Novel Instrumentation for Fundamental Physics Workshop

America/Puerto_Rico
Andre De Gouvea (Northwestern University), C Eric Dahl (Northwestern University), Mayda Velasco (Northwestern University (US))
Description


Conference call pin#: 1984

Abstract for public:

The most pressing questions in fundamental particle physics today include the dark matter puzzle, the origin of nonzero neutrino masses, and understanding how the expansion rate of the universe accelerated very early on (inflation) and in the very recent past (dark energy).

The proposed COFI workshop will address the instrumentation challenges faced by next-generation experiments for the detection of dark matter, the CMB, and the CnB. Experiments in these fields routinely push the boundaries of low-energy, low-noise, high-precision instrumentation, but each of these fields is also now at a point where more is needed than incremental improvements of existing technology. The aim of the workshop is to foster cross pollination between these fields, catalyzing the instrumentation breakthroughs needed to move forward in each. By bringing together the experts who understand in detail the state-of-the-art and the key challenges facing these fields, along with the pioneers whose R&D may be the key to surmounting these challenges, we hope to emerge with a new picture of how precision low-energy instrumentation can meet the needs of future experiments.

Videoconference Rooms
COFI_Board_of_Directors_Meeting
Name
COFI_Board_of_Directors_Meeting
Description
COFI Board of Directors Meeting
Extension
10730894
Owner
Mayda Velasco
Auto-join URL
Useful links
Phone numbers
Registration
Participants
    • 08:30 09:00
      Registration and Breakfast 30m
    • 09:00 10:00
      PTOLEMY: An Underground Experiment to Search for MeV Dark Matter and the Cosmic Neutrino Background 1h

      45 minutes talk and 15 minutes discussion

    • 10:00 11:00
      COSINUS: Nal-based cryogenic detector 1h

      45 minutes talk and 15 minutes discussion

    • 11:00 11:20
      Coffee Break 20m
    • 11:20 12:20
      Directional Dark Matter search with optical readouts and the CYGNO project 1h

      45 minutes talk and 15 minutes discussion

    • 12:20 13:20
      DANAE: DEPFET-RNDR detectors & application to Dark Matter searches 1h

      45 minutes talk and 15 minutes discussion

    • 13:20 14:20
      Lunch Break 1h
    • 14:20 15:20
      Doping Liquide Xenon TPCs with helium for light dark matter 1h

      45 minutes talk and 15 minutes discussion

    • 15:20 16:20
      SnowBall Chamber: Supercooled Water for Low-Mass Dark Matter 1h

      45 minutes talk and 15 minutes discussion

    • 16:20 16:40
      Coffee Break 20m
    • 16:40 17:40
      HeRALD: direct detection with superfluid 4He 1h

      45 minutes talk and 15 minutes discussion

    • 17:40 18:40
      Grand challenges in Dark Matter, Neutrino Physics, Early Universe, Cosmic Microwave Background and Cosmic Neutrino Background (Part 1) 1h

      45 minutes talk and 15 minutes discussion

    • 09:00 10:00
      Single-electron and single-photon sensitivity with a silicon Skipper CCD 1h

      45 minutes talk and 15 minutes discussion

    • 10:00 11:00
      Results and R&D from the Axion Dark Matter Experiment (ADMX) 1h

      45 minutes talk and 15 minutes discussion

    • 11:00 11:20
      Coffee Break 20m
    • 11:20 12:20
      XENONnT- R&D for the next step in XENON based Dark Matter Searches 1h

      45 minutes talk and 15 minutes discussion

    • 12:20 13:20
      Development of A WIMP dark matter detector using MKIDs 1h

      45 minutes talk and 15 minutes discussion

    • 13:20 14:20
      Lunch Break 1h
    • 14:20 15:20
      CMB instrumentation technology and identify R&D efforts necessary to advance it for use in CMB-S4 1h

      45 minutes talk and 15 minutes discussion

    • 15:20 16:20
      Measuring Reionization, Neutrino Mass, and Cosmic Inflation with BFORE 1h

      45 minutes talk and 15 minutes discussion

    • 16:20 17:20
      Grand challenges in Dark Matter, Neutrino Physics, Early Universe, Cosmic Microwave Background and Cosmic Neutrino Background (Part 2) 1h

      45 minutes talk and 15 minutes discussion

    • 09:00 10:00
      Grand challenges in Dark Matter, Neutrino Physics, Early Universe, Cosmic Microwave Background and Cosmic Neutrino Background (Part 3) 1h

      45 minutes talk and 15 minutes discussion

    • 10:00 11:00
      Progress in accurate simulation of neutrons 1h

      45 minutes talk and 15 minutes discussion

    • 11:00 12:00
      Novel Techniques: Cyclotron Radiation Emission Spectroscopy 1h

      45 minutes talk and 15 minutes discussion

    • 13:00 14:00
      Lunch 1h
    • 14:00 15:00
      Characterization studies of Silicon Photomultipliers and crystals matrices for a novel time of flight for particle detectors and medical applications 1h

      45 minutes talk and 15 minutes discussion

    • 15:00 16:00
      ASIC developments for radiation imaging applications: The MediPix and TimePix family, from particles to patients 1h

      45 minutes talk and 15 minutes discussion

    • 16:00 17:00
      Demonstration of Single Ionization Sensitive Cryogenic Calorimeters and Their Potential in Electron Recoil Dark Matter Searches 1h

      45 minutes talk and 15 minutes discussion

Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×