New physics at colliders and beyond

Europe/London
Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF (Queen Mary University of London)

Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

Queen Mary University of London

327 Mile End Road London, E1 4NS United Kingdom
Chris White (Queen Mary University of London), Ulla Blumenschein (University of London (GB))
Description

The 8th NExT Ph.D. Workshop will be held at Queen Mary University of London, 25-28 June 2018. It will be devoted to new physics searches at the Large Hadron Collider, as well as flavour and neutrino experiments. 

Lectures:

“Constraining new physics with GAMBIT”, Dr. Pat Scott, Imperial College.

“Model-independent approaches to new physics”, Dr. Christoph Englert, University of Glasgow.

“Introduction to Cosmology”, Prof. Catherine Heymans, University of Edinburgh.

“Introduction to Flavour and Neutrino Physics”, Prof. Steve King, University of Southampton.

 

The workshop will feature in addition sessions on careers advice, public engagement, and employer engagement.

The workshop is open to NExT Institute staff members, PDRAs and students, any member of the five constituent nodes and all PhD students in the UK. 

Accommodation, tuition and catering is free of charge for STFC students and PhD students from NExT institutes. 

 

Topics: BSM Physics, Neutrino physics, Particle Cosmology, Collider physics

Organisers: Chris White, Ulla Blumenschein

Registration
Application Form
Participants
  • Adam Forster
  • Alex Mitchell-Lister
  • Alexander Pedersen Lind
  • Alison Elliot
  • Andres Ramirez Morales
  • Andrew Akeroyd
  • Antony Fray
  • Augustinas Malinauskas
  • Azaria Coupe
  • Billy Ford
  • Catherine Heymans
  • Chris White
  • Christoph Englert
  • Daniel Locke
  • Dries Seynaeve
  • Dugald Hepburn
  • Edward James Thorpe
  • Greg Szulgit
  • Guanqun Cai
  • Gustavo Medina Vazquez
  • Ifan Williams
  • Jacob Michael John Oliver
  • Jesal Mandalia
  • Kareem Farrag
  • Kirsten Leslie
  • Martha Hilton
  • Matthew Russell
  • Muyuan Song
  • Nadia Bahjat-Abbas
  • Neil Warrack
  • Owen Goodwin
  • Pat Scott
  • Sam Rowley
  • Samuel David Jones
  • Steve King
  • Thomas Paul Charman
  • Tom Steudtner
  • Tommaso Boschi
  • Ulla Blumenschein
  • Wai Yuen (Alan) Chan
    • 11:00 12:00
      Registration and Welcome 1h Foyer, G. O. Jones Building

      Foyer, G. O. Jones Building

      Queen Mary University of London

    • 12:00 13:00
      Flavour and Neutrino Physics, 1/3 1h Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Queen Mary University of London

      327 Mile End Road London, E1 4NS United Kingdom
      Speaker: Stephen F King (University of Southampton)
    • 13:00 14:00
      Lunch 1h Museum (first floor), G. O. Jones Building

      Museum (first floor), G. O. Jones Building

      Queen Mary University of London

    • 14:00 15:00
      Introduction to Cosmology, 1/3 1h Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Queen Mary University of London

      327 Mile End Road London, E1 4NS United Kingdom
      Speaker: Catherine Heymans
    • 15:00 16:00
      Dark matter searches at the LHC 1/2 1h Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Queen Mary University of London

      327 Mile End Road London, E1 4NS United Kingdom
      Speaker: Alison Elliot (University of London (GB))
    • 16:00 16:30
      Coffee break 30m Museum (first floor), G. O. Jones Building

      Museum (first floor), G. O. Jones Building

      Queen Mary University of London

    • 16:30 17:30
      Introduction to Cosmology, 2/3 1h Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Queen Mary University of London

      327 Mile End Road London, E1 4NS United Kingdom
      Speaker: Catherine Heymans
    • 17:30 19:00
      Student-led session 1h 30m Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Queen Mary University of London

      327 Mile End Road London, E1 4NS United Kingdom
    • 19:00 20:00
      Dinner 1h Museum (first floor), G. O. Jones Building

      Museum (first floor), G. O. Jones Building

      Queen Mary University of London

    • 09:30 10:30
      Introduction to Cosmology 3/3 1h Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Queen Mary University of London

      327 Mile End Road London, E1 4NS United Kingdom
      Speaker: Catherine Heymans
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m Museum (first floor), G. O. Jones Building

      Museum (first floor), G. O. Jones Building

      Queen Mary University of London

    • 11:00 12:00
      Flavour and Neutrino Physics 2/3 1h Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Queen Mary University of London

      327 Mile End Road London, E1 4NS United Kingdom
      Speaker: Stephen F King (University of Southampton)
    • 12:00 13:00
      Model-independent Approaches to New Physics, 1/3 1h Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Queen Mary University of London

      327 Mile End Road London, E1 4NS United Kingdom
      Speaker: Christoph Peter Englert (University of Glasgow (GB))
    • 13:00 14:00
      Lunch 1h Museum (first floor), G. O. Jones Building

      Museum (first floor), G. O. Jones Building

      Queen Mary University of London

    • 14:00 15:00
      Dark matter searches at the LHC, 2/2 1h Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Queen Mary University of London

      327 Mile End Road London, E1 4NS United Kingdom
      Speaker: Alison Elliot (University of London (GB))
    • 15:00 15:30
      Microdiscrimination, or: How to get the job you want 30m Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Queen Mary University of London

