Danish Teacher Programme

Europe/Zurich
CERN

CERN

Erland Andersen, Lars Varming Joergensen (CERN), Jeff Wiener (CERN)
Description

The Danish Teacher Programme 2019 will take place from 17-21 March 2019. Lectures, on-site visits, exhibitions, and hands-on workshops will introduce its participants to cutting-edge particle physics. We hope our participants will go back to Denmark as ambassadors, who pass on the subject to our next generation of physicists, engineers, IT specialists ...


Danish Teacher Programme 2019:
https://indico.cern.ch/e/DKTP19

Teacher Programme Manager:
Jeff Wiener: 0041 75 411 9010

In case of emergency:
CERN fire brigade: 0041 22 76 74444

    • 08:45 09:45
      Visits
      • 08:45
        Synchrocyclotron - Group 1 30m

        This group meets in front of (Building 300) at 8:45!

      • 09:15
        Synchrocyclotron - Group 2 30m

        This group meets in front of (Building 300) at 9:15!

    • 10:00 12:30
      Lectures 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      60
      Show room on map
      • 10:00
        Introduction to Accelerators and Detectors 1h 30m
        Speaker: Borge Nielsen (University of Copenhagen (DK))
    • 12:30 13:50
      Lunch break 1h 20m
    • 13:50 18:00
      Visits
      • 13:50
        Cryogenic test facility hall SM18 1h 25m

        The bus leaves in front of the CERN hotel (Building 39) at 13:50!

        13:50-14:00 Transport from CERN Hotel to SM18
        14:00-15:00 SM18
        15:00-15:15 Transport from SM18 to ALICE

      • 15:15
        ALICE 2h 45m

        Group 1

        15:15-16:30 ALICE Cavern
        16:30-17:45 ALICE Exhibition
        17:45-18:00 Transport from ALICE to CERN Hotel

        Group 2

        15:15-16:30 ALICE Exhibition
        16:30-17:45 ALICE Cavern
        17:45-18:00 Transport from ALICE to CERN Hotel

    • 09:00 12:30
      Lectures 40/S2-A01 - Salle Anderson

      40/S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      27
      Show room on map
      • 09:00
        Masterclass 3h 30m
        Speaker: Jorgen Beck Hansen (University of Copenhagen (DK))
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 21:00
      Social Events
      • 14:00
        Discover Geneva Treasure Hunt 5h

        We will provide you with your personal treasure hunt brochure. Please prepare 8 CHF to buy the "Tout Genève 9h" ticket. Once you successfully finish the treasure hunt there will be a delicious cheese fondue and a treasure waiting for you!

      • 19:00
        Official Dinner of the Danish Teacher Programme 2019 2h Cave Valaisanne (Geneva)

        Cave Valaisanne

        Geneva

        Although it's the formal dinner of the programme, please wear clothes, which you feel comfortable in. The treasure hunt will lead you directly to the
        Cave Valaisanne - Chalet Suisse
        BD Georges-Favon, 23
        1204 Genève
        www.chaletswiss.ch

    • 08:30 11:00
      Visits
      • 08:30
        CMS 2h 30m

        The bus leaves in front of the CERN hotel (Building 39) at 08:30!

        08:30-09:00 Transport from CERN Hotel to CMS
        09:00-10:30 CMS
        10:30-11:00 Transport from CMS to Restaurant 2

    • 11:30 12:30
      Lectures 6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      21
      Show room on map
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 17:00
      Workshop & Exhibitions
    • 19:00 21:00
      Social Event
      • 19:00
        Celebrational Reception 2h VIP Glassbox - Restaurant 1

        VIP Glassbox - Restaurant 1

        CERN

    • 08:30 09:30
      Lectures 40/S2-A01 - Salle Anderson

      40/S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      27
      Show room on map
      • 08:30
        Introduction to CERN's Antimatter Factory 1h
        Speaker: Lars Varming Joergensen (CERN)
    • 10:00 12:15
      Visits
      • 10:00
        Antimatter Factory and Data Centre 2h 15m

        Group 1

        10:00-10:55 Antimatter Factory
        10:55-11:05 Walk from Antimatter Factory to Data Centre
        11:05-12:00 Data Centre
        12:00-12:15 Walk from Data Centre to Main building

        Group 2

        10:00-10:55 Data Centre
        10:55-11:05 Walk from Data Centre to Antimatter Factory
        11:05-12:00 Antimatter Factory
        12:00-12:15 Walk from Antimatter Factory to Main building

    • 12:30 13:45
      Lunch break (Restaurant 2) 1h 15m
    • 13:45 15:45
      Closing Session 6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      21
      Show room on map
      • 13:45
        Group discussion: integrating aspects from CERN in the classroom 1h
      • 14:45
        What's next? 30m
        Speaker: Jeff Wiener (CERN)
      • 15:15
        Certificates & Goodie Bags 30m
    • 17:30 18:00
      Departure
      • 17:30
        Bus transfer to airport 30m

        This bus leaves in front of the CERN hotel (Building 39) at 17:30!