00 21:30
      Dinner 1h 30m
    • 08:00 09:00
      Breakfast 1h
    • 09:00 11:00
      Introduction and status review 2h
      Speaker: Andy Buckley (University of Glasgow (GB))
    • 11:00 11:20
      Coffee break 20m
    • 11:20 13:00
      Discussion and kick-offs 1h 40m
    • 13:00 14:00
      Lunch 1h
    • 14:00 18:00
      Group discussion and work
    • 19:30 20:30
      Dinner 1h
    • 08:00 09:00
      Breakfast 1h
    • 09:00 11:00
      Group discussion and work
    • 11:00 11:20
      Coffee break 20m
    • 11:20 13:00
      Group discussion and work
    • 13:00 14:00
      Lunch 1h
    • 14:00 17:00
      Excursion (TBC) 3h
    • 19:30 20:30
      Dinner 1h
    • 08:00 09:00
      Breakfast 1h
    • 09:00 11:00
      Group discussion and work
    • 11:00 11:20
      Coffee break 20m
    • 11:20 13:00
      Group discussion and work
    • 13:00 14:00
      Lunch 1h
    • 14:00 14:20
      Depart! 20m