‘1st Combined R2E Workshop & School-Days’

Europe/Zurich
La Villa du Lac

La Villa du Lac

Hôtel Résidence 93 Chemin du Châtelard 01220 Divonne-les-Bains www.lavilladulac.com
Jorgen Christiansen (CERN) , Roberto Losito (CERN)
Description
After the CNGS operation stop due to radiation induced equipment failure, a review for LHC electronics installed in underground areas was started in the context of a dedicated study group. In this context the need of an updated course on radiation effects on electronics was identified, with the emphasis on Single Event Effects. At CERN respective expertise exists within the Physics Experiment community as well as in certain machine groups. It was thus suggested to organise an inter-departmental school with the focus on both, general lectures, as well as acquired expertise for various solutions. The derrived course objectives are three-fold: to provide the necessary knowledge and scientific basis, to present past experiences and encountered problems, as well as to exchange existing expertise and enable future effective CERN internal collaborations (experiments, machine, various departments and groups). With experiments and machine facing similar problems in terms of electronics reliability and functionality, but on partly different levels of radiation, the suggested training course is supposed to: · combine lectures based on general radiation effects and their consequences, radiation to electronics and related experience, as well as constraints in terms of system development and the solutions of problems · bring together from the experiments and machine experts in electronics design in radiation fields, as well as less or not experienced electronic developers, equipment designers and owners, thus creating an effective and efficient link and knowledge between concerned people · be in its first venue focused on one central subject: Single Event Effects on electronics in typical radiation fields with high-energy hadron fluences in the range of 1E7-1E10 cm-2year-1
    • 08:00 08:30
      Registration (Welcome Coffee) 30m
    • 08:30 08:45
      School & Workshop Introduction 15m
      Speakers: Jorgen Christiansen (CERN) , Roberto Losito (CERN)
    • 08:45 09:30
      General Overview of Radiation Effects – Part I 45m
      Speaker: Federico Faccio (CERN)
      Slides
    • 09:30 10:15
      General Overview of Radiation Effects – Part II 45m
      Speaker: Federico Faccio (CERN)
    • 10:15 10:45
      Coffee break 30m
    • 10:45 11:30
      Defining and enforcing a radiation tolerance policy 45m
      Speaker: Philippe Farthouat (CERN)
      Slides
    • 11:30 12:30
      LHC radiation environment and future electronics policy for the accelerator sector 1h
      Speaker: Markus Brugger (CERN AB/ATB/EET)
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 15:00
      COTS for the LHC radiation environment: the rules of the game 1h
      Speaker: Federico Faccio (CERN)
      Slides
    • 15:00 16:00
      Radiation Concerns in Power Supplies 1h
      Speaker: Francis Anghinolfi (CERN)
      Slides
    • 16:00 16:30
      Coffee break 30m
    • 16:30 17:30
      SEU effects in FPGA: how to deal with them 1h
      Speaker: Csaba Soos (European Organization for Nuclear Research (CERN))
      Slides
    • 17:30 18:30
      Radiation effects and qualification of optical links 1h
      Speaker: Jan Troska (CERN)
      Slides
    • 18:30 21:30
      School/Workshop Dinner 3h

      ~19h: Apero
      ~19:30: Dinner

  • Wednesday, 3 June
    • 08:00 08:30
      Good Morning Coffee 30m
    • 08:30 09:30
      Handling radiation effects in large systems 1h
      Speaker: Jorgen Christiansen (CERN)
      Slides
    • 09:30 10:30
      Error detection and correction techniques 1h
      Speaker: Alessandro Marchioro (CERN)
      Slides
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 11:45
      QPS Development 45m
      Speaker: Reiner Denz (CERN AT-MEL-PM)
      Slides
    • 11:45 12:30
      SEU tolerance in the ELMB system 45m
      Speaker: Henk Boterenbrood (Unknown)
      Slides
      text
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 15:00
      Testing: how to ensure my design is rad-hard? 1h
      Speaker: Thijs Wijnands (CERN)
      Paper
      Slides
    • 15:00 15:30
      How to handle activated electronics: do I need a radioactive workshop and where can I find one? 30m
      Speaker: Doris Forkel-Wirth (CERN)
      Slides
    • 15:30 16:00
      Coffee break 30m
    • 16:00 16:45
      LHC Power Converters and their SEE design 45m
      Speaker: Yves Thurel (CERN)
      EDMS Slides
      Slides
    • 16:45 17:15
      Fieldbus : WorldFIP Development 30m
      Speaker: Julien Palluel (CERN)
      Slides
    • 17:15 18:00
      Machine Interlock Hardware, Irradiation Testing 45m
      Speaker: Mr. Benjamin TODD (CERN)
      Slides
    • 18:00 18:30
      Summary & Discussion 30m
      Speakers: Jorgen Christiansen (CERN) , Roberto Losito (CERN)
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×