Polish School Programme 05/2010

Europe/Zurich
AB Auditorium Meyrin (CERN)

AB Auditorium Meyrin

CERN

Andrzej SIEMKO (CERN) , Mick Storr , Piotr Traczyk (CERN)
    • 9:00 AM 11:00 AM
      Zwiedzanie ośrodka Prevessin oraz CERN Control Centre 2h AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speakers: Dr Andrzej SIEMKO (CERN AT-MTM) , Dr Mariusz Sapinski (CERN/BE-BI)
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Visit to the AMS Experiment / Zwiedzanie eksperymentu AMS 1h AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Dr Sapinski Mariusz (CERN/BE-BI)
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 5:00 PM
      Muzeum Historii Naturalnej (Genewa) 3h AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

    • 11:00 AM 12:00 PM
      CERN – the first global laboratory / CERN - pierwsze globalne laboratorium. 1h AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Andrzej Siemko (CERN)
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Lunch 2h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 3:00 PM
      What is the GRID? / Co to jest GRID? 1h 513/1-024

      513/1-024

      CERN

      1
      Show room on map
      Speaker: Mr Sebastian Lopienski (CERN)
    • 3:00 PM 4:00 PM
      Visit the Computer Centre / Wizyta w Centrum Komputerowym 1h AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

    • 4:00 PM 5:00 PM
      Visit LEIR/LINAC2 / Zwiedzanie LEIR/LINAC2 1h AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speakers: Arkadiusz Gorzawski (AGH Univ. Sci. Tech., Phys.&Appl.CS) , Dr Mariusz Sapinski (CERN/BE-BI)
    • 9:00 AM 9:45 AM
      Introduction to particle physics I / Wstęp do fizyki cząstek I 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Dr Piotr Traczyk (CERN)
    • 10:00 AM 12:00 PM
      Hands-on Build a Cloud Chamber / Komora mgłowa – zrób to sam 2h 6/2-004

      6/2-004

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Dr Piotr Traczyk (CERN)
    • 10:00 AM 12:00 PM
      Hands-on Classical experiments/ Klasyczne eksperymenty fizyczne w pigułce 2h 3-R-001

      3-R-001

      CERN

      Speakers: Arkadiusz Gorzawski (AGH Univ. Sci. Tech., Phys.&Appl.CS) , Lukasz Zwalinski (Cracow University of Technology)
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Lunch 2h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 7:30 PM
      Discover Geneva Treasure Hunt 5h 30m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 9:00 AM 10:00 AM
      How do physicists "see" elementary particles / Jak fizycy "widzą" cząstki elementarne 1h AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

    • 10:00 AM 10:45 AM
      Introduction to accelerators/Wstęp do akceleratorów 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Dr Mariusz Sapiński (CERN)
    • 12:00 PM 7:00 PM
      Trip to Chamonix 7h AB Auditorium Meyrin (Chamonix)

      AB Auditorium Meyrin

      Chamonix

      Speakers: Arkadiusz Gorzawski (AGH Univ. Sci. Tech., Phys.&Appl.CS) , Czeslaw Fluder (AGH Univ. of Science & Technology Phys.&Appl.Comp.Sc.) , Dr Mariusz Sapiński (CERN)
    • 9:00 AM 10:00 AM
      How the LHC was built / Jak budowano LHC 1h 30/7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      30/7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      CERN

      5
      Show room on map
      Speaker: Dr Andrzej SIEMKO (CERN AT-MTM)
    • 10:00 AM 11:00 AM
      Introduction to High Energy Physics part 2/Wstęp do fizyki wysokich energii część 2 1h 30/7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      30/7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      CERN

      5
      Show room on map
      Speaker: Dr Piotr Traczyk (CERN)
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Q&A Session / Sesja pytan i odpowiedzi 1h 30/7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      30/7-018 - Kjell Johnsen Auditorium

      CERN

      5
      Show room on map
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Lunch 2h AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

    • 2:00 PM 3:00 PM
      Atlas Visitor Center oraz film 3D 1h AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Lukasz Zwalinski (Cracow University of Technology)
    • 3:30 PM 4:30 PM
      Visit Accelerator Technology Test Hall / Wizyta w Hali Testow Technologii Akceleratorowych 1h SM18 - 2173

      SM18 - 2173

      CERN

      2173
      Speaker: Mr Czeslaw Fluder (CERN TE-CRG)
    • 8:30 AM 9:00 AM
      Depart 30m B39

      B39

      CERN