UK Teacher Programme

Europe/Zurich
CERN

CERN

Mark Langley, Jeff Wiener (CERN)
Description

The  UK Teacher Programme 2019 will take place from 19-23 February 2019. Lectures, on-site visits, exhibitions, and hands-on workshops will introduce its participants to cutting-edge particle physics. We hope our participants will go back to the UK as ambassadors, who pass on the subject to our next generation of physicists, engineers, IT specialists ...


UK Teacher Programme 2019:
https://indico.cern.ch/e/UKTP19-1

Teacher Programme Manager:
Jeff Wiener: 0041 75 411 9010

In case of emergency:
CERN fire brigade: 0041 22 76 74444

    • 7:00 PM 9:00 PM
      Welcome to CERN!
      • 7:00 PM
        Welcome Drinks 30m 500/1-201 - Mezzanine

        500/1-201 - Mezzanine

        CERN

        Show room on map
        Speakers: Anja Kranjc Horvat (University of Potsdam (DE)), Mr Mark Langley, Jeff Wiener (CERN)
      • 7:30 PM
        Short tour around CERN's main site 30m CERN

        CERN

      • 8:00 PM
        Basics at CERN 30m 3/R-002 - Teacher Training Room

        3/R-002 - Teacher Training Room

        CERN

        48
        Show room on map
        Speaker: Jeff Wiener (CERN)
      • 8:30 PM
        Programme Objectives 30m 3/R-002 - Teacher Training Room

        3/R-002 - Teacher Training Room

        CERN

        48
        Show room on map
        Speaker: Anja Kranjc Horvat (University of Potsdam (DE))
    • 8:30 AM 9:30 AM
      Visits
    • 9:30 AM 12:30 PM
      Lectures 3/R-002 - Teacher Training Room

      3/R-002 - Teacher Training Room

      CERN

      48
      Show room on map
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 2:00 PM 5:15 PM
      Visits
      • 2:00 PM
        Cryogenic test facility hall SM18 1h 10m

        The bus leaves in front of the CERN hotel (Building 39) at 14:00!

        14:00-14:10 Transport from the CERN hotel to SM18
        14:10-15:10 SM18

      • 3:10 PM
        Low Energy Ion Ring 1h

        15:10-15:20 Transport from SM18 to LEIR
        15:20-16:10 LEIR

      • 4:10 PM
        Data Centre 1h

        16:10-16:20 Walk from LEIR to the Data Centre
        16:20-16:55 Data Centre
        16:55-17:10 Walk from the Data Centre to the Main building

    • 9:00 AM 10:30 AM
      Visits
      • 9:00 AM
        Antimatter Factory 1h 30m

        The group meets in front of the CERN hotel (Building 39) at 09:00!

        09:00-09:15 Walk from the CERN hotel to the AD
        09:15-10:15 AD
        10:15-10:30 Walk from the AD to the Main building

    • 11:00 AM 12:30 PM
      Lectures 3/R-002 - Teacher Training Room

      3/R-002 - Teacher Training Room

      CERN

      48
      Show room on map
      • 11:00 AM
        Antimatter Research 1h 15m
        Speaker: Niels Madsen (Swansea University (GB))
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 2:00 PM 5:15 PM
      Workshops & Exhibitions
      • 2:00 PM
        PER Research Session 30m

        The whole group meets in front of S'Cool LAB at 14:00!

        Speaker: Fabian Bernstein (Johann-Wolfgang-Goethe Univ. (DE))
      • 2:30 PM
        Cloud Chamber Workshop 1h 30m
        Speaker: Anja Kranjc Horvat (University of Potsdam (DE))
      • 4:00 PM
        Microcosm & GLOBE exhibitions 1h 15m
    • 7:00 PM 10:00 PM
      Social Events
      • 7:00 PM
        Take public transport (tram 18) from CERN to Place de Neuve 1h

        Please prepare 2 x 3CHF to buy two "Tout Genève 1h" tickets.

      • 8:00 PM
        Official Dinner of the UK Teacher Programme 2019 2h

        Although it's the formal dinner of the programme, please wear clothes, which you feel comfortable in.

        Cave Valaisanne - Chalet Suisse
        BD Georges-Favon, 23
        1204 Genève
        www.chaletswiss.ch