Issues on Grid Technologies, Department of Computer Science and Biomedical Informatics of the University of Central Greece, Lamia, Greece

Europe/Athens
Lamia, Greece

Lamia, Greece

Ilias Maglogiannis (University of Central Greece)
Description
The Department of Computer Science and Biomedical Informatics of the University of Central Greece in conjunction with the Greek Research and Technology Network (GRNET) are organizing the "Issues on Grid Technologies" two day seminar in Lamia, Greece. The seminar, held in the context of the 3nd phase of "Enabling Grids for E-sciencE" (EGEE-III) project which is funded by the European Union, will take place at the Galaneika, Lamia on Thursday 21st and Friday 22nd of May 2009.
The seminar will include:
• Introduction to Grid systems
• Grid systems and e-Science
• Presentation of the EGEE project and the Grid initiative in Greece
• Presentation on the EGEE architecture, infrastructure and middleware
• Hands-on exercises for submitting Grid job and developing Grid Applications
• Introduction to Grid applications development (application programming, MPI)
The seminar is intended for researchers and members of academia of our region who would like to get hands-on experience with the services provided by the EGEE project.
Venue:
Thursday and Friday 21-22/05/2009
Room 3 of the University of Central Greece
Lamia
Greece

In order to participate in the hands-on exercises, a WiFi enabled (801.11b/g) laptop is required. Participation to the seminar is free of charge. There is a limit in participants to 30 persons.
Seminar material language:Greek, English
Seminar language:Greek

    • 9:30 AM 11:00 AM
      Introduction to the Grid/ HellasGrid/ EGEE 1h 30m
      Speaker: Ms Athanasia Assiki (Institute of Communication and Computer Systems)
    • 11:00 AM 11:30 AM
      break (Coffee) 30m
    • 11:30 AM 11:45 AM
      Utilization of Grid in Biomedical Applications 15m
      Utilization of Grid in Biomedical Applications
      Speaker: Prof. Ilias Maglogiannis (University of Central Greece)
    • 11:45 AM 1:00 PM
      gLite Middleware – Job submission (Hands on) 1h 15m
      Speaker: Ms Athanasia Assiki (Institute of Communication and Computer Systems)
    • 1:00 PM 2:00 PM
      break (Snack - Coffee) 1h
    • 2:00 PM 3:30 PM
      Grid Data Management using command line (Hands-on) 1h 30m
      Grid Data Management using command line (Hands-on)
      Speaker: Ms Athanasia Assiki (Institute of Communication and Computer Systems)
      Slides
    • 3:30 PM 5:00 PM
      Introduction to MPI 1h 30m
      Introduction to MPI
      Speaker: Evangelos Koukis
      Slides
    • 9:30 AM 11:00 AM
      Entering the Grid 1h 30m
      Speaker: Mr Vasileios Gkamas (Research Academic Computer Technology Institute)
      Slides
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Break (Coffee) 30m
    • 11:30 AM 12:00 PM
      gLite Basic APIs 30m
      gLite Basic APIs
      Speaker: Christos Markou (NCSR-Demokritos)
      document
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Hands-on GFAL programming (laboratory) 1h
      Hands-on GFAL programming (laboratory)
      Speaker: Christos Markou (NCSR-Demokritos)
    • 1:00 PM 2:00 PM
      break (Snack - Coffee) 1h
    • 2:00 PM 3:00 PM
      Hands-on R-GMA Programming 1h
      Hands-on R-GMA Programming
      Speaker: Christos Markou (NCSR-Demokritos)
    • 3:00 PM 3:30 PM
      The GRISSOM (GRids for In Silico Systems biOlogy & Medicine) portal case study 30m
      The GRISSOM (GRids for In Silico Systems biOlogy & Medicine) portal case study
      Speaker: C. Doukas (University of Central Greece)
    • 3:30 PM 4:00 PM
      Wrap-up 30m
      Wrap-up