13th MCnet Summer School

Europe/London
? (Cumberland Lodge)

?

Cumberland Lodge

Description

The 2019 MCnet Summer School on Event-Generator Physics and Techniques will be held at Cumberland Lodge, located in Windsor Great Park (about an hour from Central London), with arrival on Monday (morning) July 29th and departure on Friday (afternoon) August 2nd 2019.

The school provides a five day course of training in the physics and techniques used in modern Monte Carlo event generators via a series of lectures, practical sessions, and discussions with event-generator authors. The school is aimed at advanced doctoral students and early-career postdocs.

Our core sessions comprise a series of introductory lectures on the physics of event generators, further lectures on a wider range of associated topics, a series of hands-on tutorials using all of the MCnet event generators for LHC physics, and evening discussion sessions with Monte Carlo authors. The full list of lectures is:

  • Introduction to Event Generators - Stefan Gieseke (Karlsruhe)
  • Measurements and Monte Carlo - Emily Nurse (UCL)
  • From Lagrangians to Events - Céline Degrande (UCLouvain)
  • Matching and Merging - Stefan Prestel (Lund)
  • Precision MC for the HL-LHC and beyond  - Jonas Lindert (IPPP Durham), Simone Amoroso (DESY)
  • Computational Challenges - Elizabeth Sexton-Kennedy, Holger Schultz (Fermilab)
  • Industrial Applications - Michael König (Blue Yonder)

Organised by:

Image result for mcnet logo


Participants
  • Abhishek Nag
  • Aidan Kelly
  • Aidin Masouminia
  • Alan Price
  • Andrei Popescu
  • Andres Felipe Vasquez Tocora
  • Andrew Lifson
  • Andy Buckley
  • Ann Durie
  • Baptiste Cabouat
  • Callum Birch-Sykes
  • Celine Catherine A Degrande
  • Christian Gutschow
  • Christopher Plumberg
  • David Yallup
  • Davide Malito
  • Elizabeth Sexton-Kennedy
  • Emily Nurse
  • Emma Simpson Dore
  • Emmet Byrne
  • Gavin Bewick
  • Hayden Alexander Smith
  • Heng Li
  • Holger Schulz
  • Jeremy Baron
  • Joanna Huang
  • Jonas Lindert
  • Jonathan Butterworth
  • João Barata
  • Julien Touchèque
  • Katharina Danziger
  • Kevin Nicholas Barends
  • Konie Al Khoury
  • Laura Martikainen
  • Leif Gellersen
  • Luca Mantani
  • Maeve Madigan
  • Manuel Guth
  • Mateus Pelicer
  • Matous Vozak
  • Maximilian Horzela
  • Maximilian Löschner
  • Michael Koenig
  • Mike Seymour
  • Mohammed Faraj
  • Neil Warrack
  • Olivier Mattelaer
  • Ondrej Penc
  • Patrick Kirchgaesser
  • Rahul Nair
  • Robin Törnkvist
  • Serena Palazzo
  • Shayma Wahdan
  • Simon Luca villani
  • Simone Amoroso
  • Smita Chakraborty
  • Stefan Gieseke
  • Stefan Prestel
  • Tim Herrmann
  • Timo Janßen
  • Xiaoran Zhao
  • Yasar Hicyilmaz
  • Yassine El Ghazali
Local Organisers
    • 12:00 PM 12:50 PM
      Lunch 50m
    • 12:50 PM 1:15 PM
      Welcome from the Organisers and the Lodge 25m ?

      ?

      Cumberland Lodge

      Speaker: Jonathan Butterworth (University College London)
    • 1:15 PM 2:15 PM
      Introduction to Event Generators 1 1h ?

      ?

      Cumberland Lodge

      Speaker: Stefan Gieseke (Karlsruhe Institute of Technology)
    • 2:15 PM 3:15 PM
      Measurement and Monte Carlo 1 1h ?

      ?

      Cumberland Lodge

      Speaker: Emily Laura Nurse (University College London)
    • 3:15 PM 3:50 PM
      Coffee 35m ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 3:50 PM 4:50 PM
      Introduction to Event Generators 2 1h ?

      ?

