OpenDays Lectures

Europe/Zurich
CERN

CERN

Webcast
There is a live webcast for this event
  • Saturday, 28 September
    • 09:00 18:30
      Selected Topics 503/1-001 - Council Chamber

      503/1-001 - Council Chamber

      CERN

      31
      Show room on map
      • 09:00
        The role of particles in medical therapy 30m
        Speaker: Manjit Dosanjh (CERN)
        Video in CDS
      • 10:00
        The role of simulations in a technical society 30m
        Speaker: John Apostolakis (CERN)
        Video in CDS
      • 11:00
        Science, technologie, coopération internationale: l'aventure du LHC 30m
        Speaker: Philippe Lebrun (CERN)
        Video in CDS
      • 12:00
        From student to scientist: opportunities for working at CERN 30m
        Speakers: Eva Tolosa (Institut Pluridisciplinaire Hubert Curien (FR)), Laura Saulnier (CERN)
        Video in CDS
      • 13:00
        La médecine et les détecteurs 30m
        Speaker: Etiennette Auffray Hillemanns (CERN)
        Video in CDS
      • 14:00
        Computer security, internet privacy: what should we worry about? 30m
        Speaker: Sebastian Lopienski (CERN)
        Video in CDS
      • 15:00
        What does the Higgs boson eat during the winter and other basic facts 30m
        Speaker: Pauline Gagnon (Indiana University (US))
        Slides
        Video in CDS
      • 16:00
        Computing: a view of the future 30m
        Speaker: Dr Markus Schulz (CERN)
        Slides
        Video in CDS
      • 17:00
        The influence of High Energy Physics on the Arts 30m
        Speaker: Ariane Koek (CERN)
        Video in CDS
      • 18:00
        What does the eye tell the brain? From the Higgs boson to neural systems and retinal prosthesis 30m
        Speaker: Alan Litke (University of California,Santa Cruz (US))
        Video in CDS
    • 09:30 18:30
      Keynote Presentations 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      60
      Show room on map
      • 09:30
        The LHC, the Higgs Boson and our life 1h
        Speaker: Dr Fabiola Gianotti (CERN)
        Slides
        Video in CDS
      • 10:30
        Cosmology 1h
        Speaker: Licia Verde (University of Barcelona (ES))
        Video in CDS
      • 11:30
        Medicine and particles 1h
        Speaker: Erika Garutti (DESY)
        Video in CDS
      • 13:30
        Lonely Planet - Research: a travel guide to life in science 1h
        Speaker: Erika Felt
      • 14:30
        Particle accelerators and society 1h
        Speaker: Lyn Evans (Imperial College Sci., Tech. & Med. (GB))
        Video in CDS
      • 15:30
        Newton's chicken: communicating science in the kitchen 1h
        Speaker: Massimiano Bucchi
        Video in CDS
      • 16:30
        L'évolution du web 1h
        Speaker: Robert Cailliau (CERN)
        Video in CDS
      • 17:30
        Particle physics: the open questions 1h
        Speaker: Michelangelo Mangano (CERN)
        Video in CDS
    • 09:30 18:30
      Selected Topics 80-1-001

      80-1-001

      CERN

      • 09:30
        Antimatter 30m
        Speaker: Michael Charlton (Swansea University)
        Video in CDS
      • 10:30
        The world after WWW 30m
        Speaker: David Galbraith
      • 11:30
        An anthroplogist's view of CERN 30m
        Speaker: Arpita Roy (University of California)
        Video in CDS
      • 12:00
        A la découverte du LHC: le papier se plie en quatre pour une entrée en matière 45m
        Speakers: Emma Sanders (CERN), Laurent Chevalier (CEA/IRFU,Centre d'etude de Saclay Gif-sur-Yvette (FR))
      • 13:30
        Climate studies at CERN 30m
        Speaker: Jasper Kirkby (Johann-Wolfgang-Goethe Univ. (DE))
        Video in CDS
      • 14:30
        Society and high performance computing 30m
        Speaker: Ian Bird (CERN)
        Video in CDS
      • 15:30
        CERN and collaborative models 30m
        Speaker: Markus Nordberg (CERN)
        Video in CDS
      • 16:30
        Le boson de Higgs: qu'est-ce que ça mange en hiver et autres détails essentiels 30m
        Speaker: Pauline Gagnon (Indiana University (US))
        Slides
        Video in CDS
      • 17:30
        A la recherche de la supersymmétrie 30m
        Speaker: Nazila Mahmoudi (Universite Blaise Pascal (FR))
        Video in CDS
  • Sunday, 29 September
    • 09:00 18:30
      Selected Topics 503/1-001 - Council Chamber

