MEDICIS-Promed Specialised Training on Radioisotope Production

Europe/Zurich
Leuven

Leuven

European Centre La Foresta Kloosterweg in 3052 Blanden
Thomas Elias Cocolios (KU Leuven - IKS)
Description

MEDICIS-Promed is a European Commission funded MSCA Innovative Training Network on the production and use of radioisotopes for medical applications. Through this network, we offer two annual events: 1 summer school and 1 training event, such as this one in Leuven.

Participation is compulsory to the MEDICIS-Promed ESR and we are opening as many additional places for interested young researchers (master, PhD, young post-doc). This event also counts towards the obtention of the MEDICIS-Promed PhD Label.

This event can also be validated for 2 ECTS. A certificate of participation will be provided to participants. 

Administrative Support
    • 6:00 PM 9:00 PM
      Welcome BBQ 3h

      Everybody is invited to join for a Welcome BBQ at La Foresta on the Monday evening before the beginning of the event.

    • 8:30 AM 9:00 AM
      Registration 30m
    • 9:00 AM 10:30 AM
      Radioactive ion beams & lasers 1h 30m

      Keynote presentation on the production of radioactive ion beams by the MEDICIS-Promed featured speaker Piet Van Duppen.

      Speaker: Piet Van Duppen (KU Leuven (BE))
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee break 30m
    • 11:00 AM 11:45 AM
      Industrial approach to radioisotope production 45m

      Special lecture from IBA

      Speaker: Jean-Michel Geets (IBA)
    • 11:45 AM 12:30 PM
      Primary radioactivity standards for novel medical radioisotopes 45m
      Speaker: Stefaan Pommé (EC-JRC-IRMM)
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch break 1h 30m
    • 2:00 PM 3:30 PM
      Patenting 1h 30m

      The relevance of patenting and protecting one's ideas from the perspective of a law firm

      Speaker: Ms Margaret Mackett (Gevers)
    • 3:30 PM 4:00 PM
      Tea break 30m
    • 4:00 PM 4:45 PM
      Radioactive ion beam manipulations 45m

      Part 1

      Speaker: Pierre Delahaye (Grand Accelerateur National d'Ions Lourds (FR))
    • 4:45 PM 5:30 PM
      Target materials for radioisotope production 45m

      I .- Introduction
      (by Thierry Stora)

      Speakers: Joao Pedro Ramos (CERN), Thierry Stora (CERN)
    • 6:30 PM 8:30 PM
      Networking cocktail 2h

      Networking cocktail at Den Hoorn in Leuven

    • 9:00 AM 6:00 PM
      Excursion to SCK•CEN

      Full day visit to SCK•CEN, the Belgian Nuclear Study Centre, including topical lectures and facility visits.

      • 9:00 AM
        Registration & security 30m

        Since SCK•CEN is a sensitive research centre, we will need to proceed through security one at a time.

      • 9:30 AM
        SCK•CEN and its activities 30m

        Welcome & presentation of SCK•CEN and its activities

        Speaker: Nele Kesteloot (SCK•CEN)
      • 10:00 AM
        Medical isotope production at BR2 1h
        Speaker: Bernard Ponsard (SCK•CEN)
      • 11:00 AM
        Coffee break 15m
      • 11:15 AM
        ISOL@MYRRHA 1h

        Novel medical isotopes produced with the ISOL@MYRRHA approach

        Speaker: Lucia Popescu (Belgian Nuclear Research Center (BE))
      • 12:15 PM
        Lunch 1h

        Lunch at the SCK•CEN at your own expense

      • 1:30 PM
        Radiation biology in space 45m
        Speaker: Dr Sarah Baatout (SCK•CEN)
      • 2:30 PM
        Experimental setups for MYRRHA 1h 15m

        Site visit

        Speaker: Rafaël Fernandez (SCK•CEN)
      • 2:30 PM
        Radiation biology & microbiology laboratories 1h 15m

        Site visit

        Speaker: Dr Sarah Baatout (SCK•CEN)
      • 4:00 PM
        Experimental setups for MYRRHA 1h 15m

        Site visit

        Speaker: Rafaël Fernandez (SCK•CEN)
      • 4:00 PM
        Radiation biology and microbiology laboratories 1h 15m

        Site visit

        Speaker: Dr Sarah Baatout (SCK•CEN)
    • 9:00 AM 9:45 AM
      Radioactive ion beam manipulations 45m

      Part 2

      Speaker: Pierre Delahaye (Grand Accelerateur National d'Ions Lourds (FR))
    • 9:45 AM 10:30 AM
      Collective problem solving 45m

      Part 1

      Speaker: Fiona Reid (University College London)
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee break 30m
    • 11:00 AM 11:45 AM
      Target materials for radioisotope production 45m

      II .- Advanced materials
      (by Joao Pedro Ramos)

      Speakers: Joao Pedro Ramos (CERN), Thierry Stora (CERN)
    • 11:45 AM 12:30 PM
      Nanobodies for cancer treatment 45m
      Speaker: Dr Matthias d’Huyvetter (In Vivo Cellular and Molecular Imaging, Vrije Universiteit Brussel)
    • 12:30 PM 1:45 PM
      Lunch 1h 15m
    • 1:45 PM 3:00 PM
      PhD student - Vloggers 1h 15m

      Discussion panel with 2 PhD students who are also science vloggers ("Mientras, En Físicas" and "Draw Curiosity"). How did they get the idea? How did they start? What are the pitfalls? The Eurekâ moments?? Should any of us do it??? All these and more will / might / should / could be discussed...

      Speakers: Daniel Perez (KU Leuven - IKS), Ms Inés Dawson (University of Oxford)
    • 3:00 PM 6:00 PM
      Kayak / canoe trip on the Dijle river 3h

      Bring your swimwear!

    • 9:30 AM 9:45 AM
      Laboratory sessions: Lab safety awareness

      Hands-on experience with the facilities available at IKS and at the Ion and Molecular Beam Laboratory (IMBL), including HELIOS, the Pelletron accelerator, and the implanter.

    • 9:45 AM 12:00 PM
      Laboratory sessions: Lab session 1

      Hands-on experience with the facilities available at IKS and at the Ion and Molecular Beam Laboratory (IMBL), including HELIOS, the Pelletron accelerator, and the implanter.

    • 9:45 AM 10:30 AM
      Practical group session 1 45m

      Practical session on reporting and collective problem solving

      Speaker: Fiona Reid (University College London)
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee break 30m
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Practical group session 1 1h

      Practical session on reporting and collective problem solving

      Speaker: Fiona Reid (University College London)
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch 1h 30m

      Alma sandwiches will be provided

    • 1:30 PM 3:30 PM
      Laboratory sessions: Lab session 2

      Hands-on experience with the facilities available at IKS and at the Ion and Molecular Beam Laboratory (IMBL), including HELIOS, the Pelletron accelerator, and the implanter.

    • 1:30 PM 3:30 PM
      Practical group session 2 2h

      Practical session on reporting and collective problem solving

      Speaker: Fiona Reid (University College London)
    • 3:30 PM 4:30 PM
      Collective problem solving 1h

      Part 2

      Speaker: Fiona Reid (University College London)
    • 4:30 PM 5:00 PM
      Tea & debriefing 30m