MCnet Summer School and Cracow School of Theoretical Physics

Europe/Warsaw
Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room (Zakopane, Poland)

Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

Zakopane, Poland

Andrzej Konrad Siodmok (Jagiellonian University (PL))
Description

The 15th MCnet school and 62nd Cracow School of Theoretical Physics will be held in Zakopane, near Cracow, in Poland.

The school provides a five day course of training in the physics and techniques used in modern Monte Carlo event generators via a series of lectures, practical sessions, and discussions with event-generator authors. The school is aimed at advanced doctoral students and early-career postdocs.

Our core sessions comprise a series of introductory lectures on the physics of event generators, further lectures on a wider range of associated topics, a series of hands-on tutorials using all of the MCnet event generators for LHC physics, and evening discussion sessions with Monte Carlo authors.

The full list of lectures is:

  • Introduction to Event Generators - Leif LÖNNBLAD (Lund University)
  • Parton Shower, Matching and Merging - Simon PLÄTZER (University of Graz)
  • The future and challenges of HEP - Michelangelo MANGANO (CERN)
  • Aspects of the EW Standard Model - Jonas LINDERT (The University of Sussex)
  • Monte Carlo simulation of FCCee physics - Staszek JADACH (IFJ PAN Krakow)
  • Model-independent measurements - Jon BUTTERWORTH (University College London)
  • Highlights from Run 2 of the LHC - Pawel BRÜCKMAN DE RENSTROM (IFJ PAN Krakow)
  • Machine Learning in HEP - Ramon WINTERHALDER (CP3, Louvain-la-Neuve)
  • Industrial applications - Albrecht KYRIELEIS, (Jacobs Manchester)

Tutorial:

  • Tutorial coordinator - Christian GUTSCHOW  (University College London)

Organised by:

Image result for mcnet logo 

 Sponsors:

     

Registration
Registration for MCnet Summer School and Cracow School of Theoretical Physics, Zakopane, Poland
Participants
  • Alan Price
  • Albrecht Kyrieleis
  • Alessandro Gavardi
  • Alexander Kevin Gilbert
  • Andrea Barontini
  • Andrew Lifson
  • Andrzej Siodmok
  • Anna Onnerstad
  • Arpan Ghosal
  • Benjamin Honan
  • Caetano Eirea Orro
  • Chiara Le Roux
  • Christian Gutschow
  • Claudio Severi
  • Conor Elrick
  • Daniel Gillies
  • Daniel Reichelt
  • Dimbiniaina Rafanoharana
  • Dionysios Fakoudis
  • Dominic William Stafford
  • Estifa'a Zaid
  • Ewa Witkowska
  • Ferhat Öztürk
  • Grzrgorz Ziarko
  • Hitham Hassan
  • Ilia Kalaitzidou
  • James Whitehead
  • Jan Klamka
  • Javira Altmann
  • Jeremy Paltrinieri
  • Jonas Lindert
  • Jonathan Butterworth
  • Julio Novoa Fernandez
  • Kacper Łasocha
  • Kate Lynch
  • Krzysztof Cieśla
  • Krzysztof Mękała
  • Laura Pintucci
  • Leif Lönnblad
  • Lorenzo Mai
  • Luzhan Yue
  • Marius Utheim
  • Mateusz Kmiec
  • Michael Seymour
  • Mohammad Mahdi Altakach
  • Monika Juzek
  • Nasim Derakhshanian
  • Niccolo' Laurenti
  • Patrick Dougan
  • Patrycja Potępa
  • Patryk Czudak
  • Pawel Bruckman de Renstrom
  • Peter Meinzinger
  • Pragati Patel
  • Pratixan Sarmah
  • Priyanka Lamba
  • Ramon Winterhalder
  • Roger Balsach
  • Saliha Bashir
  • Sergio Javier Arbiol Val
  • Shuhui Huang
  • Si Hyun Jeon
  • Silvia Zanoli
  • Simon Plätzer
  • Staszek Jadach
  • Stefan Gieseke
  • Stefan Kiebacher
  • Sukanya Sinha
  • Timea Vitos
  • Tomasz Procter
  • Tommaso Armadillo
  • Torbjörn Lundberg
  • Varsiha Sothilingam
  • Wiesław Płaczek
  • Yelyzaveta Yedelkina
  • Yoran Yeh
  • Yuriy Volkotrub
  • Zhijie Zhao
  • Zuzanna Zak
  • Łukasz Rozpłochowski
Local Organisers
    • 8:00 PM 9:00 PM
      Dinner 1h Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 8:00 AM 8:45 AM
      Breakfast 45m Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 8:45 AM 9:00 AM
      Welcome from the Organisers 15m Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

      Speaker: Andrzej Konrad Siodmok (Jagiellonian University (PL))
    • 9:00 AM 10:00 AM
      Introduction to Event Generators 1 1h Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

      Speaker: Leif Lönnblad (Lund University (SE))
    • 10:00 AM 10:20 AM
      Coffee 20m Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 10:20 AM 11:20 AM
      Model-independent measurements 1h Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