      503/1-001 - Council Chamber

      CERN

      31
      Show room on map
      • 09:00
        La medecine et les détecteurs 30m
        Speaker: Etiennette Auffray Hillemanns (CERN)
      • 10:00
        The role of simulations in a technical society 30m
        Speaker: John Apostolakis (CERN)
      • 11:00
        Science, technologie, coopération internationale: l'aventure du LHC 30m
        Speaker: Philippe Lebrun (CERN)
      • 13:00
        The role of particles in medical therapy 30m
        Speaker: Manjit Dosanjh (CERN)
      • 14:00
        Computer security, internet privacy: what should we worry about? 30m
        Speaker: Sebastian Lopienski (CERN)
        Video in CDS
      • 15:00
        What does the Higgs boson eat during the winter and other basic facts 30m
        Speaker: Pauline Gagnon (Indiana University (US))
        Slides
      • 16:00
        Computing: a view of the future 30m
        Speaker: Dr Markus Schulz (CERN)
      • 17:00
        The influence of High Energy Physics on the Arts 30m
        Speaker: Ariane Koek (CERN)
      • 18:00
        What does the eye tell the brain? From the Higgs boson to neural systems and retinal prosthesis 30m
        Speaker: Alan Litke (University of California,Santa Cruz (US))
    • 09:30 18:30
      Keynote Presentations 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      60
      Show room on map
      • 09:30
        Medecine and particles 1h
        Speaker: Erika Garutti (DESY)
      • 10:30
        Newton's chicken: communicating science in the kitchen 1h
        Speaker: Massimiano Bucchi
      • 11:30
        The LHC, the Higgs boson and our life 1h
        Speaker: Fabiola Gianotti (CERN)
      • 12:30
        Mid-Day-Break 1h
      • 13:30
        Lonely Planet - Research: A trvel guide to life in science 1h
        Speaker: Ulrike Felt
      • 14:30
        Les accélérateurs de particles dans la société technologique 1h
        Speaker: Lyn Evans (Imperial College Sci., Tech. & Med. (GB))
        Video in CDS
      • 15:30
        Cosmology 1h
        Speaker: Licia Verde (ICREA & ICC)
      • 16:30
        Past and future of the web 1h
        Speaker: Robert Cailliau (CERN)
        Video in CDS
      • 17:30
        Physics - The Open Questions 1h
        Speaker: Michelangelo Mangano (CERN)
    • 09:30 20:00
      Selected Topics 80-1-001

      80-1-001

      CERN

      • 09:30
        Antimatter 30m
        Speaker: Michael Charlton (Swansea University)
      • 10:30
        The world after WWW 30m
        Speaker: David Galbraith
        Video in CDS
      • 11:30
        An anthropologist's view of CERN 30m
        Speaker: Arpita Roy (University of California)
      • 12:00
        A la découverte du LHC: le papier se plie en quatre pour une entrée en matière 45m
        Speakers: Emma Sanders (CERN), Laurent Chevalier (CEA/IRFU,Centre d'etude de Saclay Gif-sur-Yvette (FR))
        Video in CDS
      • 13:30
        Climate Studies at CERN 30m
        Speaker: Jasper Kirkby (CERN)
      • 14:30
        Society and high performance computing 30m
        Speaker: Ian Bird (CERN)
      • 15:30
        CERN and collaborative models 30m
        Speaker: Markus Nordberg (CERN)
      • 16:30
        Le boson de Higgs: ques'ce que ça mange en hiver et autres détails essentiels 30m
        Speaker: Pauline Gagnon (Indiana University (US))
      • 17:30
        A la recherche de la supersymmétrie 30m
        Speaker: Nazila Mahmoudi (Universite Blaise Pascal (FR))