Joint EGEE and EDGeS Summer School on Grid Application Support

Europe/Zurich
MTA SZTAKI

MTA SZTAKI

1132 Budapest XIII. Victor Hugo u. 18-22.
Gergely Sipos (MTA SZTAKI) , Péter Kacsuk (MTA SZTAKI)
Description


EGEE is the largest service grid in Europe using the gLite grid middleware. BOINC is the most used volunteer desktop grid technology in the world. EDGeS integrates gLite based service grids with BOINC and XtremWeb based desktop grids. In this way the EDGeS infrastructure is the largest potential grid infrastructure in the world. The subject of the summer school is to give insights to these technologies (gLite, BOINC, XtremWeb and EDGeS) as well as to tools and programming environments by which user can develop and run applications on this enhanced grid infrastructure.

Further information and registration: www.egee.hu/grid09


The agenda is subject to minor change.
    • 08:30 09:00
      Registration 30m
    • 09:00 09:10
      Opening 10m
      Speaker: Péter Kacsuk
      Slides
    • 09:10 10:00
      Introduction to EGEE and the GILDA t-infrastructure 50m
      Speaker: Gergely Sipos
      Animation_for_Slides
      Slides
    • 10:00 10:20
      Coffee 20m
    • 10:20 12:00
      Introduction to gLite grid middleware (overview, security, workload management) 1h 40m
      Speaker: Fotis Georgatos, Gergely Sipos
      Slides
    • 12:00 13:30
      Lunch 1h 30m
    • 13:30 15:10
      Workload and data management with gLite pt. 1 (lecture and hands-on) 1h 40m
      Speaker: Fotis Georgatos, Gergely Sipos
      Slides
    • 15:10 15:30
      Coffee 20m
    • 15:30 17:00
      E-science Applications on the Grid 1h 30m
      Speaker: Fotis Georgatos
      Slides
    • 17:00 19:00
      Welcome reception 2h

      Networking session in the school building to get know each other. Drinks and snacks provided.

    • 09:00 09:30
      Introduction to EGEE User Support Services 30m
      Speaker: Gergely Sipos
      Slides
    • 09:30 10:00
      Gridway tutorial pt 1. 30m
      Speaker: Alejandro Lorca
      Slides
    • 10:00 10:20
      Coffee 20m
    • 10:20 12:00
      Gridway tutorial pt 2. 1h 40m
      Speaker: Alejandro Lorca
      Slides
    • 12:00 13:30
      Lunch 1h 30m
    • 13:30 15:10
      P-GRADE Portal tutorial pt. 1.: Managing workflow applications on EGEE 1h 40m
      Speaker: Miklós Kozlovszky
      Slides
    • 15:10 15:30
      Coffee 20m
    • 15:30 17:00
      P-GRADE Portal tutorial pt. 2.: Workflow development hands-on 1h 30m
      Speaker: Miklós Kozlovszky
      more information
      Slides
    • 09:00 09:30
      Introduction to EDGeS 30m
      Speaker: Péter Kacsuk
      Slides
    • 09:30 10:00
      Introduction to BOINC 30m
      Speaker: József Kovács
      Slides
    • 10:00 10:20
      Coffee 20m
    • 10:20 10:40
      SZTAKI Desktop Grid – an extended BOINC system 20m
      Speaker: József Kovács
      Slides
    • 10:40 11:00
      XtremWeb for high-energy physics 20m
      Speaker: Haiwu He
      Slides
    • 11:00 11:20
      Service Grid – Desktop Grid bridges 20m
      Speaker: Zoltán Farkas
      Slides
    • 11:20 11:40
      Production infrastructure of EDGeS 20m
      Speaker: Zoltán Balaton
      Slides
    • 11:40 12:00
      Monitoring the EDGeS infrastructure 20m
      Speaker: Filipe Araújo
      Slides
    • 12:00 13:30
      Lunch 1h 30m
    • 13:30 14:20
      Installing SZTAKI Desktop Grid (hands-on) 50m
      Speaker: Attila Marosi
      Slides
    • 14:20 15:10
      Installing XtremWeb (hands-on) 50m
      Speaker: Oleg Lodygensky
      Slides
    • 15:10 15:30
      Coffee 20m
    • 15:30 16:00
      How to connect your DG system to EDGeS? 30m
      Speaker: Zoltán Farkas
      Slides
    • 16:00 16:30
      How to connect your SG system to EDGeS? 30m
      Speaker: Zoltán Balaton
      Slides
    • 16:30 17:30
      Connecting Service Grid and Desktop Grid systems to the EDGeS infrastructure (hands-on) 1h
      Speaker: Zoltán Balaton
    • 09:00 09:30
      EDGeS Application Development Methodology (EADM) 30m
      Speaker: Tamás Kiss
      Slides
    • 09:30 10:00
      Programming SZTAKI Desktop Grid and XtremWeb by DC-API 30m
      Speaker: József Kovács
      Slides
    • 10:00 10:20
      Coffee 20m
    • 10:20 11:00
      GenWrapper and its usage for porting legacy applications to SZTAKI Desktop Grid 40m
      Speaker: Attila Marosi
      Slides
    • 11:00 11:30
      A comparison of the available methods, APIs, and technologies for porting applications to BOINC and SZTAKI Desktop Grid 30m
      Speaker: Attila Marosi
      Slides
    • 11:30 12:00
      Application porting for EDGeS 30m
      Speaker: Tamás Kiss
      Slides
    • 12:00 13:30
      Lunch 1h 30m
    • 13:30 14:00
      Applications ported to EDGeS 30m
      Speaker: Tamás Kiss
      Slides
    • 14:00 14:15
      Fusion application in IberCivis and EDGeS 15m
      Speaker: Attila Marosi (on behalf Fermín Serrano Sanz)
      Slides
    • 14:15 14:30
      ViSAGE - Video Stream Analysis in EDGeS 15m
      Speaker: Tamás Kiss
      Slides
    • 14:30 15:10
      Programming SZTAKI Desktop Grid and XtremWeb by DC-API (hands-on) 40m
      Speaker: Attila Marosi
      Slides
    • 15:10 15:30
      Coffee 20m
    • 15:30 16:00
      Programming SZTAKI Desktop Grid and XtremWeb by DC-API (hands-on) 30m
      Speaker: Attila Marosi
      Slides
    • 16:00 16:30
      Protein molecule simulation on the EDGeS infrastructure (demo) 30m
      Speaker: Tamás Kiss
      Slides
    • 16:30 17:00
      EMMIL application on the EDGeS infrastructure (demo) 30m
      Speaker: Zoltán Farkas
      Slides
    • 17:00 22:00
      Social event: Excursion and dinner in Szentendre 5h

