11th MCnet School

Europe/Zurich
Lundmarksalen (Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University)

Lundmarksalen

Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

Description

The Monte Carlo School in 2017 will take place at the Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University, Sweden, with arrival on Sunday July 2nd and departure on Friday (afternoon) July 7th 2017.

The school provides a five day course of training in the physics and techniques used in modern Monte Carlo event generators via a series of lectures and practical sessions. The school is aimed at advanced doctoral students and young postdocs.

Our core sessions comprise a series of introductory lectures on the physics of event generators, further lectures on a wide range of topics, a series of hands-on tutorials using all of the MCnet event generators for LHC physics, and evening discussion sessions with Monte Carlo authors. The full list of lectures is:

  • Introduction to event generators - Peter Skands (Monash, Melbourne)
  • Matching and merging - Stefan Höche (SLAC, Stanford)
  • Heavy-ion and cosmic-ray generators - Klaus Werner (SUBATECH, Nantes)
  • Simulation of Beyond-the-Standard-Model physics - Valentin Hirschi (ETH, Zürich)
  • Effective field theories - Eleni Vryonidou (NIKHEK, Amsterdam)
  • Simulation of neutrino physics - Costas Andreopoulos (Rutherford & Liverpool)
  • Tuning of generators - Holger Schulz (Durham)
  • Machine learning and applications - Michel Herquet (B12 Consulting, Louvain-la-Neuve)
  • Outreach - Christina Isaxon (Lund)
    • 13:00 20:00
      Arrival 7h Lund University Guest House (Lund University)

      Lund University Guest House

      Lund University

      Arrival at Hotel Sparta for Students. No special program so far.

    • 08:50 09:00
      Welcome 10m Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

      Speaker: Torbjorn Sjostrand (Lund University (SE))
    • 09:00 10:00
      Introduction to event generators (1) 1h Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

      Speaker: Peter Skands (Monash University (AU))
    • 10:00 10:20
      Coffee 20m Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

    • 10:20 11:20
      Simulation of BSM physics (1) 1h Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

      Speaker: Dr Valentin Jonathan Hirschi (ETH Zurich)
    • 11:20 11:30
      Break 10m Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

    • 11:30 12:30
      Tuning of generators 1h Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

      Speaker: Holger Schulz (Durham University)
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

    • 14:00 18:00
      Tutorials: Tutorial 1 Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

    • 18:00 19:30
      Dinner 1h 30m K200 (Department of Physics)

      K200

      Department of Physics

    • 19:30 21:30
      Evening discussions K200 (Department of Physics)

      K200

      Department of Physics

    • 09:00 10:00
      Introduction to event generators (2) 1h Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

      Speaker: Peter Skands (Monash University (AU))
    • 10:00 10:20
      Coffee 20m Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

    • 10:20 11:20
      Simulation of BSM physics (2) 1h Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

      Speaker: Valentin Jonathan Hirschi (ETH Zurich)
    • 11:20 11:30
      Break 10m Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

    • 11:30 12:30
      Matching and merging (1) 1h Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

      Speaker: Stefan Hoeche (SLAC)
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

    • 14:00 18:00
      Tutorials: Tutorial (2) Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

    • 18:00 19:00
      Dinner 1h K200 (Department of Physics)

      K200

      Department of Physics

    • 19:00 20:00
      Outreach 1h K404 (Department of Physics)

      K404

      Department of Physics

      Speaker: Christina Isaxon (Lund University)
    • 20:00 22:00
      Evening discussions K200 (Department of Physics)

      K200

      Department of Physics

    • 09:00 10:00
      Introduction to event generators (3) 1h Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

      Speaker: Peter Skands (Monash University (AU))
    • 10:00 10:20
      Coffee 20m Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

    • 10:20 11:20
      Effective Field Theories 1h Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

      Speaker: Eleni Vryonidou (Nikhef)
    • 11:20 11:30
      Break 10m Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

    • 11:30 12:30
      Matching and merging (2) 1h Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

      Speaker: Stefan Hoeche (SLAC)
    • 12:30 21:30
      Excursion: Packed lunch, excursion and dinner Ale Stenar, Ystad

      Ale Stenar, Ystad

    • 09:00 10:00
      Introduction to event generators (4) 1h Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

      Speaker: Peter Skands (Monash University (AU))
    • 10:00 10:20
      Coffee 20m Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

    • 10:20 11:20
      Simulation of neutrino physics 1h Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

      Speaker: Costas Andreopoulos (University of Liverpool & STFC Rutherford Appleton Laboratory)
    • 11:20 11:30
      Break 10m Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

    • 11:30 12:30
      Machine learning and applications (Industrial applications) 1h Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

      Speaker: Michel Herquet (B12 Consulting)
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

    • 14:00 18:00
      Tutorials: Tutorial (3) Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

    • 18:00 19:30
      Dinner 1h 30m K200 (Department of Physics)

      K200

      Department of Physics

    • 19:30 21:30
      Evening discussions K200 (Department of Physics)

      K200

      Department of Physics

    • 09:00 10:00
      Heavy Ion and cosmic ray generators (1) 1h Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

      Speaker: Klaus Werner (University of Nantes)
    • 10:00 10:20
      Coffee 20m Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

    • 10:20 11:20
      Heavy Ion and cosmic ray generators (2) 1h Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

      Speaker: Klaus Werner
    • 11:20 11:30
      Break 10m Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

    • 11:30 13:00
      Student presentations 1h 30m Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

    • 13:00 14:00
      Departure 1h Lundmarksalen

      Lundmarksalen

      Department of Astronomy and Theoretical Physics, Lund University

Your browser is out of date!

If you are using Internet Explorer, please use Firefox, Chrome or Edge instead.

Otherwise, please update your browser to the latest version to use Indico without problems.

×