CERN Portuguese Language Teachers Programme 2013 / Escola de Professores no CERN em Língua Portuguesa

Europe/Zurich
6 2-024 (CERN)

6 2-024

CERN

Mick Storr , Pedro Abreu (LIP - Laboratório de Instrumentação e Física Experimental de Partículas and IST), Sofia Andringa (LIP)
Description
This is the 7th edition of this programme, in which high-school teachers follow an update course with theoretical classes on Particle Physics and related subjects, hands-on sessions, and visits to experiments at CERN, almost all in portuguese language. It is the 5th edition with participants from portuguese speaking countries besides Portugal. There is a blog in portuguese available at escolacern.blogspot.pt Nesta 7ª edição desta Escola, professores de escolas secundárias têm aulas sobre Física de Partículas e áreas associadas, sessões experimentais e visitas aos laboratório do CERN, decorrendo quase todo o programa em língua portuguesa. É a quinta edição com participantes dos países membros da Comunidade de Países de Língua Portuguesa, além de Portugal. Está disponível um blog em escolacern.blogspot.pt.
    • 09:30 12:30
      Sessão especial pré-Escola - 6ªF., 30 de Agosto (session pre-school) 3h LIP-Lisboa (Other Institutes)

      LIP-Lisboa

      Other Institutes

      LIP, Lisboa, Portugal
      Speaker: Pedro Abreu (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental de Part)
      Slides
    • 14:00 14:15
      Sessão de Boas Vindas / Welcome Session 15m 503/1-001 - Council Chamber

      503/1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      Introduction to the Program and Practicalities Introdução ao Programa e coisas práticas
      Speaker: Mick Storr (CERN)
      Slides
    • 14:15 15:00
      Introdução ao CERN / Introduction to CERN 45m 503/1-001 - Council Chamber

      503/1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      Introduction to the Organization and the Laboratories Introdução à Organização e aos Laboratórios
      Speaker: Jose Carlos Rasteiro Da Silva (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental de Part)
      Slides
      text
      Video
    • 15:00 18:00
      Visit ATLAS Visitor Centre and SM-18 3h 503/1-001 - Council Chamber

      503/1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      Speakers: Andre Tinoco Mendes (L), Jose Da Silva (LIP LIsbon), Nuno Viegas Guerreiro Leonardo (Purdue University (US)), Pedro Abreu (LIP Laboratorio de Instrumentaco e Fisica Experimental de Particulas), Sofia Andringa (LIP)
      Filme ATLAS 3D
      Material relacionado com SM18
    • 18:00 19:00
      Preparação dos Grupos / Preparation of the Groups 1h Restaurant 1, CERN ()

      Restaurant 1, CERN

      Debate e Troca de experiências sobre atividades experimentais que se podem realizar numa sala de aula
    • 09:00 10:00
      Introdução à Física de Partículas / Introduction to Particle Physics (2/3) 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Uma introdução básica à Física de Partículas A basic introduction to Particle Physics
      Speaker: Filipe Rafael Joaquim (Instituto Superior Tecnico (PT))
      Slides
    • 10:00 10:30
      Pausa para café / Coffe break 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

    • 10:30 11:30
      O Lado Escuro do Universo / The Dark Side of the Universe 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      As duas grandes questões sobre o nosso universo The two big questions about our universe
      Speaker: Prof. Pedro Abreu (LIP and IST)
      Slides
    • 11:30 12:30
      Física Aplicada com Aceleradores / Applied Physics with Accelerators 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speaker: Joao Martins Correia (Universidade de Lisboa (PT))
      Slides
    • 12:30 13:30
      Almoço / Lunch 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

    • 13:30 18:00
      Visit to CMS + CERN Control Centre + AMS POCC 4h 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speakers: Jose Carlos Rasteiro Da Silva (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental de Part), Konrad Jende (Technische Universitaet Dresden (DE)), Mick Storr (CERN)
    • 18:00 19:00
      Revisão do Dia / Revision of the Day 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

    • 09:00 10:00
      Controlando Aceleradores / Controlling Accelerators 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speaker: Paulo Gomes (CERN)
      Slides
    • 10:00 10:30
      Pausa para café / Coffee break 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Breathing time / Tempo para respirar

    • 10:30 11:30
      A Agência Ciência Viva / The Ciência Viva Agency 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speaker: Prof. Ana Noronha (Ciência Viva Agency)
      Slides
    • 11:30 12:30
      Sistemas de Aquisição de Dados / Data Acquisition Systems 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speaker: Clara Gaspar (CERN)
      Slides
    • 12:30 14:00
      Lunch / Almoço 1h 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

