Swedish Teachers Programme 10/2012

Europe/Zurich
CERN

CERN

Lennart Jirden (CERN) , Mick Storr
    • 7:00 PM 7:30 PM
      Welcome and organisational Issues 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

      Speakers: Lennart Jirden (CERN) , Mick Storr (CERN)
    • 7:30 PM 8:30 PM
      Dinner 1h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 9:00 AM 9:45 AM
      Introduction to CERN 45m 6/2-004

      6/2-004

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Lennart Jirden
    • 9:45 AM 10:15 AM
      Objectives of the week 30m 6/2-004

      6/2-004

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Mick Storr
      Slides
    • 10:15 AM 10:30 AM
      Coffee 15m
    • 10:30 AM 11:30 AM
      Introduction to Accelerators 1h 6/2-004

      6/2-004

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Thomas Pettersson (CERN)
      Slides
    • 11:30 AM 12:30 PM
      Workshop: Build a Cloud Chamber 1h 6/2-004

      6/2-004

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Gerfried Wiener (Technische Universitaet Dresden (DE))
      Paper
    • 12:50 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 10m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 3:00 PM
      Future accelerators 1h 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Roger Ruber (Uppsala University (SE))
      Slides
    • 3:30 PM 3:50 PM
      Coffee 20m
    • 3:50 PM 5:10 PM
      Visit Magnet Test facility 1h 20m SM18

      SM18

      CERN

      Speakers: Ben Mcskelly (University of Liverpool (GB)) , Myfanwy Margaret Liles (University of Liverpool (GB))
    • 5:10 PM 6:00 PM
      Review of the day 50m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 9:00 AM 10:00 AM
      Introduction to Particle Physics I 1h 6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      21
      Show room on map
      Speaker: Antonino Sergi (CERN)
      Slides
    • 10:00 AM 10:20 AM
      coffee 20m
    • 10:20 AM 11:10 AM
      Introduction to Particle Physics II 50m 6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      21
      Show room on map
      Speaker: Antonino Sergi (CERN)
      Slides
    • 11:10 AM 12:10 PM
      Why do we do particle physics research? Varfor forskar vi om elementarpartiklar? 1h 6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      21
      Show room on map
      Speaker: Tord Johan Carl Ekelof (Uppsala University (SE))
      Slides
    • 12:10 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 50m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 3:00 PM
      Introduction to Experiments 1h 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      15
      Show room on map
      How do you detect particles? The LHC experiments
      Speaker: David Anthony Milstead (Stockholm University (SE))
      Slides
    • 3:00 PM 3:20 PM
      Coffee 20m
    • 3:20 PM 4:20 PM
      Visit LHC Control Room 1h CCC glasbox

      CCC glasbox

      CERN

      Speaker: Mr Peter Sollander (CERN)
      Slides
    • 4:20 PM 4:50 PM
      Visit AMS 30m
      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 4:50 PM 5:30 PM
      Review of the day 40m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 9:00 AM 10:00 AM
      Introduction to Particle Physics III 1h 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Antonino Sergi (CERN)
      Slides
    • 10:00 AM 10:20 AM
      Coffee 20m
    • 10:30 AM 11:30 AM
      Data handling at school with a cosmic ray detector 1h 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Markus Joos (CERN)
      Slides
    • 11:30 AM 12:30 PM
      Visit Proton source, LINAC 2, LINAC 3, LEIR 1h
      Speaker: Markus Joos (CERN)
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m Restaurant 2

      Restaurant 2

      CERN

    • 2:00 PM 7:30 PM
      Discover Geneva Treasure Hunt 5h 30m
    • 7:30 PM 10:00 PM
      Programme Dinner 2h 30m Geneva (Hotel Edelweiss)

      Geneva

      Hotel Edelweiss

    • 9:00 AM 9:45 AM
      Cosmology 45m 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Michael Doser (CERN)
    • 9:45 AM 10:30 AM
      Antimatter 45m 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Michael Doser (CERN)
    • 10:30 AM 10:50 AM
      Coffee 20m
    • 10:50 AM 11:40 AM
      The road to HIGGS and what comes next 50m 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Tord Johan Carl Ekelof (Uppsala University (SE))
      Slides
    • 11:40 AM 12:30 PM
      Answers to questions 50m 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      15
      Show room on map
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 2:50 PM
      Visit Antimatter Factory 50m Building 193

      Building 193

      CERN

      Speaker: Michael Doser
    • 2:50 PM 3:20 PM
      Visit Computer Centre 30m Building 513

      Building 513

      CERN

      Speaker: Olof Barring (CERN)
    • 3:20 PM 4:10 PM
      Medical applications at CERN 50m 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: David Watts (TERA Foundation (IT))
      Slides
    • 4:10 PM 4:30 PM
      Coffee 20m
    • 4:30 PM 5:00 PM
      Visit the Globe expo 30m
    • 5:00 PM 5:45 PM
      Visit ATLAS 45m
      Speaker: Dr Yuri Ermoline (Michigan State University (US))
    • 9:00 AM 9:20 AM
      Introduction to the International MasterClasses - Hands-on particle physics. 20m 572 Room 23

      572 Room 23

      CERN

      Speakers: Despina Hatzifotiadou (Universita e INFN (IT)) , Giacinto De Cataldo (Universita e INFN (IT))
      Slides
    • 9:20 AM 11:40 AM
      Exploring particles at school with ALICE - Hands-on exercise 2h 20m 572 Room 23

      572 Room 23

      CERN

      Speakers: Despina Hatzifotiadou (Universita e INFN (IT)) , Giacinto De Cataldo (Universita e INFN (IT))
      Slides
    • 11:40 AM 12:20 PM
      Data Challenge 40m 572 room 23

      572 room 23

      CERN

      Speaker: maria alandes pradillo
      Slides
    • 12:20 PM 1:00 PM
      Lunch 40m
    • 1:00 PM 3:00 PM
      Visit CMS 2h
      Speaker: Olivier Raginel (Massachusetts Inst. of Technology (US))
    • 3:00 PM 4:00 PM
      Evaluation and conclusion 1h Building 33

      Building 33

      CERN

    • 4:30 PM 6:00 PM
      Aperitif with Swedish scientists 1h 30m 61/1-201 - Pas perdus - Not a meeting room -

      61/1-201 - Pas perdus - Not a meeting room -

      CERN

      Show room on map