ÖAW AI Winter School 2023

Europe/Zurich
Seminar room 1 + 2 (Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien)

Seminar room 1 + 2

Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

Wolfgang Waltenberger (Austrian Academy of Sciences (AT))
Description

Welcome to the 3rd AI winter school of the Austrian Academy of Sciences (ÖAW), which is held on January 23 – 27, 2023 in Vienna. Here you can find some general information about the event, as well as the recordings and materials for the courses given at the winter school.

 

The topics of this installment are:

  • introduction to natural language processing,
  • sentiment analysis, toxicity detection,
  • differentiable programming,
  • simulation based inference,
  • generative models and unsupervised learning.

 

The school is open to people affiliated with or working closely with institutes of the Austrian Academy of Sciences. All levels of seniority are welcome: students (MSc, PhD), PostDocs, faculty and staff.

 

Please note that the timetable is not yet finalized and will be updated before the school starts.

 

Local organizers:

  • Thomas Astner (IQOQI)
  • Peter Balazs (ARI)
  • Brigitte DeMonte (HEPHY, secretary)
  • Matej Durco (ACDH-CH)
  • Nicki Holighaus (ARI)
  • Alexandra Lenz (ACDH-CH)
  • Daniel Schopper (ACDH-CH)
  • Felix Wagner (HEPHY)
  • Wolfgang Waltenberger (HEPHY, chair)
  • Micheline Welte (ÖAI)
Registration
Registration
    • 9:00 AM 9:10 AM
      Welcome 10m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

      Speaker: Wolfgang Waltenberger (Austrian Academy of Sciences (AT))
    • 9:10 AM 10:30 AM
      Introduction, NLP and deep learning 1h 20m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

      Speaker: Tomasz Walkowiak
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee Break 30m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

    • 11:00 AM 12:30 PM
      Introduction, Deep Learning and Natural Sciences 1h 30m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

      Speaker: Gregor Kasieczka (Hamburg University (DE))
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch Break 1h 30m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

    • 2:00 PM 3:30 PM
      Natural Language Processing 1h 30m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

      Speaker: Tomasz Walkowiak
    • 3:30 PM 5:30 PM
      Exercises 2h Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

      Speaker: Tomasz Walkowiak
    • 6:00 PM 8:00 PM
      Social Events: Welcome Reception Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

    • 9:00 AM 10:30 AM
      Unsupervised methods 1h 30m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

      Speaker: Gregor Kasieczka (Hamburg University (DE))
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee Break 30m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

    • 11:00 AM 12:30 PM
      Differentiable programming 1h 30m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

      Speaker: Lukas Alexander Heinrich (Max Planck Society (DE))
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch Break 1h 30m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

    • 2:00 PM 5:30 PM
      Exercises 3h 30m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

      Speaker: Gregor Kasieczka (Hamburg University (DE))
    • 9:00 AM 10:30 AM
      Sentiment Analysis 1h 30m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

      Speaker: Julia Neidhardt
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee Break 30m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

    • 11:00 AM 12:30 PM
      Toxicity, and Populism 1h 30m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

      Speaker: Julia Neidhardt
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch Break 1h 30m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

    • 2:00 PM 5:30 PM
      Exercises 3h 30m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

      Speaker: Julia Neidhardt
    • 5:30 PM 8:00 PM
      Social Events: Hackathon Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

    • 9:00 AM 10:30 AM
      Exercises 1h 30m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

      Speaker: Tomasz Walkowiak
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee Break 30m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

    • 11:00 AM 12:30 PM
      Simulation Based Inference 1h 30m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

      Speaker: Lukas Alexander Heinrich (Max Planck Society (DE))
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch Break 1h 30m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

    • 2:00 PM 5:30 PM
      Exercises 3h 30m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

      Speaker: Lukas Alexander Heinrich (Max Planck Society (DE))
    • 6:30 PM 9:30 PM
      Social Events: Social Dinner „Stöckl im Park“, Prinz Eugen Straße 25, 1030 Vienna

      „Stöckl im Park“, Prinz Eugen Straße 25, 1030 Vienna

    • 9:30 AM 11:00 AM
      Multidimensional Scaling and Data Visualization 1h 30m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

      Speaker: Tomasz Walkowiak
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Coffee Break 30m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

    • 11:30 AM 12:50 PM
      Exercises - Model-Agnostic Explanation Techniques 1h 20m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

      Speaker: Mateusz Gniewkowski
    • 12:50 PM 1:00 PM
      Closing 10m Seminar room 1 + 2

      Seminar room 1 + 2

      Campus Akademie, Doktor-Ignaz-Seipel-Platz 2, 1010 Wien

      Speaker: Wolfgang Waltenberger (Austrian Academy of Sciences (AT))