      Cumberland Lodge

      Speaker: Stefan Gieseke (Karlsruhe Institute of Technology)
    • 4:50 PM 6:00 PM
      Tutorials: Tutorial Session 1 ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 6:00 PM 7:00 PM
      Dinner 1h ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 7:00 PM 9:00 PM
      Discussions: Session 1 ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 8:15 AM 9:00 AM
      Breakfast 45m ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 9:00 AM 10:00 AM
      Introduction to Event Generators 3 1h ?

      ?

      Cumberland Lodge

      Speaker: Stefan Gieseke (Karlsruhe Institute of Technology)
    • 10:00 AM 10:20 AM
      Coffee 20m ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 10:20 AM 11:20 AM
      From Lagrangians to Events 1h ?

      ?

      Cumberland Lodge

      Speaker: Celine Catherine A Degrande (UC Louvain)
    • 11:20 AM 11:30 AM
      Short Break 10m ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 11:30 AM 12:30 PM
      Measurement and Monte Carlo 2 1h ?

      ?

      Cumberland Lodge

      Speaker: Emily Laura Nurse (University College London)
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 2:00 PM 6:00 PM
      Tutorials: Tutorial Session 2 ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 6:00 PM 7:30 PM
      Dinner 1h 30m ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 7:30 PM 9:30 PM
      Discussions: Session 2 ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 8:15 AM 9:00 AM
      Breakfast 45m ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 9:00 AM 10:00 AM
      Introduction to Event Generators 4 1h ?

      ?

      Cumberland Lodge

      Speaker: Stefan Gieseke (Karlsruhe Institute of Technology)
    • 10:00 AM 10:20 AM
      Coffee 20m ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 10:20 AM 11:20 AM
      Matching and Merging 1h ?

      ?

      Cumberland Lodge

      Speaker: Stefan Prestel (Fermi National Accelerator Laboratory)
    • 11:20 AM 11:30 AM
      Short Break 10m ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 11:30 AM 12:30 PM
      Precision MC for HL-LHC and beyond: Perturbative Issues 1h ?

      ?

      Cumberland Lodge

      Speaker: Jonas Lindert (Durham)
    • 12:30 PM 1:30 PM
      Lunch 1h ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 1:30 PM 3:30 PM
      Tutorials: Tutorial Session 3 ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 3:30 PM 6:45 PM
      Free time ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 6:45 PM 7:30 PM
      Drinks reception 45m ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 7:30 PM 9:30 PM
      School Dinner 2h ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 8:15 AM 9:00 AM
      Breakfast 45m ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 9:00 AM 10:00 AM
      Computational Challenges 1 1h ?

      ?

      Cumberland Lodge

      Speaker: Elizabeth Sexton-Kennedy (Fermi National Accelerator Lab. (US))
    • 10:00 AM 10:20 AM
      Coffee 20m ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 10:20 AM 11:20 AM
      Precision MC for HL-LHC and beyond: Perturbative Issues 2 1h ?

      ?

      Cumberland Lodge

      Speaker: Jonas Lindert (Durham)
    • 11:20 AM 11:30 AM
      Short Break 10m ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 11:30 AM 12:30 PM
      Applications beyond Academia 1h ?

      ?

      Cumberland Lodge

      Speaker: Michael Koenig
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 2:00 PM 6:00 PM
      Tutorials: Tutorials Session 4 ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 6:00 PM 7:30 PM
      Dinner 1h 30m ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 7:30 PM 9:30 PM
      Discussions: Session 3 ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 8:15 AM 9:00 AM
      Breakfast: Note that rooms must be clear by 9am 45m ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 9:00 AM 10:00 AM
      Precision MC for HL-LHC and beyond: Non-Perturbative Issues 1h ?

      ?

      Cumberland Lodge

      Speaker: Simone Amoroso (Deutsches Elektronen-Synchrotron (DE))
    • 10:00 AM 10:20 AM
      Coffee 20m ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 10:20 AM 11:20 AM
      Computational Challenges II 1h ?

      ?

      Cumberland Lodge

      From the generator author point of view

      Speaker: Holger Schulz (Fermilab)
    • 11:20 AM 11:30 AM
      Short Break 10m ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 11:30 AM 12:30 PM
      Student Presentations 1h ?

      ?

      Cumberland Lodge

    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch (as other days) and Departure 1h 30m ?

      ?

      Cumberland Lodge