Danish Teacher Programme

Europe/Zurich
CERN

CERN

Erland Andersen, Jeff Wiener (CERN)
Description

The Danish Teacher Programme 2017 will take place from 6-9 March 2017. Lectures, on-site visits, exhibitions, and hands-on workshops will introduce its participants to cutting-edge particle physics. We hope our participants will go back to Denmark as ambassadors, who pass on the subject to our next generation of physicists, engineers, IT specialists ...


Danish Teacher Programme 2017:
https://indico.cern.ch/e/DKTP17

Teacher Programme Manager:
Jeff Wiener: 0041 75 411 9010

In case of emergency:
CERN fire brigade: 0041 22 76 74444

    • 10:30 AM 12:00 PM
      Arrival at CERN
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Lunch break 1h
    • 1:00 PM 3:00 PM
      Introduction 3/R-002 - Teacher Training Room

      3/R-002 - Teacher Training Room

      CERN

      48
      Show room on map
      • 1:00 PM
        Objectives of the Danish Teacher Programme 30m
        Speaker: Jeff Wiener (CERN)
      • 1:30 PM
        Introduction to CERN 1h 15m
        Speaker: Lars Varming Joergensen (CERN)
    • 3:00 PM 4:50 PM
      Visits
      • 3:00 PM
        Synchrocyclotron & ATLAS 1h 50m

        15:00-15:30 Synchrocyclotron
        15:30-15:40 Walk to ATLAS
        15:40-16:40 ATLAS Control Room
        16:40-16:50 Walk to Bat3

    • 5:00 PM 6:15 PM
      Lectures 3/R-002 - Teacher Training Room

      3/R-002 - Teacher Training Room

      CERN

      48
      Show room on map
      • 5:00 PM
        Introduction to the Standard Model 1h 15m
        Speaker: Jorgen Beck Hansen (University of Copenhagen (DK))
    • 6:30 PM 7:30 PM
      Welcome to CERN! 61/1-201 - Pas perdus - Not a meeting room -

      61/1-201 - Pas perdus - Not a meeting room -

      CERN

      Show room on map
      • 6:30 PM
        Welcome Reception 1h
    • 9:00 AM 10:15 AM
      Lectures 3/R-002 - Teacher Training Room

      3/R-002 - Teacher Training Room

      CERN

      48
      Show room on map
      • 9:00 AM
        Introduction to Accelerators and Detectors 1h 15m
        Speaker: Borge Nielsen (University of Copenhagen (DK))
    • 10:30 AM 12:30 PM
      Workshops
      • 10:30 AM
        Masterclass 1h 30m 3/R-002 - Teacher Training Room

        3/R-002 - Teacher Training Room

        CERN

        48
        Show room on map
        Speaker: Jorgen Beck Hansen (University of Copenhagen (DK))
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 2:00 PM 5:30 PM
      Workshops & Exhibitions

      Meet at 14:00 in the Main Building!

      • 2:00 PM
        Cloud Chamber Workshop 1h 30m 143/R-003 - S'Cool LAB

        143/R-003 - S'Cool LAB

        CERN

        40
        Show room on map
        Speaker: Jeff Wiener (CERN)
      • 3:30 PM
        Microcosm & GLOBE 1h 30m
    • 8:45 AM 12:45 PM
      Visits
      • 8:45 AM
        ALICE Cavern & CCC & SM18 4h

        The bus leaves in front of Bat39 (CERN hotel) at 8:45!

        Group 1

        09:00-10:30 ALICE Cavern
        10:30-10:45 Transport to CCC
        10:45-11:30 CCC
        11:30-11:40 Transport to SM18
        11:40-12:30 SM18
        12:30-12:45 Transport to the CERN hotel

        Group 2

        09:00-09:50 SM18
        09:50-10:00 Transport to CCC
        10:00-10:45 CCC
        10:45-11:00 Transport to ALICE
        11:00-12:30 ALICE Cavern
        12:30-12:45 Transport to the CERN hotel

    • 12:45 PM 2:00 PM
      Lunch break 1h 15m
    • 2:00 PM 10:30 PM
      Social Events
      • 2:00 PM
        Discover Geneva Treasure Hunt 6h Geneva

        Geneva

        We will provide you with your personal treasure hunt brochure. Please prepare 8 CHF to buy the "Tout Genève 9h" ticket. Once you successfully finish the treasure hunt there will be a delicious cheese fondue and a treasure waiting for you!

      • 8:00 PM
        Official Dinner of the Danish Teacher Programme 2017 2h Cave Valaisanne

        Cave Valaisanne

        Although it's the formal dinner of the programme, please wear clothes, which you feel comfortable in. The treasure hunt will lead you directly to the
        Cave Valaisanne & Chalet Suisse
        Bd Georges-Favon 23
        1204 Genève

    • 8:30 AM 9:45 AM
      Lectures 3/R-002 - Teacher Training Room

      3/R-002 - Teacher Training Room

      CERN

      48
      Show room on map
      • 8:30 AM
        Introduction to CERN's Antimatter Factory 1h 15m
        Speaker: Lars Varming Joergensen (CERN)
    • 9:45 AM 12:00 PM
      Visits
      • 9:45 AM
        Antimatter Factory & Data Centre 2h 15m

        09:45-10:00 Transport from Bat500 to R2
        10:00-10:55 Antimatter Factory & Data Centre
        10:55-11:05 Rotation
        11:05-12:00 Data Centre & Antimatter Factory

    • 12:00 PM 1:15 PM
      Lunch break (Restaurant 2) 1h 15m
    • 1:15 PM 2:45 PM
      Visits
      • 1:15 PM
        Low Energy Ion Ring (LEIR) 1h 30m

        Meet in front of Restaurant 2 at 13:15!

        13:15-13:30 Walk to LEIR
        13:30-14:30 LEIR
        14:30-14:45 Walk to the Main Building

    • 3:00 PM 4:30 PM
      Closing Session 3/R-002 - Teacher Training Room

      3/R-002 - Teacher Training Room

      CERN

      48
      Show room on map