Norwegian Teachers Programme 2007

Europe/Zurich
AB Auditorium Meyrin (CERN)

AB Auditorium Meyrin

CERN

Mick Storr
    • 6:00 PM 7:00 PM
      Welcome reception 1h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 7:00 PM 8:00 PM
      Dinner 1h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 8:00 PM 9:00 PM
      Site orientation 1h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

      A short tour of useful and interesting locations on the CERN site
      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 9:00 AM 9:15 AM
      Welcome to CERN 15m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Maximilian Metzger (CERN)
    • 9:15 AM 10:00 AM
      Introduction to CERN and to the programme 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 10:00 AM 10:45 AM
      Norway at CERN, with introduction to the ATLAS visit 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Steinar Stapnes (Fysisk Institutt, Oslo)
      Slides
    • 11:00 AM 11:30 AM
      CERN Education 30m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Rolf Landua (CERN)
      Slides
    • 11:30 AM 12:00 PM
      Master classes in Norway 30m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Pajchel Katarina (UNIVERSITY OF OSLO, NORWAY)
      Slides
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Lunch 2h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 2:45 PM
      Particle Physics and Cosmology(1/3) 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Bjarne Stugu (Department of Physics & Technology - University of Bergen)
      Slides
    • 3:30 PM 5:00 PM
      Visit ATLAS 1h 30m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speakers: Erik Adli (Fysisk Institutt, Oslo) , Ole Rohne (University of Oslo) , Steinar Stapnes (Fysisk Institutt, Oslo)
    • 5:00 PM 6:30 PM
      Review of the day 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 9:00 AM 9:45 AM
      Particle Physics and Cosmology (2/3) 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Bjarne Stugu (Department of Physics & Technology - University of Bergen)
      Slides
    • 10:00 AM 10:45 AM
      Detectors for particle physics 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Steinar Stapnes (Fysisk Institutt, Oslo)
      Slides
    • 11:00 AM 11:45 AM
      Introduction to Accelerators (1/2) 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Erik Adli (Fysisk Institutt, Oslo)
      Slides
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Lunch 2h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 2:45 PM
      Particle Physics and Cosmology (3/3) 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Bjarne Stugu (Department of Physics & Technology - University of Bergen)
      Slides
    • 3:00 PM 6:00 PM
      Parallel Session : Build a Cloud Chamber, Visit to Microcosm 3h 6 2-002

      6 2-002

      CERN

      Cloud Chamber Documentation
    • 9:00 AM 9:45 AM
      Introduction to Accelerators (2/2) 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Erik Adli (Fysisk Institutt, Oslo)
      Slides
    • 10:00 AM 10:45 AM
      GRID Computing 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Mr Sverre Jarp (CERN)
      Slides
    • 11:00 AM 12:00 PM
      From hands-on CERN to ASEC 1h AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Erik Karl Johansson (Department of Physics)
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Lunch 2h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 7:30 PM
      Discover Geneva Treasure Hunt 5h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 7:30 PM 10:00 PM
      Programme Dinner 2h 30m Geneva (Hotel Edelweiss)

      Geneva

      Hotel Edelweiss

    • 9:00 AM 9:45 AM
      Introduction to ALICE 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Bernhard Skaali (Fysisk Institutt, Oslo)
    • 10:00 AM 11:30 AM
      Visit to ALICE 1h 30m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Bernhard Skaali (Fysisk Institutt, Oslo)
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 1:30 PM 2:15 PM
      Anti-matter and the Antiproton Decelerator 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Rolf Landua (CERN)
      Slides
    • 3:00 PM 6:00 PM
      Parallel session : Visit Anti-matter Factory, Visit Computer Centre, Lecture Review 3h AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speakers: Lars Varming Jorgensen (University of Wales Swansea) , Mick Storr (CERN) , Niels Madsen (Institute of Physics and Astronomy)
    • 9:00 AM 9:45 AM
      Open Access 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Jens Vigen (CERN)
      Slides
    • 10:00 AM 10:45 AM
      Q/A session 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Rolf Landua (CERN)
      Slides
    • 11:00 AM 11:45 AM
      Programme evaluation 45m AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Lunch 2h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 5:00 PM
      Hands-on Teachers Lab 3h AB Auditorium Meyrin

      AB Auditorium Meyrin

      CERN

      Speaker: Ole Rohne (University of Oslo)