      Szentendre is a riverside town in Hungary, near the capital city of Budapest. The social event includes a buffet dinner in the restaurant of the Szentendre Skanzen with folk dance performance.

    • 09:00 10:00
      P-GRADE portal: Managing workflow based parameter studies on EGEE (lecture and hands-on) 1h
      Parameter Sweep applications (one algorithm applied on a set of independent inputs) belong to the distinguished candidates which may exploit the capacity of the Grid because of their thirst for processor cycles. The P-Grade portal harnessing remote storages as location of source and destination data of such calculations offers an exceptionally easy to use infrastructure to the design and the execution of parameter sweep calculations. The customized P-Grade portal jobs of type Generator, Autogenerator, and Collector framing the parametric workflow runs may give additional support to the user to create source and elaborate destination data an even more comfortable way
      Speaker: Gábor Hermann
      Slides
    • 10:00 10:20
      Coffee 20m
    • 10:20 12:00
      P-GRADE portal: Managing workflow based parameter studies on EGEE (lecture and hands-on) 1h 40m
      Speaker: Gábor Hermann
      Paper
    • 12:00 13:30
      Lunch 1h 30m
    • 13:30 14:30
      Developing Application Specific Grid Portals from P-GRADE 1h
      Speaker: Ákos Balaskó
      Slides
    • 14:30 15:10
      Introduction to gUSE and WS-PGRADE portal 40m
      Speaker: Gergely Sipos
      Slides
    • 15:10 15:30
      Coffee 20m
    • 15:30 16:00
      gUSE in Prosim project 30m
      Speaker: Tamás Kiss
      Slides
    • 16:00 16:30
      gUSE in CancerGrid project 30m
      Speaker: József Kovács
      Slides
    • 16:30 17:00
      gUSE in EDGeS project 30m
      Speaker: Péter Kacsuk
      Slides
    • 09:00 10:00
      S-CUBE 1h
      Speaker: Nicola Tonellotto
    • 10:00 10:20
      Coffee 20m
    • 10:20 10:40
      Autonomic Resource Virtualization in Cloud-like Environments 20m
      Speaker: Attila Kertész
      Slides
    • 10:40 11:00
      European Grid Infrastructure – the future for EGEE 20m
      Speaker: Gergely Sipos
      Slides
    • 11:10 11:30
      NorduGrid and ARC 20m
      Speaker: Katarina Pajchel
      Slides
    • 11:30 11:50
      SEE-GRID and its connection to EDGeS 20m
      Speaker: Miklós Kozlovszky
      Slides
    • 11:50 12:10
      IberCivis and its connection to EDGeS 20m
      Speaker: Attila Marosi (on behalf Fermín Serrano Sanz)
      Slides
    • 12:10 12:20
      Closing ceremony 10m