Georgian Teachers Programme 2013

Europe/Zurich
CERN

CERN

Mick Storr
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Arrival and transport to CERN 2h Aeroport

      Aeroport

      CERN

      Flight PS/RQX98, arrival at 12:15
      Speaker: Nugzar Mosulishvili (Tbilisi State University (GE))
    • 2:00 PM 2:30 PM
      Welcome + Information Meeting30' ( Restaurant 1 ) 30m
      Speakers: Irakli Minashvili (Joint Inst. for Nuclear Research (RU)), Marina Savino (ITEP Institute for Theoretical and Experimental Physics (RU)), Mick Storr (CERN)
    • 9:00 AM 9:10 AM
      Welcome 10m 4/3-006 - TH Conference Room

      4/3-006 - TH Conference Room

      CERN

      24
      Show room on map
      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 9:10 AM 9:40 AM
      Programme objectives 30m 4/3-006 - TH Conference Room

      4/3-006 - TH Conference Room

      CERN

      24
      Show room on map
      Speaker: Mick Storr (CERN)
      Slides
      Video in CDS
    • 9:50 AM 10:30 AM
      Introduction to CERN 40m 4/3-006 - TH Conference Room

      4/3-006 - TH Conference Room

      CERN

      24
      Show room on map
      Speaker: Irakli Minashvili (Joint Inst. for Nuclear Research (RU))
      Slides
      Video in CDS
    • 10:45 AM 11:30 AM
      Introduction to Particle Physics 45m 4/3-006 - TH Conference Room

      4/3-006 - TH Conference Room

      CERN

      24
      Show room on map
      Speaker: Georgi Dvali
      Video in CDS
    • 11:45 AM 12:30 PM
      Q/A session 45m 4/3-006 - TH Conference Room

      4/3-006 - TH Conference Room

      CERN

      24
      Show room on map
      Speaker: Georgi Dvali
    • 12:30 PM 1:30 PM
      Lunch 1h
    • 2:00 PM 3:00 PM
      Visit to ATLAS visitor Centre 1h
      shuttle at 15h00 from ATLAS to SM18
      Speakers: Irakli Minashvili (Joint Inst. for Nuclear Research (RU)), Yuri Ermoline (Michigan State University (US))
    • 3:00 PM 4:00 PM
      Visit to Superconducting Magnet Test Facility (SM18) 1h
      Shuttle at 16h00 from SM18 to Bld.500
      Speakers: Alexandre Erokhin (AGH University of Science and Technology (PL)), Irakli Minashvili (Joint Inst. for Nuclear Research (RU)), Yuri Ermoline (Michigan State University (US))
    • 4:15 PM 5:00 PM
      Review of the day 45m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 9:00 AM 10:00 AM
      Cosmology 1h 40/S2-A01 - Salle Anderson

      40/S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      30
      Show room on map
      Speaker: Georgi Dvali
      Video in CDS
    • 10:00 AM 10:45 AM
      Role of Higgs in Fundamental Physics, its implications for our understanding of Cosmology 45m 40/S2-A01 - Salle Anderson

      40/S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      30
      Show room on map
      Speaker: Georgi Dvali
      Video in CDS
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Q/A 1h
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Lunch 1h
    • 1:30 PM 3:00 PM
      Hands-on activity: Build a Cloud Chamber 1h 30m 6/2-004

      6/2-004

      CERN

      15
      Show room on map
      Irakli as interpreter shuttle at 13h20 from Bld 500 to Bld.8
      Speakers: Irakli Minashvili (Joint Inst. for Nuclear Research (RU)), Mick Storr (CERN)
      Alternative Apparatus
      Cloud Chamber Workshop
      Video : How to build a cloud chamber
      Video : How to make dry ice
    • 4:00 PM 4:45 PM
      Visit to the PS Complex 45m
      shuttle at 16h45 from Linac to Bld.500
      Speakers: Slava Grishin (Institute for High Energy Physics (RU)), Stanislav Nemecek (Acad. of Sciences of the Czech Rep. (CZ))
    • 5:00 PM 5:45 PM
      Review of the day 45m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 9:00 AM 9:45 AM
      Review of LHC physics 45m 4/3-006 - TH Conference Room

      4/3-006 - TH Conference Room

      CERN

      24
      Show room on map
      Speaker: Aliko Mestvirishvili (University of Iowa (US))
      Slides
      Video in CDS
    • 10:00 AM 10:45 AM
      Non-Higgs LHC physics 45m 4/3-006 - TH Conference Room

