Swedish Teachers Programme 2011

Europe/Zurich
CERN

CERN

Mick Storr
    • 6:00 PM 6:30 PM
      Welcome reception Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 6:30 PM 7:00 PM
      Organisational issues Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 7:00 PM 8:00 PM
      Dinner 1h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 9:00 AM 9:15 AM
      Welcome to CERN 15m Salle Andersson

      Salle Andersson

      CERN

    • 9:15 AM 9:45 AM
      Objectives of the week 30m Salle Andersson

      Salle Andersson

      CERN

      Speaker: Mick Storr
    • 9:45 AM 10:30 AM
      Introduction to CERN 45m Salle Andersson

      Salle Andersson

      CERN

      Speaker: Lennart Jirden
    • 10:30 AM 10:40 AM
      Coffee 10m
    • 10:40 AM 12:30 PM
      Visit Microcosmos 1h 50m
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m
    • 2:00 PM 2:50 PM
      Introduction to Accelerators 50m 40/S2-C01 - Salle Curie

      40/S2-C01 - Salle Curie

      CERN

      30
      Show room on map
      Speakers: Christian Hansen, Elena Wildner
      Slides
    • 2:50 PM 3:30 PM
      LHC Projects performed by a Swedish fellow 40m 40/S2-C01 - Salle Curie

      40/S2-C01 - Salle Curie

      CERN

      30
      Show room on map
      Speaker: Roderik Bruce
    • 3:30 PM 5:00 PM
      Visit Proton source, LINAC 2, LINAC 3, LEIR 1h 30m
    • 5:00 PM 6:00 PM
      Visit Magnet Test Facility 1h SM18

      SM18

      CERN

    • 6:00 PM 6:45 PM
      Review of the day 45m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 9:00 AM 9:45 AM
      Why do we do particle physics research? Varfor forskar vi om elementarpartiklar? 45m 40/S2-B01 - Salle Bohr

      40/S2-B01 - Salle Bohr

      CERN

      30
      Show room on map
      Speaker: Tord Ekelof
      Slides
    • 9:45 AM 10:35 AM
      Introduction to Particle Physics I 50m 40/S2-B01 - Salle Bohr

      40/S2-B01 - Salle Bohr

      CERN

      30
      Show room on map
      Speaker: Richard Jacobsson
    • 10:35 AM 10:45 AM
      Coffee 10m
    • 10:45 AM 11:30 AM
      Introduction to Particle Physics II 45m 40/S2-B01 - Salle Bohr

      40/S2-B01 - Salle Bohr

      CERN

      30
      Show room on map
      Speaker: Richard Jacobsson
    • 11:30 AM 12:30 PM
      Introduction to Experiments 1h 40/S2-B01 - Salle Bohr

      40/S2-B01 - Salle Bohr

      CERN

      30
      Show room on map
      How do you detect particles? The LHC experiments
      Speaker: Hans Danielsson (CERN)
      Slides
    • 12:30 PM 1:45 PM
      Lunch 1h 15m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 1:45 PM 3:15 PM
      Workshop: Build a Cloud Chamber 1h 30m 6/2-004

      6/2-004

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Mick Storr (CERN)
      Alternative apparatus
      How to build a cloud chamber
      Video of modified alternative apparatus
    • 3:15 PM 4:45 PM
      Visit CMS 1h 30m
    • 4:45 PM 5:15 PM
      Visit AMS 30m
    • 5:15 PM 6:00 PM
      Visit LHC Control Room 45m 874/R-030 - CCC

      874/R-030 - CCC

      CERN

      50
      Show room on map
      Speaker: Peter Sollander
      Slides
    • 6:00 PM 6:45 PM
      Review of the day 45m
      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 9:00 AM 9:40 AM
      Introduction to Particle Physics III 40m 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Richard Jacobsson
    • 9:40 AM 10:20 AM
      Cosmology 40m 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Richard Jacobsson
    • 10:20 AM 10:30 AM
      Coffee 10m
    • 10:30 AM 11:15 AM
      Fundamental Physics Questions - Higgs, antimatter, dark matter, etc. 45m 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Michael Doser
    • 11:15 AM 11:55 AM
      Future accelerators, CLICC 40m 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Roger Ruber
      Slides
      Video
    • 11:55 AM 12:30 PM
      Answers to questions 35m 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      15
      Show room on map
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 2:30 PM
      Visit Antimatter Factory 30m
      Speaker: Michael Doser
      Slides
    • 2:30 PM 3:00 PM
      Visit Computer Centre 30m
    • 3:00 PM 7:30 PM
      Discover Geneva Treasure Hunt 4h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 7:30 PM 10:00 PM
      Programme Dinner 2h 30m Geneva (Hotel Edelweiss)

      Geneva

      Hotel Edelweiss

    • 10:15 PM 10:45 PM
      Bus from Geneva back to hotel 30m
    • 9:00 AM 9:45 AM
      Data Challenge 45m 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: maria alandes pradillo
      Slides
    • 9:45 AM 10:35 AM
      Exploring particles at school with ATLAS 50m 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Erik Johansson
    • 10:35 AM 10:45 AM
      Coffee 10m
    • 10:45 AM 11:30 AM
      Medical applications at CERN 45m 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Hartmut Hillemanns (CERN)
      Slides
    • 11:30 AM 12:00 PM
      Questions and answers 30m 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      15
      Show room on map
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Lunch 2h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 6:00 PM
      Visit ATLAS 4h
    • 2:00 PM 6:00 PM
      Visit Globe 4h
    • 2:00 PM 6:00 PM
      Workshop Controls 4h 4-S-014

      4-S-014

      CERN

      Speakers: Lennart Jirden (CERN) , Peter Chochula (CERN)
    • 2:00 PM 6:00 PM
      Workshop Data-Aquisition 4h 4-S-054

      4-S-054

      CERN

      Speakers: Jorgen Petersen (CERN) , Markus Joos (CERN)
    • 6:00 PM 7:00 PM
      Aperitif with Swedish scientists 1h 61/1-201 - Pas perdus - Not a meeting room -

      61/1-201 - Pas perdus - Not a meeting room -

      CERN

      Show room on map
      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 9:00 AM 10:00 AM
      Evaluation and conclusion 1h 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Mick Storr
    • 10:00 AM 10:20 AM
      Coffee 20m
    • 10:50 AM 11:10 AM
      Transport to airport 20m