Italian Teachers Programme 2009

Europe/Zurich
CERN

CERN

Mick Storr
    • 5:00 PM 5:45 PM
      Welcome reception 45m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 7:00 PM 8:00 PM
      Dinner 1h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 8:00 PM 9:00 PM
      Introduction to the programme 1h 40 S2-C01

      40 S2-C01

      CERN

      An opportunity to ask questions about all aspects of the programme.
    • 9:00 AM 9:15 AM
      Welcome to CERN 15m 40 S2 C-01

      40 S2 C-01

      CERN

      Speaker: Sergio Bertolucci (CERN)
    • 9:15 AM 10:00 AM
      Introduction to CERN 45m 40 S2 C-01

      40 S2 C-01

      CERN

      Speaker: Manuela Cirilli (University of Michigan)
    • 10:15 AM 11:00 AM
      Fisica delle particelle cosa sappiamo oggi - prima parte 45m 40-S2-C01

      40-S2-C01

      CERN

      Speaker: Vincenzo Cavasinni (Dipartimento di Fisica)
      Slides
      Video
    • 11:30 AM 12:15 PM
      Rivelatori 45m 40 S2 C-01

      40 S2 C-01

      CERN

      Speaker: Ariella Cattai (CERN)
      Slides
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 2:45 PM
      Introduction to Accelerators (1/2) 45m 40 S2 D-01

      40 S2 D-01

      CERN

      Speaker: Dr Massimo Giovannozzi (CERN)
      Slides
    • 3:00 PM 3:45 PM
      Introduction to ATLAS 45m 40 S2 D-01

      40 S2 D-01

      CERN

      Speaker: Andrea Dotti (INFN Sezione di Pisa (INFN))
    • 4:00 PM 5:00 PM
      Visit ATLAS Visitor Centre 1h 3162/1-K01

      3162/1-K01

      CERN

      25
      Show room on map
      Speakers: Dr Andrea Dotti (Università and INFN Pisa) , Mick Storr (CERN) , Mimmo Della Volpe (Univ. + INFN)
    • 6:00 PM 7:00 PM
      Review 1h
    • 9:00 AM 9:45 AM
      Fisica delle particelle cosa sappiamo oggi - seconda parte 45m 40-S2-C01

      40-S2-C01

      CERN

      Speaker: Vincenzo Cavasinni (Dipartimento di Fisica)
      Slides
    • 10:15 AM 11:00 AM
      Applicazioni mediche 45m 40-S2-C01

      40-S2-C01

      CERN

      Speaker: Domenico Campi (CERN)
      Slides
    • 11:30 AM 12:15 PM
      Q/A 45m 40-S2-C01

      40-S2-C01

      CERN

    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 2:45 PM
      Introduction to CMS 45m 160/1-009

      160/1-009

      CERN

      17
      Show room on map
      Speaker: Duccio Abbaneo (CERN)
    • 3:00 PM 5:00 PM
      Visit CMS and CCC 2h Microcosm

      Microcosm

      CERN

      Speakers: Diego Casadei (New York University) , Dr Giuseppe Lo Presti (CERN) , Mick Storr (CERN)
    • 6:00 PM 7:00 PM
      Review 1h
    • 8:30 AM 9:15 AM
      Introduction to Accelerators (2/2) 45m 40 S2 D-01

      40 S2 D-01

      CERN

    • 9:30 AM 10:15 AM
      Progresso futuro in fisica delle particelle, parte 1 45m 40 S2 D-01

      40 S2 D-01

      CERN

      Speaker: Michelangelo Mangano (CERN)
      Slides
    • 10:30 AM 11:15 AM
      Introduction to OPERA at Gran Sasso lab 45m 40 S2 D-01

      40 S2 D-01

      CERN

      Speaker: Salvatore Buontempo (INFN Sezione di Napoli)
      Slides
      vertice 1
      Video
    • 11:30 AM 12:00 PM
      Welcome addresses - Limonaia Scienza Viva, Provincia da Pisa 30m 40 S2 D-01

      40 S2 D-01

      CERN

      Speakers: Elena Volterrani, Miriam Celoni
      Slides
    • 12:00 PM 12:30 PM
      Welcome address 30m 40-S2-D01

      40-S2-D01

      CERN

      Speaker: Federico Ferrini (INFN Sezione di Pisa (INFN))
    • 12:30 PM 1:30 PM
      Lunch 1h Restaurant 1

      Restaurant 1

    • 2:00 PM 8:00 PM
      Discover Geneva Treasure Hunt 6h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 3:30 PM 4:30 PM
      The Creation of the Universe 1h 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      72
      Show room on map
      Speaker: Stephen Hawking
    • 8:00 PM 10:00 PM
      Programme Dinner 2h Geneva (Hotel Edelweiss)

      Geneva

      Hotel Edelweiss

      Hotel Edelweiss 2, Place de la Navigation
      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 9:00 AM 9:45 AM
      Progresso futuro in fisica delle particelle, parte 2 45m 40 S2 D-01

      40 S2 D-01

      CERN

      Speaker: Michelangelo Mangano (CERN)
      Slides
    • 10:15 AM 11:00 AM
      Introduction to LHCb 45m 40 S2 D-01

      40 S2 D-01

      CERN

      Speaker: Sara Furcas (LNF,Laboratori Nazionali di Frascati)
      Slides
      Video
    • 11:30 AM 12:15 PM
      Q/A 45m 40-S2-D01

      40-S2-D01

      CERN

    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 3:30 PM
      Hands-on Build a Cloud Chamber 1h 30m 6 2-004

      6 2-004

      CERN

      Speakers: Manuela Cirilli (University of Michigan) , Mick Storr (CERN)
    • 4:00 PM 6:00 PM
      Visit DELPHI/LHCb 2h
      Speakers: Diego Casadei (New York University) , Mick Storr (CERN) , Sara Furcas (LNF,Laboratori Nazionali di Frascati)
    • 6:00 PM 7:00 PM
      Review 1h
    • 9:00 AM 9:45 AM
      Progresso futuro in fisica delle particelle, parte 3 45m 40-S2-D01

      40-S2-D01

      CERN

      Speaker: Michelangelo Mangano (CERN)
      Slides
    • 10:00 AM 11:30 AM
      Q/A 1h 30m 40-S2-D01

      40-S2-D01

      CERN

    • 11:30 AM 12:15 PM
      CERN Teacher Support Programmes and Programme Evaluation 45m 40-S2-D01

      40-S2-D01

      CERN

      Speaker: Mick Storr (CERN)
      Slides
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 3:30 PM
      Visit Anti-matter Factory and Computer Centre 1h 30m
    • 4:00 PM 4:30 PM
      Programme Close 30m