Norwegian Teachers Programme 2011

Europe/Zurich
6/2-024 - BE Auditorium Meyrin (CERN)

6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

CERN

21
Show room on map
Mick Storr , Terrence Baine
Description
Sponsored by the Norwegian Centre for Science Education, the Norwegian Physics Teachers Society and the University of Oslo
    • 4:00 PM 7:00 PM
      Welcome and Site Orientation 3h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

      Speakers: Mick Storr (CERN) , Terrence Baine (University of Oslo)
      A 50 Year Journey to the Heart of Matter
      The Large Hadron Collider in 10'
      The LHC Rap
    • 7:00 PM 8:00 PM
      Dinner 1h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 9:00 AM 10:00 AM
      Welcome and Introduction to CERN 1h 6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      21
      Show room on map
      Speaker: Steinar Stapnes (CERN)
      Slides
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Introduction to the programme 30m 6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      21
      Show room on map
      Speaker: Mick Storr (CERN)
      Slides
    • 11:30 AM 12:15 PM
      Introduction to ATLAS 45m 6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      21
      Show room on map
      Speaker: Heidi Sandaker (University of Bergen)
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

    • 2:00 PM 5:00 PM
      Visit to ATLAS, Globe and Microcosm 3h Meet at CERN Reception, Bldg. 33

      Meet at CERN Reception, Bldg. 33

      CERN

      Speakers: Heidi Sandaker (University of Bergen) , Liv Wiik (Albert-Ludwigs-Universitaet Freiburg)
    • 5:00 PM 6:30 PM
      Review of the day 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 9:00 AM 9:45 AM
      Particle Physics and Cosmology (1/3) 45m 6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      21
      Show room on map
      Speaker: Bjarne Stugu (Department of Physics & Technology - University of Bergen)
    • 10:30 AM 11:15 AM
      Particle Physics and Cosmology (2/3) 45m 6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      21
      Show room on map
      Speaker: Bjarne Stugu (Department of Physics & Technology - University of Bergen)
      Slides
    • 11:30 AM 12:15 PM
      Detectors for Particle Physics 45m 6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      21
      Show room on map
      Speaker: Ole Rohne (University of Oslo)
      Slides
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

    • 2:00 PM 3:00 PM
      Visit to SM-18 1h Meet at CERN Reception, Bldg. 33

      Meet at CERN Reception, Bldg. 33

      CERN

      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 3:00 PM 5:00 PM
      Parallel Session : Build a Cloud Chamber, Visit to PS, LINAC and LEIR 2h 6/2-004

      6/2-004

      CERN

      5
      Show room on map
      Speakers: Martin Hawner, Mick Storr (CERN)
      Alternative apparatus
      Cloud Chamber Workshop
    • 9:00 AM 9:45 AM
      Particle Physics and Cosmology (3/3) 45m 6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      21
      Show room on map
      Speaker: Bjarne Stugu (Department of Physics & Technology - University of Bergen)
      Slides
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Norway at CERN 30m 6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      21
      Show room on map
      Speaker: Steinar Stapnes (CERN)
      Slides
    • 11:15 AM 12:00 PM
      Introduction to Accelerators 45m 6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      21
      Show room on map
      Speaker: Steinar Stapnes (CERN)
      Slides
    • 12:00 PM 12:30 PM
      Q/A session 30m 6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      21
      Show room on map
      Speakers: Bjarne Stugu (Department of Physics & Technology-University of Bergen) , Steinar Stapnes (CERN)
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

    • 2:00 PM 7:30 PM
      Discover Geneva Treasure Hunt 5h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 7:30 PM 10:00 PM
      Programme Dinner 2h 30m Geneva (Hotel Edelweiss)

      Geneva

      Hotel Edelweiss

    • 9:00 AM 9:45 AM
      Introduction to ALICE and Heavy Ion Physics 45m 30/7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      30/7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      CERN

      5
      Show room on map
      Speaker: Joakim Nystrand (Department of Physics & Technology-University of Bergen)
      Slides
    • 10:30 AM 11:15 AM
      GRID Computing 45m 30/7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      30/7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      CERN

      5
      Show room on map
      Speaker: Nils Hoimyr (CERN)
      Slides
    • 11:30 AM 12:15 PM
      Antimatter and the Antiproton Decelerator 45m 30/7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      30/7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      CERN

      5
      Show room on map
      Speaker: Rolf Landua (CERN)
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Lunch 2h Restaurant 2

      Restaurant 2

    • 2:00 PM 4:30 PM
      Parallel session : Visit Antimatter Factory and CERN Computer Centre 2h 30m Meet at Restaurant 2

      Meet at Restaurant 2

      CERN

      Speakers: Erik Hidle (NTNU) , Nils Hoimyr (CERN)
    • 5:00 PM 6:00 PM
      Gauguin's Questions in Particle Physics 1h 60-6-015

      60-6-015

      CERN

      Speaker: John Ellis (CERN)
    • 9:00 AM 10:30 AM
      Masterclasses in Norway 1h 30m 40/S2-B01 - Salle Bohr

      40/S2-B01 - Salle Bohr

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Katarina Pajchel (University of Oslo)
      document
      Slides
    • 11:00 AM 11:45 AM
      Medical Applications of Particle Physics 45m 40/S2-B01 - Salle Bohr

      40/S2-B01 - Salle Bohr

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Manjit Dosanjh (CERN)
      Slides
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Lunch 2h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 5:00 PM
      Visit to LHC Control Centre and CMS 3h Meet at CERN Reception, Bldg. 33

      Meet at CERN Reception, Bldg. 33

      CERN

      Speaker: Lasse Normann (CERN)