Bosnian Teacher Programme

Europe/Zurich
CERN

CERN

Admir Greljo (CERN), Jeff Wiener (CERN)
Description

The Bosnian Teacher Programme 2020 will take place from 4-8 February 2020. Lectures, on-site visits, exhibitions, and hands-on workshops will introduce its participants to cutting-edge particle physics. We hope our participants will go back to Bosnia & Herzegovina as ambassadors, who pass on the subject to our next generation of physicists, engineers, IT specialists, etc.

Prvi bosanskohercegovački CERN-ov program za profesore bit će održan od 4. do 8. februara 2020. godine. Predavanja, posjete eksperimentima, izložbe te praktične radionice upoznat će učesnike s trenutnim istraživanjima u fizici čestica. Nadamo se da će se naši učesnici vratiti u Bosnu i Hercegovinu kao ambasadori, te usvojeno znanje prenijeti na buduću generaciju fizičara, inžinjera, IT stručnjaka, itd.


Bosnian Teacher Programme 2020:
https://indico.cern.ch/e/BATP20

Teacher Programme Manager:
Jeff Wiener: 0041 75 411 9010

In case of emergency:
CERN fire brigade: 0041 22 76 74444

Administrative Support:
    • 17:00 21:00
      Welcome to CERN!
    • 09:00 10:00
      Visits
      • 09:00
        Synchrocyclotron 1h

        The whole group meets in front of the CERN hotel (Building 39) at 09:00!

    • 10:00 12:30
      Lectures 3/R-002 - Teacher Training Room

      3/R-002 - Teacher Training Room

      CERN

      48
      Show room on map
      • 10:00
        Kosmologija I 1h
        Speaker: Dr Marko Simonovic (CERN)
      • 11:30
        Elementarne čestice I 1h
        Speaker: Dr Admir Greljo (CERN)
    • 12:30 13:50
      Lunch break 1h 20m
    • 13:50 17:00
      Visits
      • 13:50
        Cryogenic test facility hall SM18 & LEIR 2h 10m

        The bus leaves in front of the CERN hotel (Building 39) at 13:50!

        13:50-14:00 Transport from the CERN hotel to SM18
        14:00-15:00 SM18
        15:00-15:10 Transport from SM18 to LEIR
        15:10-16:00 LEIR

      • 16:00
        Data Centre 1h

        16:00-16:10 Walk from LEIR to the Data Centre
        16:10-16:45 Data Centre
        16:45-17:00 Walk from the Data Centre to the CERN hotel

    • 08:45 10:15
      Visits
      • 08:45
        Antimatter Factory 1h 30m

        The whole group meets in front of the CERN hotel (Building 39) at 08:45!

        08:45-09:00 Walk from the CERN hotel to the AD
        09:00-10:00 AD
        10:00-10:15 Walk from the AD to the CERN hotel

    • 10:15 12:30
      Lectures 3/R-002 - Teacher Training Room

      3/R-002 - Teacher Training Room

      CERN

      48
      Show room on map
      • 10:15
        Kosmologija II 1h
        Speaker: Dr Marko Simonovic (CERN)
      • 11:30
        Elementarne čestice II 1h
        Speaker: Dr Admir Greljo (CERN)
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 17:30
      Visits
      • 14:00
        Cloud Chamber Workshop & Microcosm+GLOBE 3h

        The whole group meets in front of S'Cool LAB at 14:00!

        14:00-15:30 Cloud Chamber Workshops
        15:30-17:00 Microcosm & GLOBE Exhibitions

    • 19:00 22:00
      Social Events
      • 19:00
        Take public transport (tram 18) from CERN to the Restaurant 1h
      • 20:00
        Official Dinner of the Bosnian Teacher Programme 2020 2h

        Although it's the formal dinner of the programme, please wear clothes, which you feel comfortable in.

    • 09:00 11:00
      Visits
      • 09:00
        CMS Cavern 2h

        The bus leaves in front of the CERN hotel (Building 39) at 09:00!

        09:00-09:30 Transport from the CERN hotel to CMS
        09:30-10:30 CMS Cavern
        10:30-11:00 Transport from CMS to the CERN hotel

    • 11:00 12:30
      Masterclass 3/R-002 - Teacher Training Room

      3/R-002 - Teacher Training Room

      CERN

      48
      Show room on map
      • 11:00
        ATLAS masterclass 1h 30m
        Speaker: Dr Jelena Jovicevic (CERN)
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 15:50
      Lectures 3/R-002 - Teacher Training Room

      3/R-002 - Teacher Training Room

      CERN

      48
      Show room on map
      • 14:00
        Fizika čestica za srednjoškolce I 50m
        Speaker: Nudžeim Selimović (UZH)
      • 15:00
        Fizika čestica za srednjoškolce II 50m
        Speaker: Šejla Hadžić (TUM)
    • 16:00 17:00
      Closing Session 3/R-002 - Teacher Training Room

      3/R-002 - Teacher Training Room

      CERN

      48
      Show room on map