USATLAS/FIRST-HEP Computing Bootcamp

US/Pacific
Lawrence Berkeley National Laboratory

Lawrence Berkeley National Laboratory

Samuel Ross Meehan (University of Washington (US)), Shih-Chieh Hsu (University of Washington Seattle (US)), Zachary Louis Marshall (Lawrence Berkeley National Lab. (US))
Description

This bootcamp is a collaboration between USATLAS and the IRIS-HEP/FIRST-HEP foundation and is intended to educate newcomers to ATLAS, in particular graduate students, about a number of core technical computing concepts and tools used within ATLAS and more widely in the HEP.  The program will be hosted at Lawrence Berkeley National Laboratory from August 19-23

Financial support is available and can be requested by registering for the event and completing the following request form - Link to Financial Request Form. (After registering, please fill this out if you wish to attend! We want to make it as easy as possible for all interested individuals to attend!) Requests for financial assistance will be reviewed starting on July 1.

Logistical Information for Travel

There are three major international airports that serve the Bay Area: San Francisco International Airport (SFO), Oakland International Airport (OAK), and San Jose International Airport (SJC).  There are many direct flights from major US cities to these airports.  Unfortunately, there are no direct flights to CERN, but there are direct flights to Frankfurt and Zurich (United/Lufthansa), Paris and Amsterdam (Delta/KLM), and London (American/British).

The cheapest way to get from OAK or SFO to Berkeley is via BART.  It will take between 30-45 min from OAK and about an hour from SFO.  Downtown Berkeley is the BART stop closest to the lab and there is a shuttle (the Blue shuttle) that runs about every 15 minutes from the BART stop to the lab.  The shuttle is free, but you need to show the shuttle pass that you will be sent just before the workshop.

There are many hotel options in the Berkeley area and you will find many possibilities with Airbnb as well.  The most convenient option is to stay directly at the lab at the Berkeley Guest house (there is also no better view of the Bay).  The rate is $145/night and is a 2 min walk from the workshop venue.  If you are interested in this option, please email our administrator Quanita Johnson-Benjamin <qljohnson@lbl.gov> (and cc samuel.meehan@cern.ch).  The sooner you do this, the more likely it is that there will be availability.  If you stay in Berkeley (or elsewhere), you can take the shuttle to the lab every morning and back down every evening.  It is also possible to walk from Downtown Berkeley (~30-45 min walk) through the university campus but there is a very steep hill (though the walk is nice).

Support

This event is supported by National Science Foundation grants OAC-1829707 and OAC-1829729 (FIRST-HEP), Cooperative Agreement OAC-1836650 (IRIS-HEP) and The Carpentries. Participant support has been provided by the US-ATLAS Operations program through the LBNL Analysis Support Center.

 

Participants
  • Adam Parker
  • Aidan Grummer
  • Amber Roepe
  • Andy Chen
  • Anni Xiong
  • Ashley Jammel Brooks
  • Benjamin Michael Cote
  • Benjamin Ryan Roberts
  • Bharana Ashen Fernando
  • Bijay Shrestha
  • Boping Chen
  • Bryan Reynolds
  • Carolyn Gee
  • Cesar Gonzalez Renteria
  • Dan Guest
  • Danika MacDonell
  • Emily Ann Smith
  • Gang Zhang
  • Giordon Holtsberg Stark
  • Henry Fredrick Schreiner
  • Jackson Carl Burzynski
  • Karol Krizka
  • Kathryn Grimm
  • Kevin Nelson
  • Lukas Alexander Heinrich
  • Madhuranga Madugoda Ralalage Don
  • Makayla Vessella
  • Mason Proffitt
  • Matthew Feickert
  • Mayuri Prabhakar Kawale
  • Meng-Ju Tsai
  • Min Zhong
  • Nils Erik Krumnack
  • Sai Neha Santpur
  • Samuel Meehan
  • Samyukta Krishnamurthy
  • Santosh Parajuli
  • Sarah Whitney Ferguson
  • Shih-Chieh Hsu
  • Utsav Mukesh Patel
  • Veena Balakrishnan
  • William Patrick Mccormack
  • Yanxi Gu
  • Zachary Pollock
    • 09:00 12:00
      Version Control Essentials 3h
      Speaker: Software Carpentry (https://software-carpentry.org/)
    • 13:00 16:00
      GitLab in ATLAS 3h
      Speaker: Dan Guest (University of California Irvine (US))
    • 17:00 18:00
      Extracurricular : Chewing on the Sausage Grinder 1h
      Speaker: Samuel Ross Meehan (University of Washington (US))
    • 09:00 12:00
      Build Systems : From gcc to cmake 3h
      Speaker: Henry Fredrick Schreiner (University of Cincinnati (US))
    • 13:00 17:00
      CMake in ATLAS 4h
      Speaker: Karol Krizka (Lawrence Berkeley National Lab. (US))
    • 09:00 12:00
      Continuous Integration : Why and how? 3h
      Speaker: Software Carpentry (https://software-carpentry.org/)
    • 13:00 17:00
      GitLab CI/CD in ATLAS 4h
      Speaker: Giordon Holtsberg Stark (University of California,Santa Cruz (US))
    • 18:00 19:00
      Extracurricular : Coding after ATLAS 1h
    • 09:00 12:00
      Distribution and Containers 3h
      Speaker: Matthew Feickert (Southern Methodist University (US))
    • 13:00 17:00
      Docker and Analysis Preservation in ATLAS 4h
      Speaker: Danika MacDonell (University of Victoria (CA))
    • 18:00 20:00
      Extracurricular : Organized Dinner 2h
    • 09:00 12:00
      Instructor Grab Bag : Documentation - Your best friend 3h
      Speaker: Giordon Holtsberg Stark (University of California,Santa Cruz (US))
    • 09:00 12:00
      Instructor Grab Bag : Fitting Fun with pyhf 3h
      Speaker: Matthew Feickert (Southern Methodist University (US))
    • 09:00 12:00
      Instructor Grab Bag : gdb and Debugging the Right Way 3h
      Speaker: Dan Guest (University of California Irvine (US))
    • 09:00 12:00
      Instructor GrabBag : But how "should" I do it? 3h
      Speaker: Samuel Ross Meehan (University of Washington (US))
Your browser is out of date!

If you are using Internet Explorer, please use Firefox, Chrome or Edge instead.

Otherwise, please update your browser to the latest version to use Indico without problems.

×