General Training 1 - Online

Europe/Zurich
Meeting ID: 984 2079 5386 Passcode: 044054
Bruce Marsh (CERN), Thomas Elias Cocolios (KU Leuven - IKS)
Description

LISA Training Kick-off is compulsory to the LISA ESRs and few places are also opened to external young researchers (master, PhD, young post-doc). Cost for affiliated external students for IREPA laser safety training is 250 EUR/person payable directly to IREPA laser. You will find attached a form to fill out and send to IREPA. This specific training will happen on TEAMs. 

Please note that space is limited for this very specific training but not for the training the rest of the week. 

ESRs receives their first common training on the themes of Safety and Society. 

This event also counts towards the obtention of the LISA PhD Label.

A certificate of participation accounting for 3 ECTS will be provided to participants who followed the event. 

 

Registration
General Training 1 - Online
LISA Training Office
    • 9:00 AM 9:30 AM
      Introduction

      The Training officer will give an introduction on the objective of General Training 1

      Convener: Thomas Elias Cocolios (KU Leuven - IKS)
    • 9:30 AM 12:00 PM
      Societal impact of the Actinides: Part 1
      • 9:30 AM
        Actinides for Medical applications 1h 15m

        Existing and future use of actinides in medicine

        Speaker: Ulli Koester (Institut Laue-Langevin (FR))
      • 10:45 AM
        Actinides for nuclear energy production in a sustainability context 1h 15m
        Speaker: Nathal Severijns (KU Leuven (BE))
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 1:30 PM 1:40 PM
      Affiliate Introduction

      3-min thesis introduction from Affiliates

    • 1:40 PM 3:30 PM
      WP posters presentations: WP2 & WP3

      The ESRs prepare a poster per WP ahead of time and present it at the meeting to get feedback from their peers.
      The ITN staff and the Affiliates evaluate the posters as judges.

      • 1:40 PM
        WP 2 50m
        Speakers: Anjali Ayakumar, Bianca Bettina Reich (CERN), Julius Wessolek, Mia Au (CERN), Mitzi Urquiza Gonzalez
      • 2:30 PM
        Break 10m
      • 2:40 PM
        WP3 50m
        Speakers: Darcy Van eerten, Jake Johnson
    • 3:30 PM 3:40 PM
      Break 10m
    • 3:40 PM 4:40 PM
      Team Building: The Legend of Sinterklaas and its cultural implications
    • 9:00 AM 12:30 PM
      IREPA Laser Safety: Part 1
      Convener: Stéphane Lachambre
    • 12:30 PM 1:30 PM
      Lunch break 1h
    • 1:30 PM 4:30 PM
      IREPA Laser Safety: Part 2
      Convener: Stephane Lachambre
    • 9:00 AM 12:00 PM
      Applications of lasers
      • 9:00 AM
        Additive manufacturing 1h 25m
        Speaker: Didier Boisselier
      • 10:25 AM
        Break 10m
      • 10:35 AM
        Micromachine and surface functionalization 1h 25m
        Speaker: Frederic Mermet
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 1:30 PM 4:30 PM
      WP posters presentations: WP4 & WP5

      The ESRs prepare a poster per WP ahead of time and present it at the meeting to get feedback from their peers.
      The ITN staff and the Affiliates evaluate the posters as judges.

      • 1:30 PM
        WP4 55m
        Speakers: Helena Garcia Escudo, Magdalena Kaja, Miranda Nichols, Raphael Crossa-Rossa
      • 2:25 PM
        Break 10m
      • 2:35 PM
        WP5 55m
        Speakers: Andrea Raggio, Jessica Warbinek, Lauren Reed, Vaila Leask
      • 3:30 PM
        Pannel discussion 1h

        Each best WP posters is nominated by the ITN staff and affiliates jury

    • 1:00 PM 2:15 PM
      Societal impact of the Actinides: Part 2
      • 1:00 PM
        Recent progress toward a Thorium nuclear clock 1h 15m
        Speaker: Thorsten Schumm
    • 2:15 PM 3:30 PM
      Applications of lasers: Part 2
      Conveners: Bruce Marsh (CERN), Thomas Elias Cocolios (KU Leuven - IKS)
      • 2:15 PM
        Trace analysis 1h 15m
        Speaker: Kieran Flanagan (University of Manchester (GB))
    • 3:30 PM 4:45 PM
      LISA Secret Santa revealed

      Poster selection announced