Arts and Science across Italy - Master Programme

Europe/Zurich
CERN

CERN

Pierluigi Paolucci (Universita e INFN of Napoli (IT))
Description

Master programme per i 24 studenti liceali vincitori del concorso inerente alla I edizione del progetto  "Arts & Science across Italy" (2106-2018)

Registration
Participants
24 / 24
Participants
  • Alessia Bianchi
  • Alessia Galluccio
  • Alessia Scarpa
  • Alice Ralli
  • Camilla Petrella
  • CHIARA TORNESE
  • Claudia Pistone
  • Costanza Lazzaro
  • Danio Pignataro
  • Elena Vittoria Murer
  • Emma Da Re
  • Filippo Guarino
  • Giuseppe Corrado
  • Giuseppe Petralia
  • Ilaria Liguori
  • Joel Persico Brito
  • Lea Trogni
  • Margherita Cinquegrani
  • Martina Ciampi
  • Mattia Coscarella
  • Niccolò Niccoli
  • Riccardo Gabrieli
  • Rita Vitale
  • Valentina Amelia
    • 07:00 17:00
      Travel to CERN
      • 07:00
        From each city to Milano Centrale 5h
      • 12:00
        Meeting in Milano Centrale at 12:00 - Train MI-GVA 4h 30m

        Train to Geneve is at 12:23

      • 16:35
        Tram from Geneve Cornavain to CERN 15m
    • 17:10 17:50
      Registration at CERN Hostel 40m
    • 18:00 19:00
      Welcome at CERN 1h 503/1-001 - Council Chamber

      503/1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      Speaker: Pierluigi Paolucci (Universita e INFN of Napoli (IT))
    • 19:00 20:00
      Dinner at CERN Rest. 1 1h
    • 08:00 09:00
      Breakfast 1h
    • 09:00 10:00
      Visit: CERN Visit 40/S2-D01 - Salle Dirac

      40/S2-D01 - Salle Dirac

      CERN

      92
      Show room on map
      • 09:00
        SC Visit 45m

        Claudio Bortolin - Guida Italiana
        BLG 300

    • 10:00 12:00
      Activity at CERN 40/S2-D01 - Salle Dirac

      40/S2-D01 - Salle Dirac

      CERN

      92
      Show room on map
      • 10:00
        Treasure Hunt at CERN 2h

        During this treasure hunt you will discover CERN's treasures, including the Microcosm and the exhibition in the Globe of Science and Innovation.
        Starting point is in front of building 40.
        Your material will be provided to you.

    • 12:00 13:00
      Lunch 1h
    • 13:00 15:00
      Visit: AD & Data Center
    • 15:00 18:00
      Activity at CERN: Seminars/Laboratories/Experimental activities 40/S2-D01 - Salle Dirac

      40/S2-D01 - Salle Dirac

      CERN

      92
      Show room on map
    • 19:30 21:00
      Dinner 1h 30m
    • 08:00 09:00
      Breakfast 1h
    • 09:00 12:30
      S'Cool LAB - hands-on experiments 143/R-003 - S'Cool LAB

      143/R-003 - S'Cool LAB

      CERN

      40
      Show room on map
    • 12:30 14:00
      Lunch 1h 30m
    • 14:00 20:00
      Discover Geneva
      • 14:00
        Treasure Hunt in Geneva 4h

        You will discover Geneva during this exiting tour. A delicious cheese fondue will be waiting for you after the hunt.
        Please prepare 8 CHF in cash to get you a day pass (after 9 am) for the public transportation in Geneva.

    • 20:00 22:00
      Programme Dinner 2h

      Restaurant Edelweiss
      Place de la Navigation 2
      1201 Geneva

    • 07:30 08:30
      Breakfast 1h
    • 08:30 11:30
      Visit: CMS Visit
      • 08:30
        CMS experiment at LHC visit 3h
    • 11:30 13:00
      Lunch 1h 30m
    • 13:00 14:00
      Activity at CERN: Free time 40/S2-D01 - Salle Dirac

      40/S2-D01 - Salle Dirac

      CERN

      92
      Show room on map
      • 13:00
        Lunch 1h
    • 14:00 19:00
      Activity at CERN: Art & Science activities 160/1-009

      160/1-009

      CERN

      48
      Show room on map
      • 14:00
        Arts @ CERN 1h
        Speaker: Monica Bello (CERN)
      • 15:00
        Scienza Social 30m

        trasformare una notizia scientifica in una storia: video, mostre e spettacoli

        Speaker: Dr Francesca Mazzotta (INFN Presidenza)
      • 15:30
        Scienza a Cartoon 30m

        il racconto animato di un’idea scientifica

        Speaker: Dr Ralli
      • 16:00
        Laboratorio “Raccontiamo la scienza” 2h

        A gruppi i ragazzi lavorano all’ideazione di una campagna/sceneggiatura su un tema predefinito.
        - Introduzione 15’
        - Lavoro di gruppo 75’
        - Presentazione lavori e discussione 30’

        Speaker: Francesca Scianitti (INFN-National Institute for Nuclear Physics, Italy)
    • 19:30 21:00
      Dinner 1h 30m
    • 07:30 08:30
      Breakfast 1h
    • 08:30 12:00
      Activity at CERN 40/S2-A01 - Salle Anderson

      40/S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      100
      Show room on map
      • 08:30
        Hostel check out and leaving procedure 1h
      • 09:30
        Free time until departure 2h 30m
    • 12:00 23:00
      Travel from CERN to Home
      • 12:00
        Tram from CERN to Geneve Conrnavain 1h
      • 13:00
        Train from Geneve Cornavain to Milano Centrale 4h 25m

        Train leave at 13:39 and arrive at 17:37

      • 18:00
        Train from Milano Centrale to each City 5h