Superconductor Hackathon

Europe/Zurich
3179-R-E06 (CERN)

3179-R-E06

CERN

IdeaSquare
50
Show room on map
Description

CERN's Superconductor Hackathon is a highly innovative activity striving to help bringing promising technologies to industry. During a 3-days workshop in September this year, interdisciplinary teams will work on the following tasks:

- Identification and evaluation of promising application fields for the latest generation of Intermediate Temperature Superconductors
- Development of concepts and illustrations of potential solutions
- Design of viable commercialization strategies

The teams participating in the Hackathon will consist of technical and management students as well as experts from industry. While competing for the best application ideas, they will be coached and supported by Technology Transfer experts from WU Vienna, Fraunhofer, and CERN.

Read more: www.cern-hackathon.org

Videoconference Rooms
Superconductor_Hackathon
Name
Superconductor_Hackathon
Description
A video room to be used for the presentations of the first day and for those wishing to connect on the last day for the project presentations
Extension
10664007
Owner
Panagiotis Charitos
Auto-join URL
Useful links
Phone numbers
Registration
Participants
    • 09:00 10:00
      Welcome & Introduction 1h

      Introduction
      Who am I?
      Objectives of workshop, agenda, idea wall
      Design thinking process intro

    • 10:00 10:30
      Flywheels – rotating for stability 30m

      Dr. Achim Hobl. Head of Department Industrial Applications, Magnet Technologies (Babcock Noell GmbH).

      Cloud-based applications are leading to soaring data volumes and an increasing need for secure storage, driving growth among large data centres as well as a shift towards more efficient UPS solutions. An innovative superconductor-based implementations based on flywheels comes with reduced environmental footprint, lower maintenance need, longer lasting lifetime and thus lower Total Cost of Ownership.

    • 10:30 11:00
      Superconductivity for fruit shorting machines 30m
    • 11:00 11:30
      A new generation for ground and space transportation 30m

      Swissloop consists of a team of 40 physics, mathematics, electrical-, mechanical- and civil engineering students at the ETH Zurich that is complemented by design and business students from Switzerland. Their objective is to design and build a prototype for this new kind of ground transportation: the Hyperloop. What is the role that superconductivity could play in transforming our transportation?

      Speaker: Mr. Luca Di Tizio (ETH)
    • 11:30 11:45
      Coffee break 15m
    • 11:45 12:30
      User research & interview preparation 45m
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 15:10
      Empathy map & User journey 1h 10m
    • 15:10 15:30
      Coffee break 20m
    • 15:30 16:45
      Ideation 1h 15m
    • 16:45 17:15
      Cooperation and Openness 30m
    • 17:15 17:30
      Reflection, Idea wall, outlook 15m
    • 17:45 19:00
      Minesweeper game 1h 15m
    • 20:00 22:00
      Fondue in town 2h

      L'auberge communale de Meyrin
      http://www.auberge-meyrin.ch/

    • 09:30 10:00
      Welcome Back 30m
    • 10:00 10:30
      News of the Future Inc. short presentation 30m
    • 10:30 10:45
      Coffee break 15m
    • 10:45 12:00
      Objects, experiences, systems 1h 15m
    • 12:00 13:00
      Lunch 1h
    • 13:00 14:00
      Prototyping and Testing 1h
    • 14:00 20:00
      Hackathon character 6h
    • 09:30 09:45
      Welcome Back 15m
    • 09:45 10:45
      Develop your story 1h
    • 10:45 11:30
      Presentation of Prototypes 45m
    • 11:30 12:15
      Voting 45m
    • 12:15 12:30
      Group picture 15m
    • 12:30 13:30
      End-of-program drinks 1h
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×