Pan-European Quantum Internet Hackathon 2019

Europe/Zurich
IdeaSquare (CERN)

IdeaSquare

CERN

Andrea Martini (gluoNNet) , Cenk Tuysuz (Middle East Technical University (TR)) , Daniel Dobos, Ines Knaepper, Karolos Potamianos, Kristiane Sylvia Novotny (Johannes-Gutenberg-Universitaet Mainz (DE))
Description

We take on the Quantum Internet simultaneously in six nodes across Europe on 5-6 November 2019. Join us in Delft, Dublin, Geneva, Padua, Paris or Sarajevo!

REGISTER NOW FOR THE FINAL RESULT PRESENTATION

For the first time ever, we are holding the hackathon simultaneously in six connected locations or 'nodes' across Europe. Participants from across all five locations will form teams to take on challenges, and possibly even form cross-node teams. And of course, we will bring all our nodes together virtually to share projects, progress and feedback. Experts and jury members will also be at hand to guide participants.

Hackathon Challenge:

The goal of this hackathon is to develop some of the first applications that use quantum mechanics to secure their online communications. An example of such an application is a browser that can load a web page over an encrypted HTTPS connection using a secret key generated by a quantum key distribution (QKD) protocol. Similarly, many other applications that need to encrypt their online traffic, such as e-mail or online messaging, can be integrated with QKD. One could even extend OpenSSL to provide a QKD API to make it easier to integrate for future applications.

Whilst a quantum network is not yet available, a simulated version that connects all the participating nodes will be provided. The simulated network will expose the same API that will be used in the first demonstration network in the Netherlands and so all applications developed at this hackathon will be runnable on real hardware as soon as it becomes available.

The Quantum hackathon Geneva node is organised by THE Port Association, hosted at CERN IdeaSquare and with the knowledge partner gluoNNet.

Registration
Registration Results Presentations
  • Tuesday, 5 November
    • 08:30 09:00
      Welcome with Tea & Coffee 30m
    • 09:00 09:45
      Hackathon Start 45m

      Hackathon begins, participants are welcomed in their individual nodes. Local introductions, teams start to be formed, everyone gets settled.

    • 09:45 10:45
      Pan-European Kick-Off 1h

      Official pan-European kick-off. Challenges are introduced, mentors/ jurors introduce themselves.
      Facilitators from each node introduce the teams/ challenges projects taking place in their respective nodes (5 minutes per node) ; Jurors/ experts from each node also introduce
      themselves.

    • 11:00 13:00
      Working on Projects 2h
    • 13:00 14:00
      Lunch 1h
    • 14:00 16:00
      Working on Projects 2h
    • 16:00 16:30
      Local Presentations 30m

      Team presentations within the node. Jurors in each node pick one project they think should be presented across all nodes.

    • 16:30 17:15
      Global Presentations 45m

      The chosen projects from each node are presented via webcast to all the nodes as are any collaborative projects.

    • 17:15 20:30
      Further Working on Projects 3h 15m
    • 20:30 21:30
      Dinner 1h
    • 21:30 23:30
      Further Working on Projects 2h
  • Wednesday, 6 November
    • 08:30 09:00
      Breakfast 30m
    • 09:00 11:00
      Working on Projects 2h
    • 11:00 11:30
      Updates 30m

      Dial-in, short round of updates

    • 11:30 13:00
      Working on Projects 1h 30m
    • 13:00 14:00
      Lunch 1h
    • 14:00 16:00
      Working on Projects 2h
    • 16:00 16:30
      Local Presentations 30m

      Team presentations within the node. Jurors in each node pick one project they think should be presented across all nodes.

    • 16:30 17:15
      Global Presentations 45m

      The chosen projects from each node are presented via webcast to all the nodes

    • 17:15 17:30
      Highlights 15m

      Facilitators/ Jurors from across nodes share highlights

    • 17:30 18:30
      Closing 1h

      Winding up, thanks and next steps!

    • 18:30 19:00
      Praise & Feedback 30m

      Giving praise & feedback to teams, thanks, and next steps!