South Asia Science Education Programme 2019

Europe/Zurich
New Delhi, India

New Delhi, India

Shiv Nadar School Plot No -SS -1 Noida-Greater Noida Expressway Sector 168, Noida (Delhi NCR)
Jeff Wiener (CERN) , Archana Sharma (CERN) , Emmanuel Tsesmelis (CERN)
Description

About

This first-of-its-kind professional development programme for high school teachers is an international collaborative initiative by CERN, The International School of Geneva (Ecolint) and Life Lab Education and Research Foundation, hosted by The Shiv Nadar School, Noida.
Designed and delivered by senior school educators and eminent CERN scientists, this training programme will empower teachers with 21st century pedagogical knowledge and skills in interdisciplinary STEAM fields.

Themes

Anchored around the UN Sustainable Development Goals, the modules will focus on:

  • Concept-based teaching and learning
  • Project-based experiential learning
  • STEM through arts, movement and mindfulness
  • Addressing inclusion and diversity in the classroom

Learning Outcomes

Participants will gain valuable skills from a wide arena. These include:

  • Cross-disciplinary teaching
  • Developing student-centred curriculum
  • Incorporating social skills
  • Character development and citizenship

Programme Website

indico.cern.ch/e/SASEP

    • 09:00 10:00
      Welcome and Opening Ceremony 1h
    • 10:00 12:45
      GROUP 1 Module 1 Concept-Based Teaching and Learning: A Student-Centered Cross-Disciplinary Curriculum linked to the Sustainable Development Goals (SDGs) 2h 45m
    • 10:00 12:45
      GROUP 2 Module 2 Principles of Learning and Integrating STEM Education Pedagogy: Problem Solving, Critical Thinking, Capacity Building 2h 45m
    • 10:00 12:45
      GROUP 3 Module 3 STEM Project-Based Learning: Authentic & Effective Experiential Teaching and Learning 2h 45m
    • 10:00 12:45
      GROUP 4 Module 4 Education through the Arts, Movement and Mindfulness: Building Competences for a Better World 2h 45m
    • 10:00 12:45
      GROUP 5 Module 5 Teaching and Learning for Inclusion: Role of all teachers in SEN & STEM 2h 45m
    • 10:00 12:45
      GROUP 6 Module 6 Elementary particle physics in early physics education 2h 45m
      Speaker: Jeff Wiener (CERN)
    • 10:00 12:45
      GROUP 7 Module 7 Service learning 2h 45m
    • 10:00 12:45
      GROUP 8 Module 8 Making physics more engaging for students 2h 45m
    • 12:45 13:45
      Lunch break 1h
    • 13:45 16:30
      GROUP 1 Module 2 Principles of Learning and Integrating STEM Education Pedagogy: Problem Solving, Critical Thinking, Capacity Building 2h 45m
    • 13:45 16:30
      GROUP 2 Module 3 STEM Project-Based Learning: Authentic & Effective Experiential Teaching and Learning 2h 45m
    • 13:45 16:30
      GROUP 3 Module 4 Education through the Arts, Movement and Mindfulness: Building Competences for a Better World 2h 45m
    • 13:45 16:30
      GROUP 4 Module 5 Teaching and Learning for Inclusion: Role of all teachers in SEN & STEM 2h 45m
    • 13:45 16:30
      GROUP 5 Module 6 Elementary particle physics in early physics education 2h 45m
    • 13:45 16:30
      GROUP 6 Module 7 Service learning 2h 45m
    • 13:45 16:30
      GROUP 7 Module 8 Making physics more engaging for students 2h 45m
    • 13:45 16:30
      GROUP 8 Module 1 Concept-Based Teaching and Learning: A Student-Centered Cross-Disciplinary Curriculum linked to the Sustainable Development Goals (SDGs) 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 1 Module 3 STEM Project-Based Learning: Authentic & Effective Experiential Teaching and Learning 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 2 Module 4 Education through the Arts, Movement and Mindfulness: Building Competences for a Better World 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 3 Module 5 Teaching and Learning for Inclusion: Role of all teachers in SEN & STEM 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 4 Module 6 Elementary particle physics in early physics education 2h 45m
      Speaker: Jeff Wiener (CERN)
    • 09:00 11:45
      GROUP 5 Module 7 Service learning 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 6 Module 8 Making physics more engaging for students 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 7 Module 1 Concept-Based Teaching and Learning: A Student-Centered Cross-Disciplinary Curriculum linked to the Sustainable Development Goals (SDGs) 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 8 Module 2 Principles of Learning and Integrating STEM Education Pedagogy: Problem Solving, Critical Thinking, Capacity Building 2h 45m
    • 11:45 12:45
      Lunch break 1h
    • 12:45 15:30
      GROUP 1 Module 4 Education through the Arts, Movement and Mindfulness: Building Competences for a Better World 2h 45m
    • 12:45 15:30
      GROUP 2 Module 5 Teaching and Learning for Inclusion: Role of all teachers in SEN & STEM 2h 45m
    • 12:45 15:30
      GROUP 3 Module 6 Elementary particle physics in early physics education 2h 45m
      Speaker: Jeff Wiener (CERN)
    • 12:45 15:30
      GROUP 4 Module 7 Service learning 2h 45m
    • 12:45 15:30
      GROUP 5 Module 8 Making physics more engaging for students 2h 45m
    • 12:45 15:30