      4/3-006 - TH Conference Room

      CERN

      24
      Show room on map
      Speaker: Dr Vato Kartvelishvili (Lancaster University)
      Slides
      Video in CDS
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Q/A session 30m 4/3-006 - TH Conference Room

      4/3-006 - TH Conference Room

      CERN

      24
      Show room on map
      Speaker: Dr Vato Kartvelishvili (Lancaster University)
    • 11:45 AM 12:30 PM
      Visit ATLAS Tile Calorimeter Lab. 45m
      Speaker: Irakli Minashvili (Joint Inst. for Nuclear Research (RU))
    • 12:45 PM 1:45 PM
      Lunch 1h
    • 2:00 PM 7:00 PM
      Discover Geneva Treasure Hunt 5h
      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 7:00 PM 9:30 PM
      Programme Dinner 2h 30m 2 Place de la Navigation (Hotel Edelweiss)

      2 Place de la Navigation

      Hotel Edelweiss

      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 9:00 AM 9:45 AM
      Introduction to Particle Detectors 45m 40/S2-A01 - Salle Anderson

      40/S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      30
      Show room on map
      Speaker: Givi Sekhniaidze (Universita e INFN (IT))
      Slides
      Video in CDS
    • 10:00 AM 10:30 AM
      Q/A session 30m 40/S2-A01 - Salle Anderson

      40/S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      30
      Show room on map
      Speaker: Givi Sekhniaidze (Universita e INFN (IT))
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Visit to AD 30m
      shuttle 10h45 from Bld40 to AD
      Speakers: Marina Savino (JINR (Dubna)), Yuri Ermoline (Michigan State University (US))
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Lunch 1h Restaurant 2

      Restaurant 2

      CERN

    • 1:30 PM 2:00 PM
      Visit Computer Centre 30m
      Speaker: Dr Sophio Pataraia (Bergische Universitaet Wuppertal (DE))
    • 2:30 PM 3:15 PM
      Introduction to Accelerators 45m 31/3-004 - IT Amphitheatre

      31/3-004 - IT Amphitheatre

      CERN

      15
      Show room on map
      shuttle at 15h30 from Bld.31 to Bld.33
      Speaker: Dr Sophio Pataraia (Bergische Universitaet Wuppertal (DE))
      Slides
      Video in CDS
    • 4:00 PM 4:45 PM
      Visit Globe 45m
      Speaker: Marina Savino (JINR, Dubna)
    • 9:00 AM 9:45 AM
      Introduction to Detector CMS 45m 4/3-006 - TH Conference Room

      4/3-006 - TH Conference Room

      CERN

      24
      Show room on map
      Speaker: Aliko Mestvirishvili (University of Iowa (US))
      Slides
      Video in CDS
    • 10:00 AM 10:45 AM
      Medical Application of Particle Physics 45m 4/3-006 - TH Conference Room

      4/3-006 - TH Conference Room

      CERN

      24
      Show room on map
      Speaker: Keti Kaadze (Fermi National Accelerator Lab. (US))
      Slides
      Video in CDS
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Q/A session 1h 4/3-006 - TH Conference Room

      4/3-006 - TH Conference Room

      CERN

      24
      Show room on map
      Speakers: Aliko Mestvirishvili (University of Iowa (US)), Givi Sekhniaidze (Universita e INFN (IT)), Irakli Minashvili (Joint Inst. for Nuclear Research (RU)), Sophio Pataraia (Bergische Universitaet Wuppertal (DE)), Dr Vato Kartvelishvili (Lancaster University)
      Video in CDS
    • 12:30 PM 1:30 PM
      Lunch 1h
    • 2:00 PM 4:00 PM
      Visit to CMS 2h Point 5

      Point 5

      CERN

      Shuttle: 14h00 from Bld.33 to CMS 15h30 from CMS to CCC 16h30 from CCC to AMS 17h00 from AMS to Bld.33
      Speaker: Aliko Mestvirishvili (University of Iowa (US))
    • 4:00 PM 4:30 PM
      Visit CCC 30m
      Speaker: Alexandre Erokhin (AGH University of Science and Technology (PL))
    • 4:30 PM 5:00 PM
      Visit AMS 30m
      Speaker: Marina Savino (JINR (Dubna))
    • 5:15 PM 5:45 PM
      Presentation of certificates 30m Bld 33 or 61-1-009 (Room C)

      Bld 33 or 61-1-009 (Room C)

      CERN

    • 10:00 AM 8:00 PM
      Free time 10h