Hong Kong Teacher Programme

Europe/Zurich
CERN

CERN

Ming Chung Chu (The Chinese University of Hong Kong (HK)), Luis Roberto Flores Castillo (The Chinese University of Hong Kong (HK)), Jeff Wiener (CERN)
Description

The Hong Kong Teacher Programme 2024 will take place from 28 July - 2 August 2024. Lectures, on-site visits, exhibitions, and hands-on workshops will introduce its participants to cutting-edge particle physics. We hope our participants will go back to Hong Kong as ambassadors, who pass on the subject to our next generation of physicists, engineers, IT specialists...


Hong Kong Teacher Programme 2024: 
https://indico.cern.ch/e/HKTP24

Teacher Programmes Manager:
Jeff Wiener: 0041 75 411 9010

In case of emergency:
CERN fire brigade: 0041 22 76 74444

Administrative Support:
    • 5:00 PM 7:00 PM
      Welcome to CERN! 503/1-001 - Council Chamber

      503/1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      • 5:00 PM
        Welcome Reception 30m
        Speakers: Luis Roberto Flores Castillo (The Chinese University of Hong Kong (HK)), Ming Chung Chu (The Chinese University of Hong Kong (HK)), Jeff Wiener (CERN)
      • 5:30 PM
        Quick tour around CERN's main site 30m
      • 6:00 PM
        Basics @ CERN 30m
        Speaker: Jeff Wiener (CERN)
      • 6:30 PM
        Programme Objectives 30m
        Speaker: Jeff Wiener (CERN)
    • 9:00 AM 12:30 PM
      Lectures 4/S-030

      4/S-030

      CERN

      30
      Show room on map
      • 9:00 AM
        Introduction to CERN 1h 30m
      • 10:30 AM
        Coffee break 30m
      • 11:00 AM
        Introduction to Particle Accelerators 1h 30m
    • 12:30 PM 1:45 PM
      Lunch break 1h 15m
    • 1:45 PM 5:45 PM
      Visits
      • 1:45 PM
        Synchrocyclotron & ATLAS control room 1h 45m

        The group meets in the Main Building at 13:45!

        13:45-14:00 Walk from the Main Building to the SC
        14:00-14:30 Synchrocyclotron
        14:30-14:45 Walk from the SC to ATLAS
        14:45-15:15 ATLAS control room
        15:15-15:30 Walk from ATLAS to the Main Building

      • 3:30 PM
        Coffee break 30m
      • 4:00 PM
        Magnet Test Facility Hall SM18 & CERN Control Centre 1h 45m

        The bus leaves in front of the CERN hotel (Building 39) at 16:00!

        16:00-16:15 Transport from the CERN Hotel to SM18
        16:15-16:45 SM18
        16:45-17:00 Transport from SM18 to the CCC
        17:00-17:30 CCC
        17:30-17:45 Transport from the CCC to the Main Building

    • 9:00 AM 12:30 PM
      Lectures 4/S-030

      4/S-030

      CERN

      30
      Show room on map
      • 9:00 AM
        Fundamental Physics 1h 30m
        Speaker: Ming Chung Chu (The Chinese University of Hong Kong (HK))
      • 10:30 AM
        Coffee break 30m
      • 11:00 AM
        The discovery of the Higgs boson 1h 30m
        Speaker: Luis Roberto Flores Castillo (The Chinese University of Hong Kong (HK))
    • 12:30 PM 1:45 PM
      Lunch break 1h 15m
    • 1:45 PM 5:00 PM
      Visits
      • 1:45 PM
        Cloud Chamber Workshop & Exhibitions 3h 15m

        The group meets in the Main Building at 13:45!

        13:45-14:00 Walk to Science Gateway
        14:00-15:30 Cloud Chamber Workshop
        15:30-17:00 Science Gateway Exhibitions

    • 9:00 AM 12:30 PM
      Lectures 4/S-030

      4/S-030

      CERN

      30
      Show room on map
      • 9:00 AM
        Introduction to Particle Detectors 1h 30m
      • 10:30 AM
        Coffee break 30m
      • 11:00 AM
        My life at CERN 1h 30m
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 2:00 PM 9:30 PM
      Social Events
      • 2:00 PM
        Discover Geneva Treasure Hunt 5h 30m Geneva

        Geneva

        We will provide you with your personal treasure hunt brochure. Please prepare 8 CHF to buy the "Tout Genève 9h" ticket. Once you successfully finish the treasure hunt there will be a delicious cheese fondue waiting for you!

      • 7:30 PM
        Official Dinner of the Hong Kong Teacher Programme 2024 2h Cave Valaisanne (Geneva)

        Cave Valaisanne

        Geneva

        Although it's the formal dinner of the programme, please wear clothes, which you feel comfortable in. The treasure hunt will lead you directly to the
        Cave Valaisanne - Chalet Suisse
        Bd Georges-Favon 23, 1204 Genève
        cavevalaisanne.ch

    • 9:00 AM 12:30 PM
      Lectures 4/S-030

      4/S-030

      CERN

      30
      Show room on map
      • 9:00 AM
        Computing at CERN 1h 30m
      • 10:30 AM
        Coffee break 30m
      • 11:00 AM
        Antimatter Research 1h 30m
    • 12:30 PM 1:45 PM
      Lunch break 1h 15m
    • 1:45 PM 5:30 PM
      Visits
      • 1:45 PM
        Data Centre, Antimatter Factory & CMS 3h 45m

        The group meets in front of the CERN hotel (Building 39) at 13:45!

        13:45-14:00 Walk from the CERN Hotel to the Data Centre
        14:00-14:30 Data Centre
        14:30:14:45 Walk from the Data Centre to the AD
        14:45-15:30 Antimatter Factory
        15:30-16:00 Transport to CMS
        16:00-17:00 CMS
        17:00-17:30 Transport from CMS to the CERN Hotel

    • 9:00 AM 1:00 PM
      Lectures 503/1-001 - Council Chamber

      503/1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      • 9:00 AM
        Introducing Elementary Particles in the Classroom 1h 30m
        Speaker: Jeff Wiener (CERN)
      • 10:30 AM
        Coffee break 30m
      • 11:00 AM
        Final Q&A 1h
        Speakers: Luis Roberto Flores Castillo (The Chinese University of Hong Kong (HK)), Ming Chung Chu (The Chinese University of Hong Kong (HK)), Jeff Wiener (CERN)
      • 12:00 PM
        Certificates & Goodie Bags 1h
        Speaker: Jeff Wiener (CERN)