      Speaker: Jonathan Butterworth (UCL)
    • 11:20 AM 11:30 AM
      Short Break 10m Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 11:30 AM 12:30 PM
      Introduction to Event Generators 2 1h Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

      Speaker: Leif Lönnblad (Lund University (SE))
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 2:00 PM 3:00 PM
      Gender and Diversity Dimensions in Physics 1h Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

      Speaker: Helene Götschel
    • 3:00 PM 6:00 PM
      Tutorials: Tutorial Session 1 Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 6:00 PM 7:30 PM
      Dinner 1h 30m Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 7:30 PM 9:30 PM
      Discussions: Session 1 Ziemiańska Restaurant (Hotel Belveder)

      Ziemiańska Restaurant

      Hotel Belveder

    • 8:00 AM 9:00 AM
      Breakfast 1h Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 9:00 AM 10:00 AM
      Introduction to Event Generators 3 1h Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

      Speaker: Leif Lönnblad (Lund University (SE))
    • 10:00 AM 10:20 AM
      Coffee 20m Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 10:20 AM 11:20 AM
      Highlights from Run 2 of the LHC 1h Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

      Speaker: Pawel Bruckman De Renstrom (Polish Academy of Sciences (PL))
    • 11:20 AM 11:30 AM
      Short Break 10m Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 11:30 AM 12:30 PM
      Parton Shower, Matching and Merging 1 1h Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

      Speaker: Simon Platzer (University of Graz (AT))
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 2:00 PM 6:00 PM
      Tutorials: Tutorial Session 3 Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 6:00 PM 7:30 PM
      Dinner 1h 30m Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 7:30 PM 9:30 PM
      Discussions Ziemiańska Restaurant (Hotel Belveder)

      Ziemiańska Restaurant (Hotel Belveder)

    • 8:00 AM 9:00 AM
      Breakfast 1h Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 9:00 AM 10:00 AM
      Introduction to Event Generators 4 1h Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

      Speaker: Leif Lönnblad (Lund University (SE))
    • 10:00 AM 10:20 AM
      Coffee 20m Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 10:20 AM 11:20 AM
      Parton Shower, Matching and Merging 2 1h Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

      Speaker: Simon Platzer (University of Graz (AT))
    • 11:20 AM 11:30 AM
      Short Break 10m Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 11:30 AM 12:30 PM
      Aspects of the EW Standard Model 1h Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

      Speaker: Jonas Lindert (University of Sussex)
    • 12:30 PM 7:00 PM
      Excursion 6h 30m Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 7:00 PM 10:00 PM
      School Dinner 3h Czarci Jar Restaurant

      Czarci Jar Restaurant

    • 8:00 AM 9:00 AM
      Breakfast 1h Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 9:00 AM 10:00 AM
      Parton Shower, Matching and Merging 3 1h Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

      Speaker: Simon Platzer (University of Graz (AT))
    • 10:00 AM 10:20 AM
      Coffee 20m Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 10:20 AM 11:20 AM
      Aspects of the EW Standard Model 1h Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

      Speaker: Jonas Lindert (University of Sussex)
    • 11:20 AM 11:30 AM
      Short Break 10m Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 11:30 AM 12:30 PM
      Tutorials: Working on W mass project and preparation of the presentation Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 2:00 PM 4:00 PM
      Tutorials: MadGraph Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 4:00 PM 6:00 PM
      Tutorials: Countur Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 6:00 PM 7:30 PM
      Dinner 1h 30m Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 7:30 PM 9:30 PM
      Discussions Ziemiańska Restaurant (Hotel Belveder)

      Ziemiańska Restaurant (Hotel Belveder)

    • 8:00 AM 9:00 AM
      Breakfast 1h Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 9:00 AM 10:00 AM
      Monte Carlo simulation of FCCee physics 1h Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

      Speaker: Staszek Jadach (Polish Academy of Sciences (PL))
    • 10:00 AM 10:20 AM
      Coffee 20m Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 10:20 AM 11:20 AM
      Machine Learning in HEP 1h Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

      Speaker: Ramon Winterhalder (UC Louvain)
    • 11:20 AM 11:30 AM
      Short Break 10m Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 11:30 AM 12:30 PM
      Student Presentations 1h Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

      Speaker: Christian Gutschow (UCL (UK))
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 2:00 PM 4:30 PM
      Tutorials Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 4:30 PM 5:30 PM
      The future and challenges of HEP 1h Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

      Speaker: Michelangelo Mangano (CERN)
    • 5:30 PM 6:30 PM
      Round table discussion on Future of HEP 1h Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

      Speaker: Jonathan Butterworth (UCL)
    • 6:30 PM 8:00 PM
      Dinner 1h 30m Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 8:00 PM 9:00 PM
      Discussions: Discussion U-bot bar (Hotel Belveder)

      U-bot bar (Hotel Belveder)

    • 7:15 AM 8:00 AM
      Brekfast: Note that rooms must be clear by 10am 45m Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Hotel Belveder, Piłsudski Conference Room

      Zakopane, Poland

    • 8:00 AM 10:00 AM
      Bus to the Airport and Cracow 2h