ISEF students at CERN

Europe/Zurich
Various locations (CERN)

Various locations

CERN

Description
Visit of ISEF category winners with their chaperons
Slides
Participants
  • Melissa Le Jeune
    • 12:00 13:00
      Arrival 1h Train Station (Geneva Airport)

      Train Station

      Geneva Airport

      Group arrives at airport by train
    • 13:00 15:00
      Transfer to hotel - check-in 2h Residhome (Prevessin)

      Residhome

      Prevessin

      Bus from airport to hotel, check-in, free time
    • 15:00 18:00
      Hike in the Jura mountains 3h Various locations

      Various locations

      CERN

      Bus from hotel to the Col de la Faucille - easy hike to Mont Rond Walk to hotel La Mainaz
    • 18:00 18:30
      Informal Get-Together 30m Hotel La Mainaz

      Hotel La Mainaz

      CERN

      Enjoy the view of the mountains, chat about programme of the coming days
    • 18:30 21:00
      Dinner at La Mainaz 2h 30m Restaurant (La Mainaz)

      Restaurant

      La Mainaz

    • 21:00 21:30
      Transfer from La Mainaz to hotel 30m Restaurant (La Mainaz)

      Restaurant

      La Mainaz

    • 08:30 08:45
      Transfer from hotel to CERN 15m Globe

      Globe

      CERN

      CERN bus brings group to Globe of Science and Innovation
    • 09:00 10:30
      Introduction to CERN 1h 30m Globe of Science and Innovation

      Globe of Science and Innovation

      CERN

      General overview of CERN, followed by visit of exhibition "Angels and Daemons"
      Speaker: Wolfgang Von Rueden (CERN)
      Slides
    • 10:30 11:00
      CERN shop 30m Bldg 33 - bldg 6

      Bldg 33 - bldg 6

      CERN

      Pass via CERN boutique and walk to building 6
    • 11:00 12:00
      Introduction to Accelerators 1h 6/2-004

      6/2-004

      CERN

      40
      Show room on map
      An overview of the the basic principals of particle accelerators with examples from CERN and elsewhere
      Speaker: Roland Garoby (CERN)
      Slides
    • 12:00 13:00
      CLIC - Introduction and visit 1h 6/2-004

      6/2-004

      CERN

      40
      Show room on map
      Overview of the latest development of the future high-tech accelerator CLIC, followed by a guided tour
      Speaker: Jean-Pierre Delahaye (CERN)
      Slides
    • 13:00 15:00
      Lunch Break 2h Restaurant 2

      Restaurant 2

      CERN

      Lunch in restaurant 2 (self-service)

    • 15:00 16:00
      Particle Detectors 1h 513/R-070 - Openlab Space

      513/R-070 - Openlab Space

      CERN

      15
      Show room on map
      An introduction to Particle Detectors and their application
      Speaker: David Barney (CERN)
      Slides
    • 16:00 17:00
      Visit of a CMS Detector Lab 1h bldg 184

      bldg 184

      CERN

      Walk to 184, guided tour of the detector lab with demonstration of a few detector technologies
      Speaker: Archana Sharma (CERN)
    • 17:30 18:30
      Finish the day at the pool next to CERN 1h Pool + Restaurant (Maisonnex)

      Pool + Restaurant

      Maisonnex

      Informal discussion, Q&A, relax or swim
    • 18:30 20:30
      Dinner 2h Restaurant "Le Squash" (Maisonnex)

      Restaurant "Le Squash"

      Maisonnex

    • 20:30 20:45
      Transfer from "Le Squash" to Hotel 15m to Prevessin (Maisonnex)

      to Prevessin

      Maisonnex

    • 08:30 08:45
      Transfer from hotel to CERN 15m 14/4-030

      14/4-030

      CERN

      20
      Show room on map
    • 09:00 10:00
      Physics at the LHC 1h 14/4-030

      14/4-030

      CERN

      20
      Show room on map
      Why are we so excited about LHC and what do we expect to find
      Speaker: Sergio Bertolucci (CERN)
    • 10:00 11:00
      Introduction to LHC experiments 1h 14/4-030

      14/4-030

      CERN

      20
      Show room on map
      What are they? What does it take to design, build and operate an LHC detector. Technical and social challenges.
      Speaker: Markus Nordberg (CERN)
      Slides
    • 11:00 12:00
      Tour of Atlas experiment exhibition 1h Atlas Building

