Lebanese Teacher Programme

Europe/Zurich
CERN

CERN

Ahmad Zein Assi (Abdus Salam Int. Cent. Theor. Phys. (IT)), Jeff Wiener (CERN)
Description

The Lebanese Teacher Programme 2017 will take place from 16-21 April 2017. Lectures, on-site visits, exhibitions, and hands-on workshops will introduce its participants to cutting-edge particle physics. We hope our participants will go back to Lebanon as ambassadors, who pass on the subject to our next generation of physicists, engineers, IT specialists ...


Lebanese Teacher Programme 2017:
https://indico.cern.ch/e/LBTP17

Teacher Programme Manager:
Jeff Wiener: 0041 75 411 9010

In case of emergency:
CERN fire brigade: 0041 22 76 74444

    • 17:00 19:00
      Welcome to CERN!
      • 17:00
        Welcome Reception 15m 61/1-201 - Pas perdus - Not a meeting room -

        61/1-201 - Pas perdus - Not a meeting room -

        CERN

        Show room on map
        Speaker: Jeff Wiener (CERN)
      • 17:15
        Short tour around CERN's main site 30m
      • 17:45
        Basics at CERN 30m 3/R-002 - Teacher Training Room

        3/R-002 - Teacher Training Room

        CERN

        48
        Show room on map
        Speaker: Jeff Wiener (CERN)
      • 18:15
        Programme Objectives 30m 3/R-002 - Teacher Training Room

        3/R-002 - Teacher Training Room

        CERN

        48
        Show room on map
        Speaker: Jeff Wiener (CERN)
    • 19:00 22:00
      Dinner in Geneva
      • 19:00
        Public Transport (Tram18) to "Place de Neuve" 30m
      • 19:30
        Dinner 1h 30m Cave Valaisanne (Geneva)

        Cave Valaisanne

        Geneva

        bd Georges-Favon, 23
        1204 Genève
        http://www.chaletswiss.ch

    • 09:00 13:00
      Lectures 3/R-002 - Teacher Training Room

      3/R-002 - Teacher Training Room

      CERN

      48
      Show room on map
    • 13:00 14:15
      Lunch break 1h 15m
    • 14:15 17:00
      Visits
      • 14:30
        LEIR 1h
      • 15:30
        Antimatter Factory 1h 15m

        15:30-15:40 Walk from LEIR to AF
        15:40-16:30 Antimatter Factory
        16:30-16:45 Walk back to the Main Building

    • 19:00 22:00
      Dinner in Geneva
      • 19:00
        Public Transport (Tram18) to "Place de Neuve" 30m
      • 19:30
        Dinner 1h 30m Cave Valaisanne (Geneva)

        Cave Valaisanne

        Geneva

        bd Georges-Favon, 23
        1204 Genève
        http://www.chaletswiss.ch

    • 09:00 12:30
      Lectures 3/R-002 - Teacher Training Room

      3/R-002 - Teacher Training Room

      CERN

      48
      Show room on map
      • 09:00
        Introduction to Particle Physics 2 1h
        Speaker: Jonathan R. Ellis (University of London (GB))
      • 10:00
        Coffee break 30m
      • 10:30
        A guide through Masterclasses 1h
        Speaker: Katharine Leney (University College London (UK))
      • 11:30
        Coffee break 15m
      • 11:45
        Lebanon@CERN 20m
        Speaker: Patrick Fassnacht (CERN)
      • 12:05
        Lebanese@CERN 25m
        Speakers: Dima El Khechen (CERN), Georges Trad (CERN), Samer Yammine (CERN), Remi Zaidan (Universitat Autònoma de Barcelona (ES))
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 17:30
      Visits
    • 09:00 10:15
      Visits
      • 09:00
        Superconducting magnet testing facility hall SM18 1h 15m

        The bus leaves in front of the CERN hotel (Bat39) at 9:00!

        09:00-09:10 Transport to SM18
        09:10-10:00 SM18
        10:00-10:10 Tranport to the Main Building

    • 10:30 12:30
      Lectures 3/R-002 - Teacher Training Room

      3/R-002 - Teacher Training Room

      CERN

      48
      Show room on map
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 21:00
      Social Events Geneva

      Geneva

      • 14:00
        Geneva Treasure Hunt 5h

        We will provide you with your personal treasure hunt brochure. Please prepare 8 CHF to buy the "Tout Genève 9h" ticket. Once you successfully finish the treasure hunt there will be a delicious cheese fondue and a treasure waiting for you!

      • 19:00
        Official Dinner of the Lebanese Teacher Programme 2017 2h Hotel Edelweiss

        Hotel Edelweiss

        Geneva

        Although it's the formal dinner of the programme, please wear clothes, which you feel comfortable in. The treasure hunt will lead you directly to the
        Hotel Edelweiss
        Place de la Navigation 2
        1201 Genève
        http://www.hoteledelweissgeneva.com/en/

    • 09:00 13:00
      Lectures 3/R-002 - Teacher Training Room

      3/R-002 - Teacher Training Room

      CERN

      48
      Show room on map
      • 09:00
        Introduction to Particle Detectors 1h 30m
        Speaker: Albert De Roeck (CERN)
      • 10:30
        Coffee break 30m
      • 11:00
        Medical Applications of Particle Physics 1h 30m
        Speaker: Manjit Dosanjh (CERN)
    • 12:30 14:00
      Lunch break 1h 30m
    • 14:00 17:30
      Visits
      • 14:00
        CMS & CCC 3h

        The bus leaves in front of the CERN hotel (Bat39) at 14:00!

        14:00-14:30 Transport to CMS
        14:30-15:30 CMS
        15:30-16:00 Transport to the CCC
        16:00-16:45 CCC
        16:45-17:00 Transport to the Main Building

    • 09:00 11:30
      Lectures 3/R-002 - Teacher Training Room

      3/R-002 - Teacher Training Room

      CERN

      48
      Show room on map
      • 09:00
        Introduction to Cosmology (I): Expansion of the Universe 30m
        Speaker: Garabed Halladjian (Michigan State University (US))
      • 09:30
        Introduction to Cosmology (II) 1h
        Speaker: Diego Blas Temino (CERN)
      • 10:30
        Coffee break 15m
      • 10:45
        High energy cosmic particles 45m
        Speaker: Garabed Halladjian (Michigan State University (US))
    • 11:30 12:30
      Closing Session 3/R-002 - Teacher Training Room

      3/R-002 - Teacher Training Room

      CERN

      48
      Show room on map
    • 12:30 13:00
      CERN shuttle from CERN to the airport
      • 12:30
        The shuttle leaves at 12:30 in front of CERN's main building (500)! 30m