SCINT Summer School - Scintillating Materials and their Applications

Europe/Zurich
Hotel les Aiglons

Hotel les Aiglons

Chamonix, France
Description

The SCINT School aims at bringing to the attendees an educational oriented overview of the various topics of the scintillating materials field which will be covered by the SCINT2017 conference. From medical imaging to homeland security applications, from the solid-state physics and chemistry concepts in connection to the scintillation mechanisms to the material synthesis, from modelling to measurements, the ASCIMAT school targets the master and PhD students, but is also open to Post-docs and senior scientists.

During 3 full days, just before the SCINT2017 conference, the SCINT School will gather experienced lecturers and attendees for talks, open discussions and practicals.

The attendees will also have the opportunity to present their current works as flash oral presentations and posters.

    • 15:00 16:30
      Welcome address 1h 30m 80-1-001 - Globe of Science and Innovation - 1st Floor (CERN)

      80-1-001 - Globe of Science and Innovation - 1st Floor

      CERN

      300
      Show room on map

      Welcome,
      General presentation CERN, Crystal clear, Scint, FAST ASCIMAT

      Speaker: Etiennette Auffray Hillemanns (CERN)
    • 16:30 17:30
      welcome coffee 1h 80-1-001 - Globe of Science and Innovation - 1st Floor (CERN)

      80-1-001 - Globe of Science and Innovation - 1st Floor

      CERN

      300
      Show room on map
    • 17:30 18:50
      Transport from Geneva to Chamonix 1h 20m
    • 19:30 21:30
      Welcome Dinner 2h
    • 08:30 08:35
      Welcome Address 5m
      Speaker: Etiennette Auffray Hillemanns (CERN)
    • 08:35 10:00
      Student Flash Oral Presentations 1h 25m
    • 10:00 11:00
      Coffee break/poster presentation 1h
    • 11:00 12:30
      Scintillation Mechanisms 1h 30m
      Speaker: Christophe Dujardin (Université Lyon1)
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 14:45
      Measuring Scintillation Light / Practical Aspects 45m
      Speaker: Kristof Pauwels (Universita & INFN, Milano-Bicocca (IT))
    • 14:45 15:30
      Defects in Crystals / Tutorial on TSL analysis 45m
      Speaker: Federico Moretti
    • 15:30 16:00
      Coffee Break 30m
    • 16:00 16:45
      Quality-oriented invasive and non-invasive analysis on scintillating crystals 45m
      Speaker: Daniele Rinaldi (Universita Politecnica delle Marche (IT))
    • 16:45 18:15
      Nanosystem scintillation processes 1h 30m
      Speaker: Benoit Mahler (CNRS)
    • 18:15 18:45
      Check of the individual virtual machines for the simulation trainings 30m
    • 08:30 09:30
      Introduction to simulations with Geant4 1h
      Speaker: Mathieu Dupont (Centre National de la Recherche Scientifique (FR))
    • 09:30 10:30
      Practical session - Geant4:gamma interaction 1h
      Speakers: Albertine Dubois , Mathieu Dupont (Centre National de la Recherche Scientifique (FR))
    • 10:30 11:30
      Coffee Break/posters 1h
    • 11:30 12:30
      Introduction to simulations with GATE 1h
      Speaker: Mathieu Dupont (Centre National de la Recherche Scientifique (FR))
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 15:00
      Practical session - GATE: gamma interaction 1h
      Speakers: Albertine Dubois , Mathieu Dupont (Centre National de la Recherche Scientifique (FR))
    • 15:00 16:00
      Simulation of optical photons in Geant4 & GATE 1h
      Speakers: Albertine Dubois , Albertine Dubois
    • 16:00 16:30
      Coffee Break 30m
    • 16:30 18:00
      Practical session - GATE: optical photon 1h 30m
      Speakers: Albertine Dubois , Mathieu Dupont (Centre National de la Recherche Scientifique (FR))
    • 09:00 09:45
      Scintillators in Fast Timing 45m
      Speaker: Martin Nikl (Acad. of Sciences of the Czech Rep. (CZ))
    • 09:45 10:30
      Photodetectors for Fast Timing 45m
      Speaker: Stefan Gundacker (CERN)
    • 10:30 11:00
      Coffee Break 30m
    • 11:00 12:00
      Fast Timing in High Energy Physics 1h
      Speaker: Marco Toliman Lucchini (Univ. degli Studi Milano-Bicocca (IT))
    • 12:00 14:00
      Lunch 2h
    • 14:00 16:00
      Scintillators for PET and Medical Applications 2h
      Speaker: Karl Ziemons (Aachen University of Applied Sciences)
    • 17:00 18:20
      Transport back to Geneva 1h 20m
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×