I4C 2020 first online workshop

Europe/Zurich
online

online

Description

Innovation for Change is dedicated to the world of Impact Innovation 

Please note that this workshop has been moved to an online format due to the current COVID-19 situation. The students have received the Zoom-invites via email to participate in the workshops. 

ALL STUDENT PROJECTS CAN BE FOUND HERE:

https://drive.google.com/drive/folders/1XZYeQQwPq-xSdbBP9RVVwFHgslTZExgH

If you want to join for the online "Lunch with Strangers" session with the students from 13h00 to 14h30 on Tuesday, April 7th, please:

  1. Register for this Indico event (see link on the left or at the bottom of this page)
  2. Follow these instructions.

"Strangers" may give the students feedback on their ideas. No particular expertise or further commitment is required. For more information on the student teams and their projects, please check these short intro slides

The aim of the whole programme is to utilize  the most advanced types of technology to help solve problems of social interest, with the ambition to generate a significant impact on the world in a medium-long term perspective.

Each year, this project involves 50 talented young students, 35 MBA students from CDI Italia and 15 Ph.D. students from Politecnico di Torino with a scientific-engineering background. They are divided into groups and supported by researchers from CERN and the Politecnico di Torino to develop business ideas capable of positively impacting the challenges linked to the United Nations Sustainable Development Goals (UN SDG).

 

The objectives of the 3 days are the following:

1. Choose 1 idea (among the 3)

2. Create a vision

3. Move from idea towards solution

 

For more information in I4C, please check https://www.cdi.eu/en/innovation/innovation-for-change.html 

Registration
Registration for online Lunch with Strangers session
    • 9:00 AM 10:30 AM
      Opening: team presentations & feedback from CDI & CERN staff 1h 30m
    • 10:30 AM 10:50 AM
      Break 20m
    • 10:50 AM 11:10 AM
      Introduction 20m

      Introduction to the 3 days of workshops on idea validation, vision creation & idea to solution

    • 11:10 AM 12:40 PM
      Presentation on Parallel Worlds 1h 30m
      Speaker: Markus Nordberg (CERN)
    • 12:40 PM 1:00 PM
      Treasure Hunt 20m

      Get ready for the prototyping workshop

      Speaker: Hans Boe (Helsinki University of Technology (FI))
    • 1:00 PM 2:30 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 2:30 PM 3:30 PM
      Prototyping Workshop 1h
      Speaker: Hans Boe (Helsinki University of Technology (FI))
    • 3:30 PM 5:00 PM
      Teamwork 1h 30m
    • 5:00 PM 5:30 PM
      Team presentations 30m

      Present your 2 favourite prototypes

    • 5:30 PM 6:00 PM
      Presentation on FutureS 30m
      Speaker: Tuuli Maria Utriainen (Helsinki Institute of Physics (FI))
    • 6:00 PM 6:05 PM
      Closing 5m
    • 9:00 AM 10:30 AM
      Workshop on Real Virtual Movement 1h 30m
      Speaker: Romain Muller (CERN)
    • 10:30 AM 10:45 AM
      Break 15m
    • 10:45 AM 11:45 AM
      Workshop on Group Dynamics 1h
      Speaker: Santeri Palomäki (Aalto University (FI))
    • 11:45 AM 1:00 PM
      Teamwork 1h 15m
    • 1:00 PM 2:30 PM
      Lunch / coffee with strangers 1h 30m
    • 2:30 PM 3:00 PM
      Presentation on Science Fiction 30m
      Speaker: Raghu Movva (CDI)
    • 3:00 PM 5:30 PM
      Teamwork 2h 30m
    • 5:30 PM 7:00 PM
      Touchpoint with mentors 1h 30m
    • 9:00 AM 9:45 AM
      Workshop on Critical Functions 45m
      Speaker: Hans Boe (Helsinki University of Technology (FI))
    • 9:45 AM 1:00 PM
      Teamwork 3h 15m
    • 1:00 PM 2:30 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 2:30 PM 3:00 PM
      Action plan & next steps 30m
    • 3:00 PM 4:30 PM
      Teamwork 1h 30m
    • 4:30 PM 4:40 PM
      Challenge Owners Introduction 10m
    • 4:40 PM 5:20 PM
      Team presentations 40m
    • 5:20 PM 5:50 PM
      Feedback Session 30m
    • 5:50 PM 6:00 PM
      Closure 10m