      327 Mile End Road London, E1 4NS United Kingdom
      Speaker: Averil MacDonald
    • 15:30 16:00
      Coffee break 30m Museum (first floor), G. O. Jones Building

      Museum (first floor), G. O. Jones Building

      Queen Mary University of London

    • 16:00 17:00
      Microdiscrimination, or: How to get the job you want 1h Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Queen Mary University of London

      327 Mile End Road London, E1 4NS United Kingdom
    • 17:00 18:00
      Flavour and Neutrino Physics, 3/3 1h Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Queen Mary University of London

      327 Mile End Road London, E1 4NS United Kingdom
      Speaker: Stephen F King (University of Southampton)
    • 18:00 19:00
      Student poster presentation 1h Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Queen Mary University of London

      327 Mile End Road London, E1 4NS United Kingdom
      Speakers: Alexander Pedersen Lind (Royal Holloway, University of London), Andres Ramirez Morales (QMUL), Daniel Locke (University Of Southampton), Dries Seynaeve (Kings College London), Dugald Hepburn (Royal Holloway, University of London), Edward James Thorpe (QMUL), Kareem Farrag (QMUL/Soton), Martha Hilton (University of Manchester), Muyuan Song (University of Southampton), Owen Goodwin (University of Manchester), Tommaso Boschi (IPPP Durham, PPRC Queen Mary), Wai Yuen Chan (University of Liverpool), guanqun cai (QMUL)
    • 19:00 20:00
      Dinner 1h Museum (first floor), G. O. Jones Building

      Museum (first floor), G. O. Jones Building

      Queen Mary University of London

    • 09:30 10:30
      Model-independent Approaches to New Physics, 2/3 1h Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Queen Mary University of London

      327 Mile End Road London, E1 4NS United Kingdom
      Speaker: Christoph Peter Englert (University of Glasgow (GB))
    • 10:30 11:30
      LHC precision measurements and their impact on NP, 1/2 1h Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Queen Mary University of London

      327 Mile End Road London, E1 4NS United Kingdom
      Speakers: Eram Syed Rizvi (Queen Mary, University of London), Ulla Blumenschein (University of London (GB))
    • 11:30 12:00
      Coffee break 30m Museum (first floor), G. O. Jones Building

      Museum (first floor), G. O. Jones Building

      Queen Mary University of London

    • 12:00 13:00
      Model-independent Approaches to New Physics, 3/3 1h Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Queen Mary University of London

      327 Mile End Road London, E1 4NS United Kingdom
      Speaker: Christoph Peter Englert (University of Glasgow (GB))
    • 13:00 14:00
      Lunch 1h Museum (first floor), G. O. Jones Building

      Museum (first floor), G. O. Jones Building

      Queen Mary University of London

    • 14:00 15:00
      Constraining new physics with GAMBIT, 1/3 1h Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Queen Mary University of London

      327 Mile End Road London, E1 4NS United Kingdom
      Speaker: Pat Scott
    • 15:00 16:00
      Constraining new physics with GAMBIT, 2/3 1h Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Queen Mary University of London

      327 Mile End Road London, E1 4NS United Kingdom
      Speaker: Pat Scott
    • 16:00 16:30
      Coffe break 30m Museum (first floor), G. O. Jones building

      Museum (first floor), G. O. Jones building

      Queen Mary University of London

    • 16:30 17:30
      Student presentations Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Queen Mary University of London

      327 Mile End Road London, E1 4NS United Kingdom
      • 16:30
        Soft Radiation 8m
        Speaker: Nadia Bahjat-Abbas (QMUL)
      • 16:40
        Techniques for automatic event recognition in MoEDAL 8m
        Speaker: Thomas Paul Charman (University of London (GB))
      • 16:50
        Walking Technicolor and its LHC phenomenology 8m
        Speaker: Azaria Coupe (University of Southampton)
      • 17:00
        Search for the dimuon decay of the Higgs boson in pp collisions at sqrt{s} = 13 TeV with the ATLAS detector 8m
        Speaker: Antony Fray (QMUL)
      • 17:10
        Measurement of the Process of W Production with Off-Shell W Bosons in the ATLAS detector 8m
        Speaker: Jesal Mandalia (QMUL)
    • 19:00 21:00
      Workshop Dinner 2h TBC

      TBC

    • 09:30 10:30
      Constraining new physics with GAMBIT, 3/3 1h Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Queen Mary University of London

      327 Mile End Road London, E1 4NS United Kingdom
      Speaker: Pat Scott
    • 10:30 11:00
      coffee break 30m GO Jones, room 610 ()

      GO Jones, room 610

    • 11:00 12:30
      SEPnet employer panel session 1h 30m GO Jones, room 610 ()

      GO Jones, room 610

      Speaker: Veronica Benson
    • 12:30 13:30
      LHC precision measurements and their impact on NP, 2/2 1h Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Queen Mary University of London

      327 Mile End Road London, E1 4NS United Kingdom
      Speakers: Eram Syed Rizvi (Queen Mary, University of London), Ulla Blumenschein (University of London (GB))
    • 13:30 14:30
      Lunch break 1h Museum (first floor), G. O. Jones Building

      Museum (first floor), G. O. Jones Building

      Queen Mary University of London

    • 14:30 15:30
      Student presentations Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Physics Lecture Theatre, GO Jones, GF

      Queen Mary University of London

      327 Mile End Road London, E1 4NS United Kingdom
    • 15:30 16:00
      Coffee and farewell 30m Museum (first floor), G. O. Jones Building

      Museum (first floor), G. O. Jones Building

      Queen Mary University of London