Thematic CERN School of Computing 2018

Europe/Zagreb
MEDILS in Split, Croatia

MEDILS in Split, Croatia

Ivica Puljak (University of Split, FESB), Sebastian Lopienski (CERN)
Description

t CSC 2018: High Throughput Distributed Processing
of Future HEP Data

The 6th Thematic CERN School of Computing (tCSC 2018) was held in Split, Croatia from Sunday 3 June afternoon to Friday 8 June 2018 evening.

The theme of the School is "High Throughput Distributed Processing of Future HEP Data" - see the academic programme for more details.

The School is over - thank you for your participation.

The School is organized by CERN in collaboration with the University of Split (FESB) and is hosted at the Mediterranean Institute For Life Sciences (MEDILS) Conference Centre. The Centre is a historical renovated building situated in a wooded and landscaped park located on the Adriatic Sea coast, a few kilometres from the centre of Split.

tCSC 2018 is aimed at postgraduate (ie. minimum of Bachelor degree or equivalent) students, engineers and scientists with a few years' experience in particle physics, in computing, or in related fields. Participation is limited to 24 students. We welcome applications from all nationalities.

Important Dates

  • Sunday 11 March 2018 - deadline for application.
  • Monday 26 March - you will be informed about the outcome of the selection by email.
  • Friday 20 April - latest date for School fees payment if you are accepted.
  • Sunday 3 June morning - student arrivals at MEDILS.
  • Saturday 9 June morning - departure.

 

                   

 

tCSC2018 Virtual Machine
    • 09:00 10:00
      The challenges of LHC run III and HL-LHC 1h

      Parallel and optimised scientific software development - lecture 1

      Speaker: Danilo Piparo
    • 10:00 11:00
      Intermediate concepts in efficient computing 1h

      Technologies and Platforms - lecture 2

      Speaker: Andrzej Nowak
    • 11:00 11:15
      Announcements 15m
    • 11:15 11:45
      Coffee 30m
    • 11:45 12:45
      Scientific software programming: a modern approach 1h

      Parallel and optimised scientific software development - lecture 2

      Speaker: Danilo Piparo
    • 13:00 13:45
      Lunch 45m
    • 14:00 15:45
      Study time and/or daily sports 1h 45m
    • 15:45 16:15
      Coffee 30m
    • 16:15 17:15
      Data oriented design 1h

      Technologies and Platforms - lecture 3

      Speaker: Andrzej Nowak
    • 17:30 18:30
      Technologies and Platforms - exercise 1 1h
      Speaker: Andrzej Nowak
    • 18:30 19:30
      Technologies and Platforms - exercise 2 1h
      Speaker: Andrzej Nowak
    • 20:00 21:00
      Dinner at MEDILS 1h
    • 21:00 22:00
      Special evening talk: Future of the Universe and of Humanity 1h
      Speaker: Ivica Puljak (University of Split, FESB)
    • 09:00 10:00
      Technologies and Platforms - exercise 3 1h
      Speaker: Andrzej Nowak
    • 10:00 11:00
      Technologies and Platforms - exercise 4 1h
      Speaker: Andrzej Nowak
    • 11:00 11:30
      Coffee 30m
    • 11:30 11:45
      Announcements 15m
    • 11:45 12:45
      Expressing parallelism pragmatically 1h

      Parallel and optimised scientific software development - lecture 3

      Speaker: Danilo Piparo
    • 13:00 13:45
      Lunch 45m
    • 14:00 15:30
      Study time and/or daily sports 1h 30m
    • 15:30 16:00
      Coffee 30m
    • 16:00 17:15
      Student presentations 1h 15m
      • Importance sampling for Monte Carlo Simulation in High Energy Physics 10m

        A short talk about how importance sampling can play a meaningful role when dealing with limited Monte Carlo simulations based on my experience in the ATLAS collaboration.

        Speaker: Luca Ambroz (University of Oxford (GB))
      • A PCI Express based board proposed for the upgrade of the ATLAS TDAQ read-out system 10m

        The ATLAS Bologna group, which collaborates with the Pixel Detector's DAQ (Data AcQuisition), in the last 2 years has developed a prototype of a new board named PILUP (PIxel detector high Luminosity UPgrade); this board is a candidate for the redesign of the ATLAS DAQ required for HL-LHC (High Luminosity LHC) project. The main characteristics of this board are the embedded processor (Dual core ARM) and the large communication bandwidth (up to 60 Gb/s through optical fibers); these allow the board to manage complex systems and data transmissions suitable for the performance demanded for the next HEP (High Energy Physics) goals. The PILUP has already demonstrated the capability to manage the communication with the main board of the ATLAS DAQ upgrade, the FELIX, using different communication protocols (GBT and FullMode).

        Speaker: Fabrizio Alfonsi (Universita e INFN, Bologna (IT))
      • Beam Gas Vertex: Beam profile measurements for the HL-LHC era 10m

        The BGV is an innovative detector designed to measure the beam profile for the (HL)-LHC in a non-destructive way regardless of beam energy or size. It is a small "experiment" for the LHC is a sense that it uses know how and the DAQ system from the LHCb VELO detector.

        Speaker: Andreas Alexopoulos (University of Thessaly (GR))
      • A different approach: Just-in-time compilation 10m

        In the lectures, we mostly talk about C++ and Python, which happen to be two mostly statically, ahaed-of-time compiled languages.

        An alternative branch of history is just-in-time compilation, which explores a completely different set of tradeoffs, sometimes with large success.