      Atlas Building

      CERN

      Walk from bldg 14 to Atlas. Guided tour of the experiment.
      Speaker: Markus Nordberg (CERN)
    • 12:00 12:15
      Transfer to Prevessin lab 2 15m Restaurant 3

      Restaurant 3

      CERN

      Transfer by CERN bus
    • 12:15 13:45
      Lunch 1h 30m Restaurant 3

      Restaurant 3

      CERN

    • 13:45 14:00
      Walk to CCC 15m bldg 874

      bldg 874

      CERN

    • 14:00 14:30
      Presentation and tour of CERN Control Centre 30m 874/R-018

      874/R-018

      CERN

      20
      Show room on map
      Speaker: Laurette Ponce (Unknown)
    • 14:30 15:00
      Transfer to CMS experiment 30m CCC to CMS

      CCC to CMS

      CERN

    • 15:00 16:00
      Guided tour of CMS experiment 1h CMS experiment Cessy

      CMS experiment Cessy

      CERN

      Speaker: Tejinder Virdee (CERN/Imperial College)
    • 16:00 16:45
      Transfer to downtown Geneva 45m Place Bourg du Four

      Place Bourg du Four

      CERN

    • 17:00 19:00
      Geneva City Centre 2h Downtown Geneva

      Downtown Geneva

      CERN

      - Walk in the Old Town - Reception at Geneva City Hall from 17:30 to 18:30, by M. Dominique Louis, Chef du protocole adjoint - Walk in the city
    • 19:00 21:00
      Dinner 2h TBD

      TBD

      CERN

      Dinner somewhere in Geneva

    • 21:00 21:30
      Transfer from Geneva to hotel 30m TBD (Geneva)

      TBD

      Geneva

    • 08:30 08:45
      Transfer from hotel to CERN 15m 513/R-070 - Openlab Space

      513/R-070 - Openlab Space

      CERN

      15
      Show room on map
    • 09:00 10:30
      Antimatter and visit of experiment 1h 30m 513/R-070 - Openlab Space

      513/R-070 - Openlab Space

      CERN

      15
      Show room on map
      Talk about antiprotons, antimatter and related topics. Visit to the antiproton facility.
      Speaker: Michael Doser (CERN)
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m 513/R-070 - Openlab Space

      513/R-070 - Openlab Space

      CERN

      15
      Show room on map
    • 11:00 12:00
      Computing at CERN 1h 513/R-070 - Openlab Space

      513/R-070 - Openlab Space

      CERN

      15
      Show room on map
      An overview of the computing for LHC and the world-wide computing Grid
      Speaker: Wolfgang Von Rueden (CERN)
      Slides
    • 12:00 12:30
      Visit of the Computer Centre 30m 513/R-070 - Openlab Space

      513/R-070 - Openlab Space

      CERN

      15
      Show room on map
    • 12:30 14:30
      Lunch with journalists at the Caravelle (restaurant 2) 2h Restaurant 2

      Restaurant 2

      CERN

      followed by one-on-one interviews during coffee

    • 14:30 14:55
      CERN openlab 25m 513/R-070 - Openlab Space

      513/R-070 - Openlab Space

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Mr Francois Fluckiger (CERN)
      Slides
    • 14:55 15:15
      CERN-Intel Collaboration 20m 513/R-070 - Openlab Space

      513/R-070 - Openlab Space

      CERN

      15
      Show room on map
      Examples of what we do with Intel in the framework of the openlab collaboration.
      Speaker: Andrzej Nowak (CERN)
      Slides
    • 15:15 16:15
      Restricted: Round table on education with press 1h 513/R-070 - Openlab Space

      513/R-070 - Openlab Space

      CERN

      15
      Show room on map
      Participants: Rolf Landua, François Fluckiger, Mélissa Le Jeune, Nicola procaccio - PR Manager for Intel Corp., Thomas H. Osburg - Director Europe - Corporate Affairs for Intel Corp., Wolfgang von Rüden
      Speaker: Melissa Le Jeune
    • 15:15 15:30
      Students walk to main building 15m Main Building

      Main Building

      CERN

      Speaker: Julien Leduc
    • 16:00 17:00
      Students meet young openlab researchers 1h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

      Informal discussion on openlab and other topics
      Speaker: Julien Leduc
    • 17:00 19:00
      Join summer student reception 2h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 20:00 20:15
      Transfer from CERN to hotel 15m Prevessin

      Prevessin

      CERN

Your browser is out of date!

If you are using Internet Explorer, please use Firefox, Chrome or Edge instead.

Otherwise, please update your browser to the latest version to use Indico without problems.

×