    • 14:00 19:30
      Caça ao Tesouro (Visita a Genebra) / Discover Geneva Treasure Hunt 5h 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

    • 19:30 22:00
      Jantar do Programa / Programme Dinner 2h 30m Genebra (Hotel Edelweiss)

      Genebra

      Hotel Edelweiss

    • 09:00 10:00
      Introdução à Física de Partículas / Introduction to Particle Physics (3/3) 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Uma introdução básica à Física de Partículas A basic introduction to Particle Physics
      Speaker: Filipe Rafael Joaquim (Instituto Superior Tecnico (PT))
      Slides
    • 10:00 10:30
      Pausa para café / Coffee break 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Breathing time / Pausa para respirar

    • 10:30 11:30
      A Assimetria Matéria-Antimatéria e o LHC-b / Matter-Antimatter Asymmetry and LHC-b 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speaker: Prof. Ignacio Bediaga (CBPF, Rio de Janeiro, Brasil)
      Slides
    • 11:30 12:30
      Física de Partículas com Aceleradores naturais / Particle Physics with natural Accelerators 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Particle and Astroparticle Physics in Cosmic Rays, Gamma rays, and neutrino experiments Física de Partículas e Astropartículas em experiências de Raios Cósmicos, Raios Gama, e experiências de neutrinos.
      Speaker: Dr Sofia Andringa (LIP)
      Slides
    • 12:30 14:00
      Almoço / Lunch 1h 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

    • 14:00 18:00
      Sessão paralela - Visitas e sessão experimental / Visits and Hands-on Session 4h 6/2-004

      6/2-004

      CERN

      40
      Show room on map
      4 groups of 20 persons will go, in parallel, to a double visit to the PS/LINAC and the Computer Centre, and to an hands-on session with a Cloud Chamber / 4 grupos de 20 pessoas irão, em paralelo, visitar o PS/LINAC e o centro de cálculo, e participar numa sessão experimental com uma Câmara de Nuvens
      Speaker: Mick Storr (CERN)
      Alternative Apparatus
      Cloud Chamber Workshop
      Video - How to make a cloud chamber
      Video : How to make dry ice
    • 19:30 22:30
      CHURRASCO PORTUGUÊS / PORTUGUESE BARBEQUE 3h B6529 R-001 (Zone Bar B Q)

      B6529 R-001

      Zone Bar B Q

      Bar-b-que with the portuguese communities at CERN.
      Churrasco com a comunidade portuguesa no CERN.

    • 09:30 10:30
      Feixes de Iões contra o Cancro / Ion beams against Cancer 1h 222/R-001

      222/R-001

      CERN

      200
      Show room on map
      Speaker: Luís Peralta (LIP Laboratório de Instrumentação e Física Experimental de Partículas / FCUL)
      Slides
      Video
    • 10:30 11:00
      Questionários e Avaliação do Programa / Questionnaires and evaluation of the programme 30m 1/1-025

      1/1-025

      CERN

      20
      Show room on map
      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 11:00 11:30
      Pausa para café / Coffee break 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Breathing time and group photo / Tempo para respirar e fotografia oficial

    • 11:30 12:30
      A Física de CMS e a Participação Portuguesa em CMS / Physics with CMS and Portuguese Participation in CMS 1h 222/R-001

      222/R-001

      CERN

      200
      Show room on map
      Speaker: Joao Varela (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental de Part)
      Slides
    • 12:30 14:00
      Almoço / Lunch 1h 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

    • 14:00 15:00
      O Futuro da Física de Partículas / Present and Future in Particle Physics 1h 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Speaker: Gaspar Barreira (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental de Part)
      Slides
    • 15:00 15:15
      Closure of the Workshop by the Director General of CERN 15m 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Professor Rolf-Dieter Heuer will address the teachers and close the 7th edition of the CERN Portuguese Language Teachers Programme.
      Speaker: Rolf Heuer (CERN)
    • 15:30 15:45
      Transporte para o aeroporto (Vôo para Porto às: / Bus to airport (Flight to Oporto at: 17h35 ) 15m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Flight to Lisboa at / Vôo para Lisboa às: 17h55
Your browser is out of date!

If you are using Internet Explorer, please use Firefox, Chrome or Edge instead.

Otherwise, please update your browser to the latest version to use Indico without problems.

×