CERN Portuguese Language Teachers Programme 2012 / Escola de Professores no CERN em Língua Portuguesa

Europe/Zurich
6 2-024 (CERN)

6 2-024

CERN

Mick Storr , Pedro Abreu (LIP - Laboratório de Instrumentação e Física Experimental de Partículas and IST), Sofia Andringa (LIP)
Description
This is the 6th edition of this programme, in which high-school teachers follow an update course with theoretical classes on Particle Physics and related subjects, hands-on sessions, and visits to experiments at CERN, almost all in portuguese language. It is the 4th edition with participants from portuguese speaking countries besides Portugal. There is a blog in portuguese available at escolacern.blogspot.pt Nesta 6ª edição desta Escola, professores de escolas secundárias têm aulas sobre Física de Partículas e áreas associadas, sessões experimentais e visitas aos laboratório do CERN, decorrendo quase todo o programa em língua portuguesa. É a quarta edição com participantes dos países membros da Comunidade de Países de Língua Portuguesa, além de Portugal. Está disponível um blog em escolacern.blogspot.pt.
    • 14:00 14:15
      Welcome Session / Sessão de Boas Vindas 15m 503/1-001 - Council Chamber

      503/1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      Introduction to the Program and Practicalities Introdução ao Programa e coisas práticas
      Speaker: Mick Storr (CERN)
      Slides
    • 14:15 14:40
      The creation of CERN and the renovation of science in europe / A criação do CERN e a renovação da ciência europeia 25m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speaker: Prof. José Mariano Gago (LIP and IST)
    • 14:40 15:00
      CERN of today / O CERN hoje 20m 503/1-001 - Council Chamber

      503/1-001 - Council Chamber

      CERN

      162
      Show room on map
      Introduction to the Organization and the Laboratories Introdução à Organização e aos Laboratórios
      Speaker: Dr José Carlos Da Silva (LIP)
      Slides
    • 15:00 18:00
      Visit ATLAS Visitor Centre and SM-18 3h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speakers: Ana Sofia Da Silva Nunes (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental (LIP)), Jose Da Silva (LIP LIsbon), Mick Storr (CERN), Pedro Abreu (LIP Laboratorio de Instrumentaco e Fisica Experimental de Particulas)
    • 18:00 19:00
      Experimental Activities in the classroom / Atividades Experimentais na sala de aula 1h Restaurant 1, CERN ()

      Restaurant 1, CERN

      Debate e Troca de experiências sobre atividades experimentais que se podem realizar numa sala de aula
      more information
    • 09:00 09:45
      Introduction to Particle Physics & Universe / Introdução à Física de Partículas e ao Universo (1/4) 45m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      A basic introduction to Particle Physics and to Cosmology Uma introdução básica à Física de Partículas e à Cosmologia
      Speaker: Prof. Pedro Abreu (LIP, IST)
      Slides
      Video in CDS
    • 10:00 10:30
      Coffe break / Pausa para café 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Breathing time / Tempo para respirar

    • 10:30 11:30
      Physics with CMS and Portuguese Participation in CMS / A Física de CMS e a Participação Portuguesa em CMS 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speaker: Joao Varela (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental de Part)
      Slides
      Video in CDS
    • 11:30 12:30
      Introduction to Particle Physics & Universe / Introdução à Física de Partículas e ao Universo (2/4) 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      2nd talk on Intro. PP&U: Tools/Detectors 2a. palestra sobre Intro. F.P.&U.: Ferramentas/Detectores
      Speaker: Prof. Pedro Abreu (LIP and IST)
      Slides
      Video in CDS
    • 12:30 14:00
      Lunch / Almoço 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 14:00 18:30
      Visit to CMS Electronics Cavern + CERN Control Centre + AMS POCC + Compass 4h 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

    • 18:30 19:30
      Revision of the Day / Revisão do Dia 1h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 09:00 10:00
      Introduction to Particle Physics & Universe / Introdução à Física de Partículas & Universo (3/4) 1h 40/S2-A01 - Salle Anderson

      40/S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      100
      Show room on map
      Speaker: Pedro Abreu (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental de Part)
      Slides
      Video in CDS
    • 10:00 10:30
      Coffe break / Pausa para café 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

    • 10:30 11:30
      Data Acquisition Systems / Sistemas de Aquisição de Dados 1h 40/S2-A01 - Salle Anderson

      40/S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      100
      Show room on map
      Speaker: Clara Gaspar (CERN)
      Slides
      Video in CDS
    • 11:30 12:30
      Particle Physics without Accelerators / Física de Partículas sem Aceleradores artificiais 1h 40/S2-A01 - Salle Anderson

      40/S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      100
      Show room on map
      Particle and Astroparticle Physics in Cosmic Rays, Gamma rays, and neutrino experiments Física de Partículas e Astropartículas em experiências de Raios Cósmicos, Raios Gama, e experiências de neutrinos.
      Speaker: Dr Sofia Andringa (LIP)
      Slides
      Video in CDS
    • 12:30 14:00
      Lunch / Almoço 1h 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

    • 14:00 18:00
      Parallel Session - Visits and Hands-on Session / Sessão paralela - Visitas e sessão experimental 4h 6/2-004

