IRIS-HEP Institute Retreat

US/Eastern
Description

The IRIS-HEP software institute has recently completed its fourth year after being funded by the National Science Foundation. The goals of the retreat are to:

  1. Checkpoint the status of the IRIS-HEP efforts to date and specific plans and achievable goals for the next year (Year 5 of the project)
  2. Clarify the gaps between where we are now and what will be needed for the HL-LHC startup
  3. Elaborate a vision for what IRIS-HEP could do with an additional 5 year program of work

The retreat will take place at Princeton University.

For any questions or assistance contact:

  • Floe Fusin-Wischusen - (267) 733 3425
  • Andrea Rubinstein - (917) 602-3982
This event is being organised by the IRIS-HEP Software Institute, which is supported by National Science Foundation cooperative agreement OAC-1836650.
Videoconference
IRIS-HEP Institute Retreat
Zoom Meeting ID
69561652325
Host
Robert Currier Tuck
Useful links
Join via phone
Zoom URL
    • 8:30 AM 9:00 AM
      Registration / Breakfast 30m

      Outside Jadwin 407

    • 9:00 AM 9:30 AM
      Overview 30m

      407 Jadwin Hall

      Speaker: Peter Elmer (Princeton University (US))
    • 9:30 AM 9:45 AM
      Discussion 15m
    • 9:45 AM 10:05 AM
      USATLAS Overview (Plans and Resource Gaps) 20m

      407 Jadwin Hall

      Speakers: Jana Schaarschmidt (University of Washington (US)) , Paolo Calafiura (Lawrence Berkeley National Lab. (US)) , Torre Wenaus (Brookhaven National Laboratory (US)) , Verena Ingrid Martinez Outschoorn (University of Massachusetts (US))
    • 10:05 AM 10:25 AM
      Discussion 20m

      407 Jadwin Hall

    • 10:25 AM 10:55 AM
      Coffee Break 30m
    • 10:55 AM 11:15 AM
      USCMS Overview (Plans and Resource Gaps) 20m

      407 Jadwin Hall

      Speakers: Mike Hildreth (University of Notre Dame (US)) , Oliver Gutsche (Fermi National Accelerator Lab. (US)) , Tulika Bose (University of Wisconsin Madison (US))
    • 11:15 AM 11:35 AM
      Discussion 20m

      407 Jadwin Hall

    • 11:35 AM 11:55 AM
      Data Grand Challenge 20m

      407 Jadwin Hall

      Speaker: Brian Paul Bockelman (University of Wisconsin Madison (US))
    • 11:55 AM 12:05 PM
      Discussion 10m

      407 Jadwin Hall

    • 12:05 PM 12:30 PM
      Training Challenge 25m
      Speakers: Kilian Lieret (Princeton University) , Sudhir Malik (University of Puerto Rico (US))
    • 12:30 PM 1:30 PM
      Lunch 1h

      Outside Jadwin 407

    • 1:30 PM 3:00 PM
      Analysis Grand Challenge (AGC) 1h 30m

      407 Jadwin Hall

    • 3:00 PM 3:30 PM
      Coffee Break 30m
    • 3:30 PM 5:00 PM
      Analysis Grand Challenge (AGC) 1h 30m

      407 Jadwin Hall

      • Discussion: AGC Goals for Year 5+ 1h 30m
    • 6:30 PM 8:30 PM
      Reception Buffet Dinner (Palmer House) 2h

      Palmer House
      1 Bayard Lane, Princeton NJ
      http://www.princeton.edu/palmerhouse/

    • 8:30 AM 9:00 AM
      Breakfast 30m

      Outside Jadwin 407

    • 9:00 AM 10:30 AM
      Deployment, Adoption and Sustainability Plan 1h 30m

      407 Jadwin Hall

    • 10:30 AM 10:35 AM
      Group Photo 5m
    • 10:35 AM 11:00 AM
      Coffee Break 25m
    • 11:00 AM 12:30 PM
      Deployment, Adoption and Sustainability Plan 1h 30m

      407 Jadwin Hall

    • 12:30 PM 1:30 PM
      Lunch 1h

      Outside Jadwin 407

    • 1:30 PM 3:00 PM
      Breakouts 1h 30m

      407 Jadwin
      401 Jadwin Hall
      202 Jadwin Hall

      • OSG/K8S Application Session - 407 Jadwin 1h 30m
        Speakers: Brian Hua Lin (University of Wisconsin - Madison) , Lincoln Bryant (University of Chicago (US))
      • Analysis Systems BOF - 401 Jadwin 1h 30m

        How do we add value in Year 5?
        Service X

        Speakers: Benjamin Galewsky (Univ. Illinois at Urbana Champaign (US)) , Matthew Feickert (University of Wisconsin Madison (US))
    • 3:00 PM 3:30 PM
      Coffee Break 30m
    • 3:30 PM 5:00 PM
      Innovative Algorithms 1h 30m

      407 Jadwin Hall

    • 6:30 PM 9:30 PM
      Workshop Dinner (Mistral) 3h

      Mistral
      66 Witherspoon St, Princeton
      https://www.mistralprinceton.com/

    • 8:30 AM 9:00 AM
      Breakfast 30m

      Outside Jadwin 407

    • 9:00 AM 10:30 AM
      Breakouts 1h 30m

      401 Jadwin Hall
      202 Jadwin Hall

      • Resource Needs BOF - 407 Jadwin 1h 30m

        BoF for people interested in compute resource needs of Coffea, ServiceX, etc

        Speaker: Ilija Vukotic (University of Chicago (US))
      • XCache Next Steps - 401 Jadwin 1h 30m
        Speaker: Brian Paul Bockelman (University of Wisconsin Madison (US))
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:00 AM 12:30 PM
      Summaries and Conclusions/Next-Steps 1h 30m

      407 Jadwin Hall

    • 12:30 PM 1:00 PM
      Lunch 30m

      Outside Jadwin 407