French Teachers Programme 06/2011

Europe/Zurich
Mick Storr
Le Large Hadron Collider en 10'
LHC Rap
L'histoire du CERN : un voyage de 50 années au coeur de la matière
    • 7:00 PM 8:00 PM
      Informal Dinner 1h Restaurant 1

      Restaurant 1

    • 10:00 AM 10:45 AM
      CERN Education Programmes 45m 40/S2-B01 - Salle Bohr (CERN)

      40/S2-B01 - Salle Bohr

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Mick Storr (CERN)
      Slides
    • 10:30 AM 11:15 AM
      IN2P3 et COSMOS à l’Ecole 45m 40/S2-B01 - Salle Bohr (CERN)

      40/S2-B01 - Salle Bohr

      CERN

      15
      Show room on map
      Speakers: Mr Arnaud MARSOLLIER (CERN/IN2P3) , Solène Chevalier-Théry (L'Observatoire de Paris)
      Slides
    • 11:30 AM 12:00 PM
      Travail en groupes 30m
    • 12:00 PM 12:45 PM
      Welcome and Introduction to CERN 45m 40/S2-B01 - Salle Bohr (CERN)

      40/S2-B01 - Salle Bohr

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Michel Spiro (President CERN Council)
      Slides
    • 2:30 PM 4:00 PM
      Visite PS/LINAC/LEIR 1h 30m Main Building Steps (CERN)

      Main Building Steps

      CERN

      Speakers: Mick Storr (CERN) , Tzanko Spassoff (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental (LIP)-Un)
      Bottle to Bang - French subtitles
    • 4:00 PM 5:00 PM
      Visite Centre de Calcul 1h
    • 6:00 PM 6:45 PM
      Review 45m Restaurant 1

      Restaurant 1

    • 9:00 AM 10:00 AM
      Visit SM-18 1h Reception Building 33 (CERN)

      Reception Building 33

      CERN

      Speakers: Mick Storr (CERN) , Tzanko Spassoff (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental (LIP)-Un)
    • 10:30 AM 11:30 AM
      Visit CCC 1h
      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

    • 2:00 PM 2:45 PM
      Particle Physics (1/3) 45m 593-R-010 (CERN)

      593-R-010

      CERN

      Speaker: Daniel Denegri (DAPNIA)
      Slides
    • 3:00 PM 3:45 PM
      Particle Physics (2/3) 45m 593-R-010 (CERN)

      593-R-010

      CERN

      Speaker: Daniel Denegri (DAPNIA)
    • 4:00 PM 4:45 PM
      Introduction to Detectors 45m 593-R-010 (CERN)

      593-R-010

      CERN

      Speaker: Sylvie Rosier-Lees (CNRS/IN2P3/Lapp)
      Slides
    • 7:30 PM 8:00 PM
      Review 30m B40 Cafeteria (CERN)

      B40 Cafeteria

      CERN

    • 8:00 PM 9:30 PM
      Quark-poker project 1h 30m Salle Andersson (CERN)

      Salle Andersson

      CERN

      Speaker: Patrick Roudeau (IN2P3/Laboratoire de l'Accélérateur Linéaire d'Orsay)
      Slides
    • 9:00 AM 9:45 AM
      Introduction to Accelerators (1/2) 45m Salle Andersson (CERN)

      Salle Andersson

      CERN

      Speaker: Dr Simone Gilardoni (CERN)
      Slides
    • 10:30 AM 11:15 AM
      Particle Physics (3/3) 45m Salle Andersson (CERN)

      Salle Andersson

      CERN

      Speaker: Daniel Denegri (DAPNIA)
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m
    • 2:00 PM 2:45 PM
      Introduction to Accelerators (2/2) 45m 222/R-001 (CERN)

      222/R-001

      CERN

      41
      Show room on map
      Speaker: Dr Simone Gilardoni (CERN)
    • 3:30 PM 7:30 PM
      Visit Geneva 4h Restaurant 1 (CERN)

      Restaurant 1

      CERN

    • 7:30 PM 10:00 PM
      Programme Dinner 2h 30m Place de la Navigation (Hotel Edelweiss)

      Place de la Navigation

      Hotel Edelweiss

      Place de la Navigation
      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 9:00 AM 9:45 AM
      Medical Applications of Particle Physics 45m 13/2-005 (CERN)

      13/2-005

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Paul Lecoq (CERN)
    • 10:30 AM 12:30 PM
      Visit CMS 2h Reception Building 33 (CERN)

      Reception Building 33

      CERN

    • 12:30 PM 12:45 PM
      Programme Close 15m
      Speaker: Mick Storr (CERN)