Danish Teacher Programme

Europe/Zurich
CERN

CERN

Erland Andersen, Jeff Wiener (CERN), Lars Varming Jorgensen
Description

The Danish Teacher Programme 2018 will take place from 26 February-1 March 2018. Lectures, on-site visits, exhibitions, and hands-on workshops will introduce its participants to cutting-edge particle physics. We hope our participants will go back to Denmark as ambassadors, who pass on the subject to our next generation of physicists, engineers, IT specialists ...


Danish Teacher Programme 2018:
https://indico.cern.ch/e/DKTP18

Teacher Programme Manager:
Jeff Wiener: 0041 75 411 9010

In case of emergency:
CERN fire brigade: 0041 22 76 74444

    • 10:30 AM 12:00 PM
      Arrival at CERN
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 1:30 PM 4:30 PM
      Lectures 3/R-002 - Teacher Training Room

      3/R-002 - Teacher Training Room

      CERN

      48
      Show room on map
      • 1:30 PM
        Introduction to CERN 1h 15m
        Speaker: Lars Varming Joergensen (CERN)
      • 3:00 PM
        Introduction to the Standard Model 1h 30m
        Speaker: Jorgen Beck Hansen (University of Copenhagen (DK))
    • 4:30 PM 5:00 PM
      Coffee break 30m
    • 5:00 PM 6:00 PM
      Visits
      • 5:00 PM
        Synchrocyclotron 45m
    • 6:30 PM 7:30 PM
      Welcome to CERN! 61/1-201 - Pas perdus - Not a meeting room -

      61/1-201 - Pas perdus - Not a meeting room -

      CERN

      Show room on map
      • 6:30 PM
        Welcome Reception 1h
        Speaker: Jeff Wiener (CERN)
    • 9:00 AM 10:30 AM
      Lectures 3/R-002 - Teacher Training Room

      3/R-002 - Teacher Training Room

      CERN

      48
      Show room on map
      • 9:00 AM
        Introduction to CERN's Antimatter Factory 1h 15m
        Speaker: Lars Varming Joergensen (CERN)
    • 10:30 AM 12:30 PM
      Workshops
      • 10:30 AM
        Masterclass 1h 30m
        Speaker: Jorgen Beck Hansen (University of Copenhagen (DK))
    • 12:30 PM 1:45 PM
      Lunch break 1h 15m
    • 1:45 PM 5:00 PM
      Workshops & Exhibitions

      Meet in the Main Auditorium at 13:45!

    • 5:00 PM 6:00 PM
      Visits

      Meet at the Main Reception (Bat33) at 17:00!

      • 5:00 PM
        ATLAS control room 1h
    • 8:45 AM 12:30 PM
      Visits
      • 8:45 AM
        SM18 & CCC 2h 15m

        Meet in front of the CERN hotel (Bat39) at 8:45!

        08:50-09:00 Transport from Bat39 to SM18
        09:00-10:00 SM18
        10:00-10:10 Transport from SM18 to CCC
        10:10-10:50 CCC
        10:50-11:00 Transport from CCC to R2

      • 11:00 AM
        Coffee break 15m
      • 11:15 AM
        LEIR 1h

        11:15-12:00 LEIR
        12:00-12:15 Walk from LEIR to the Main Building

    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 2:00 PM 10:00 PM
      Social Events
      • 2:00 PM
        Discover Geneva Treasure Hunt 6h Geneva

        Geneva

        We will provide you with your personal treasure hunt brochure. Please prepare 8 CHF to buy the "Tout Genève 9h" ticket. Once you successfully finish the treasure hunt there will be a delicious cheese fondue and a treasure waiting for you!

      • 8:00 PM
        Official Dinner of the Danish Teacher Programme 2018 2h Cave Valaisanne (Geneva)

        Cave Valaisanne

        Geneva

        Although it's the formal dinner of the programme, please wear clothes, which you feel comfortable in. The treasure hunt will lead you directly to the
        Cave Valaisanne - Chalet Suisse
        BD Georges-Favon, 23
        1204 Genève
        www.chaletswiss.ch

    • 8:30 AM 9:45 AM
      Lectures 3/R-002 - Teacher Training Room

      3/R-002 - Teacher Training Room

      CERN

      48
      Show room on map
      • 8:30 AM
        Introduction to Accelerators and Detectors 1h 15m
        Speaker: Borge Nielsen (University of Copenhagen (DK))
    • 9:45 AM 11:15 AM
      Visits
      • 9:45 AM
        Antimatter Factory 1h 30m

        09:45-10:00 Transport from Bat39 to R2
        10:00-11:00 Antimatter Factory
        11:00-11:15 Walk to the Restaurant 2

    • 11:15 AM 12:15 PM
      Lunch break (Restaurant 2) 1h
    • 12:15 PM 3:00 PM
      Visits
      • 12:15 PM
        ALICE & Data Centre 2h 45m

        Meet in front of Restaurant 2 at 12:15!

        12:15-12:30 Transport from R2 to ALICE
        12:30-13:15 ALICE Cavern & Exhibition
        13:15-14:00 ALICE Exhibition & Cavern
        14:00-14:15 Transport from ALICE to Data Centre
        14:15-14:45 Data Centre
        14:45-15:00 Walk from the Data Centre to Bat3

    • 3:00 PM 4:30 PM
      Closing Session 3/R-002 - Teacher Training Room

      3/R-002 - Teacher Training Room

      CERN

      48
      Show room on map
    • 5:30 PM 6:00 PM
      Private bus through the snow to the airport 30m

      The bus will leave in front of the CERN hotel (Bat39) at 17:30!