      6/2-004

      CERN

      40
      Show room on map
      4 groups of 20 persons will go, in parallel, to a double visit to the PS/LINAC and the Computer Centre, and to an hands-on session with a Cloud Chamber / 4 grupos de 20 pessoas irão, em paralelo, visitar o PS/LINAC e o centro de cálculo, e participar numa sessão experimental com uma Câmara de Nuvens
      Speaker: Mick Storr (CERN)
      Cloud Chamber Workshop
      Simplified Apparatus
      Video How to Make Dry Ice
      Video of Alternative Apparatus
    • 20:00 21:30
      School Piano Concert / Especial Concerto de Piano 1h 30m 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
    • 09:00 10:00
      Introduction to Particle Physics & Universe / Introdução à Física de Partículas & Universo(4/4) 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      A basic introduction to Particle Physics and Cosmology Uma introdução básica à Física de Partículas e à Cosmologia
      Speaker: Prof. Pedro Abreu (LIP, IST)
      Slides
      Video in CDS
    • 10:00 10:30
      Coffe break / Pausa para café 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Breathing time / Tempo para respirar

    • 10:30 11:30
      Controlling "Cool" Accelerators / Controlando Aceleradores Frios 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speaker: Paulo Gomes (CERN)
      Slides
      Video in CDS
    • 11:30 12:30
      Questions and Answers Session / Sessão de Perguntas e Respostas 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speaker: Abreu, P (LIP, Lisbon, Portugal)
    • 12:30 14:00
      Lunch / Almoço 1h 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

    • 14:00 19:30
      Discover Geneva Treasure Hunt / Caça ao Tesouro (Visita a Genebra) 5h 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Slides
    • 19:30 21:30
      Programme Dinner / Jantar do Programa 2h Genebra (Hotel Edelweiss)

      Genebra

      Hotel Edelweiss

    • 09:00 10:00
      Matter-Antimatter Asymmetry and LHC-b / A Assimetria Matéria-Antimatéria e LHC-b 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speaker: Prof. Ignacio Bediaga (CBPF, Rio de Janeiro, Brasil)
      Slides
      Video in CDS
    • 10:00 10:30
      Coffe break / Pausa para café 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Breathing time / Pausa para respirar

    • 10:30 11:30
      Present and Future in Particle Physics / Presente e Futuro em Física de Partículas 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speaker: Prof. Gaspar Barreira (LIP)
      Slides
      Video in CDS
    • 11:30 12:30
      Questions and answers session / Sessão de Dúvidas, Perguntas e Respostas 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      text
      Video
    • 12:30 14:00
      Lunch / Almoço 1h 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

    • 14:00 18:00
      Visit LHC-b + CAST + Globe + Microcosm 4h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speakers: Jose Carlos Rasteiro Da Silva (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental de Part), Mick Storr (CERN)
    • 19:30 22:30
      PORTUGUESE BARBEQUE / CHURRASCO PORTUGUÊS 3h B6529 R-001 (Zone Bar B Q)

      B6529 R-001

      Zone Bar B Q

      Bar-b-que with the portuguese communities at CERN.
      Churrasco com a comunidade portuguesa no CERN.

    • 09:00 09:15
      Address by the Director of Research and Computing 15m 40/S2-A01 - Salle Anderson

      40/S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      100
      Show room on map
      Speaker: Sergio Bertolucci (CERN)
    • 09:15 10:15
      Particle Physics Spin-Offs / Aplicações da Física de Partículas 1h 40/S2-A01 - Salle Anderson

      40/S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      100
      Show room on map
      Speaker: Luís Peralta (LIP Laboratório de Instrumentação e Física Experimental de Partículas / FCUL)
      Slides
      Video
      Video in CDS
    • 10:15 11:00
      Coffe break / Pausa para café 45m 6 2-024 ()

      6 2-024

      40-S2-A01

      Breathing time and group photo / Tempo para respirar e fotografia oficial

    • 11:00 12:00
      The ATLAS Experiment and Portuguese Participation in ATLAS / A Experiência ATLAS e a Participação Portuguesa em ATLAS 1h 40/S2-A01 - Salle Anderson

      40/S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      100
      Show room on map
      Speaker: Amelia Maio (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental de Part)
      Slides
      Video in CDS
    • 12:00 14:00
      Lunch / Almoço 2h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

    • 14:00 15:00
      Open Questions and Follow-up / Questões em Aberto e seguimento 1h 222/R-001

      222/R-001

      CERN

      200
      Show room on map
      Speaker: Prof. Ronald Shellard (CBPF, Rio de Janeiro, Brasil)
      Slides
      Video in CDS
    • 15:00 15:45
      Questionnaires and evaluation of the programme / Questionários e Avaliação do Programa 45m 222/R-001

      222/R-001

      CERN

      200
      Show room on map
      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 15:45 16:00
      Bus to airport (Flight to Lisbon at: / Transporte para o aeroporto (Vôo para Lisboa às: 17h55 ) 15m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Flight to Lisboa at / Vôo para Lisboa às: 17h55
Your browser is out of date!

If you are using Internet Explorer, please use Firefox, Chrome or Edge instead.

Otherwise, please update your browser to the latest version to use Indico without problems.

×