        Speaker: Marcel Andre Schneider (CERN)
      • LSA for FAIR 10m

        At the GSI facility, the LSA [1] framework is used to implement a new control system for accelerators and beam transfers.
        This was already completed and tested for the SIS18 accelerator. The implementation at CRYRING and ESR is currently being finalized. In addition, controls of the fragment separator FRS [2] and later also the superconducting fragment separator Super-FRS at FAIR will be provided by this framework. For the implementation at the FRS the
        interaction of the beam with matter in the beamline and the beam’s associated energy loss must be taken into account. This energy loss is determined using input from ATIMA [3] and has been included into the code of the LSA framework. The implemented setting generator was simulated and benchmarked by comparison to results of earlier measurements. Furthermore recent developments included the modelling of slits and of the propagation of charge states through matter.

        [1] M. Lamont et al., LHC Project Note 368
        [2] H. Geissel et al., NIM B 70, 286 (1992)
        [3] H. Weick et al., NIM B 164/165 168(2000)

        Supported in part by BMBF through grant 05P15RDFN1

        Speaker: Jan-Paul Hucka (Technische Universität Darmstadt)
      • Internet to Web of Things evolution. Semantic-driven agent programming 10m

        Internet of Things induced both in industry and in academy a rich creative strength. This led to an impressive birth rate of applications that needed connectivity to exchange information more than computational power. Recently, however, the share of information proved itself to be not enough because of exceptional data dimension, and because the capability of orchestrating the activity requires additional knowledge about the environment and its agents. In the presentation we show an overview on how to use semantics to enrich IoT towards the WoT.

        Speaker: Mr Francesco Antoniazzi (INFN - National Institute for Nuclear Physics)
    • 17:30 18:30
      Scientific software development - exercise 1 1h

      Parallel and optimised scientific software development - exercise 1

      Speaker: Danilo Piparo
    • 18:30 19:30
      Scientific software development - exercise 2 1h

      Parallel and optimised scientific software development - exercise 2

      Speaker: Danilo Piparo
    • 20:00 21:00
      Dinner at MEDILS 1h
    • 09:00 10:00
      Protection of resources and thread safety 1h

      Parallel and optimised scientific software development - lecture 4

      Speaker: Danilo Piparo
    • 10:00 11:00
      Optimisation of a large codebase 1h

      Parallel and optimised scientific software development - lecture 5: "Optimisation of an existing, production grade large codebase"

      Speaker: Sebastien Ponce
    • 11:00 11:15
      Announcements 15m
    • 11:15 11:45
      Coffee 30m
    • 11:45 12:45
      Many ways to store data 1h

      Effective I/O for Scientific Applications - lecture 1

      Speaker: Sebastien Ponce
    • 13:00 13:45
      Lunch 45m
    • 14:00 19:00
      Special sports afternoon 5h Cetina gorge

      Cetina gorge

      Rafting near Omis, Free time in Omis

    • 19:00 21:00
      Outside dinner 2h Radmanove Mlinice

      Radmanove Mlinice

      http://www.radmanove-mlinice.hr/index.php/en/radman-s-mills
    • 09:00 10:00
      Scientific software development - exercise 3 1h

      Parallel and optimised scientific software development - exercise 3

      Speaker: Danilo Piparo
    • 10:00 11:00
      Scientific software development - exercise 4 1h

      Parallel and optimised scientific software development - exercise 4

      Speaker: Danilo Piparo
    • 11:00 11:30
      Coffee 30m
    • 11:30 11:45
      Announcements 15m
    • 11:45 12:45
      Preserving data 1h

      Effective I/O for Scientific Applications - lecture 2

      Speaker: Sebastien Ponce
    • 13:00 13:45
      Lunch 45m
    • 14:00 15:45
      Study time and/or daily sports 1h 45m
    • 15:45 16:00
      Coffee 15m
    • 16:00 16:15
      Official School Photo 15m
    • 16:15 17:15
      Key ingredients to achieve effective I/O 1h

      Effective I/O for Scientific Applications - lecture 3

      Speaker: Sebastien Ponce
    • 17:30 18:30
      Optimisation of a large codebase - exercise 1 1h

      Optimisation of an existing, production grade large codebase - exercise 1

      Speaker: Sebastien Ponce
    • 18:30 19:30
      Optimisation of a large codebase - exercise 2 1h

      Optimisation of an existing, production grade large codebase - exercise 2

      Speaker: Sebastien Ponce
    • 20:00 21:00
      Dinner at MEDILS 1h
    • 09:00 10:00
      Effective I/O for scientific applications - exercise 1 1h
      Speaker: Sebastien Ponce
    • 10:00 11:00
      Effective I/O for scientific applications - exercise 2 1h
      Speaker: Sebastien Ponce
    • 11:00 11:30
      Coffee 30m
    • 11:30 11:45
      Announcements 15m
    • 11:45 12:45
      Summary and future technologies overview 1h

      Technologies and Platforms - lecture 4

      Speaker: Andrzej Nowak
    • 13:00 13:45
      Lunch 45m
    • 14:00 15:00
      Exam 1h
    • 15:15 16:15
      Guest lecture 1h
      Speaker: Prof. Miroslav Radman
    • 16:15 16:45
      Coffee 30m
    • 16:45 17:45
    • 20:00 21:45
      Outside Closing Dinner 1h 45m
    • 09:00 11:00
      Departure 2h
Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×