      GROUP 6 Module 1 Concept-Based Teaching and Learning: A Student-Centered Cross-Disciplinary Curriculum linked to the Sustainable Development Goals (SDGs) 2h 45m
    • 12:45 15:30
      GROUP 7 Module 2 Principles of Learning and Integrating STEM Education Pedagogy: Problem Solving, Critical Thinking, Capacity Building 2h 45m
    • 12:45 15:30
      GROUP 8 Module 3 STEM Project-Based Learning: Authentic & Effective Experiential Teaching and Learning 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 1 Module 5 Teaching and Learning for Inclusion: Role of all teachers in SEN & STEM 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 2 Module 6 Elementary particle physics in early physics education 2h 45m
      Speaker: Jeff Wiener (CERN)
    • 09:00 11:45
      GROUP 3 Module 7 Service learning 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 4 Module 8 Making physics more engaging for students 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 5 Module 1 Concept-Based Teaching and Learning: A Student-Centered Cross-Disciplinary Curriculum linked to the Sustainable Development Goals (SDGs) 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 6 Module 2 Principles of Learning and Integrating STEM Education Pedagogy: Problem Solving, Critical Thinking, Capacity Building 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 7 Module 3 STEM Project-Based Learning: Authentic & Effective Experiential Teaching and Learning 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 8 Module 4 Education through the Arts, Movement and Mindfulness: Building Competences for a Better World 2h 45m
    • 11:45 13:00
      Lunch break 1h 15m
    • 13:00 17:00
      Excursion 4h
    • 17:00 19:00
      Swiss Embassy Reception 2h
    • 09:00 11:45
      GROUP 1 Module 6 Elementary particle physics in early physics education 2h 45m
      Speaker: Jeff Wiener (CERN)
    • 09:00 11:45
      GROUP 2 Module 7 Service learning 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 3 Module 8 Making physics more engaging for students 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 4 Module 1 Concept-Based Teaching and Learning: A Student-Centered Cross-Disciplinary Curriculum linked to the Sustainable Development Goals (SDGs) 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 5 Module 2 Principles of Learning and Integrating STEM Education Pedagogy: Problem Solving, Critical Thinking, Capacity Building 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 6 Module 3 STEM Project-Based Learning: Authentic & Effective Experiential Teaching and Learning 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 7 Module 4 Education through the Arts, Movement and Mindfulness: Building Competences for a Better World 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 8 Module 5 Teaching and Learning for Inclusion: Role of all teachers in SEN & STEM 2h 45m
    • 11:45 12:45
      Lunch break 1h
    • 12:45 15:30
      GROUP 1 Module 7 Service learning 2h 45m
    • 12:45 15:30
      GROUP 2 Module 8 Making physics more engaging for students 2h 45m
    • 12:45 15:30
      GROUP 3 Module 1 Concept-Based Teaching and Learning: A Student-Centered Cross-Disciplinary Curriculum linked to the Sustainable Development Goals (SDGs) 2h 45m
    • 12:45 15:30
      GROUP 4 Module 2 Principles of Learning and Integrating STEM Education Pedagogy: Problem Solving, Critical Thinking, Capacity Building 2h 45m
    • 12:45 15:30
      GROUP 5 Module 3 STEM Project-Based Learning: Authentic & Effective Experiential Teaching and Learning 2h 45m
    • 12:45 15:30
      GROUP 6 Module 4 Education through the Arts, Movement and Mindfulness: Building Competences for a Better World 2h 45m
    • 12:45 15:30
      GROUP 7 Module 5 Teaching and Learning for Inclusion: Role of all teachers in SEN & STEM 2h 45m
    • 12:45 15:30
      GROUP 8 Module 6 Elementary particle physics in early physics education 2h 45m
      Speaker: Jeff Wiener (CERN)
    • 09:00 11:45
      GROUP 1 Module 8 Making physics more engaging for students 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 2 Module 1 Concept-Based Teaching and Learning: A Student-Centered Cross-Disciplinary Curriculum linked to the Sustainable Development Goals (SDGs) 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 3 Module 2 Principles of Learning and Integrating STEM Education Pedagogy: Problem Solving, Critical Thinking, Capacity Building 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 4 Module 3 STEM Project-Based Learning: Authentic & Effective Experiential Teaching and Learning 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 5 Module 4 Education through the Arts, Movement and Mindfulness: Building Competences for a Better World 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 6 Module 5 Teaching and Learning for Inclusion: Role of all teachers in SEN & STEM 2h 45m
    • 09:00 11:45
      GROUP 7 Module 6 Elementary particle physics in early physics education 2h 45m
      Speaker: Jeff Wiener (CERN)
    • 09:00 11:45
      GROUP 8 Module 7 Service learning 2h 45m
    • 11:45 13:00
      Lunch break 1h 15m
    • 13:00 16:00
      Closing Ceremony / Certificate and Award Distribution 3h