CERN Portuguese Language Teachers Programme 2014 / Escola de Professores no CERN em Língua Portuguesa

Europe/Zurich
500/1-001 - Main Auditorium (CERN)

500/1-001 - Main Auditorium

CERN

400
Show room on map
Konrad Jende (CERN, Education Group), Pedro Abreu (LIP - Laboratório de Instrumentação e Física Experimental de Partículas and IST)
Description
This is the 8th edition of this programme, in which high-school teachers follow an update course with theoretical classes on Particle Physics and related subjects, hands-on sessions, and visits to experiments at CERN, almost all in portuguese language. It is the 6th edition with participants from portuguese speaking countries besides Portugal. There is a blog in portuguese available at escolacern.blogspot.pt Nesta 8ª edição desta Escola, professores de escolas secundárias têm aulas sobre Física de Partículas e áreas associadas, sessões experimentais e visitas aos laboratório do CERN, decorrendo quase todo o programa em língua portuguesa. É a 6ª edição com participantes dos países membros da Comunidade de Países de Língua Portuguesa, além de Portugal. Está disponível um blog em escolacern.blogspot.pt.
    • 09:30 12:30
      Sessão especial pré-Escola - 6ªF., 22 de Agosto (session pre-school) 3h LIP-Lisboa (Other Institutes)

      LIP-Lisboa

      Other Institutes

      LIP, Lisboa, Portugal
      Speaker: Pedro Abreu (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental de Part)
      Slides
    • 14:00 14:15
      Introduction to the Programme 15m 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Speaker: Pedro Abreu (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental de Part)
      Slides
    • 14:15 15:15
      Introdução ao CERN / Introduction to CERN 1h 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Introduction to the Organization and the Laboratories Introdução à Organização e aos Laboratórios
      Speaker: Jose Carlos Rasteiro Da Silva (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental de Part)
      Slides
    • 15:15 17:00
      Visit SM-18 and SC 1h 45m 33/R-016

      33/R-016

      CERN

      6
      Show room on map
      Speakers: Jose Da Silva (LIP LIsbon), Luis Peralta (LIP), Pedro Abreu (LIP Laboratorio de Instrumentaco e Fisica Experimental de Particulas)
    • 17:00 19:00
      Recepção de boas vindas e preparação dos Grupos / Welcome reception and preparation of the Groups 2h 61/1-201 - Pas perdus - Not a meeting room -

      61/1-201 - Pas perdus - Not a meeting room -

      CERN

      Show room on map
      Debate e Troca de experiências sobre atividades experimentais que se podem realizar numa sala de aula
    • 09:00 09:15
      Welcome address from CERN's Education and Outreach Group Leader 15m 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      90
      Show room on map
      Speaker: Rolf Landua (CERN)
    • 09:15 10:00
      Introdução à Física de Partículas / Introduction to Particle Physics (1/3) 45m 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      90
      Show room on map
      Uma introdução básica à Física de Partículas A basic introduction to Particle Physics
      Speaker: Filipe Rafael Joaquim (Instituto Superior Tecnico (PT))
      Slides
    • 10:00 10:30
      Coffe break / Pausa para café 30m 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      90
      Show room on map

      Breathing time / Tempo para respirar

    • 10:30 11:30
      Príncipios Básicos de Detetores / Basics of Particle Detection 1h 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Speaker: André David (CERN)
      Slides
    • 11:30 12:30
      Matter and Antimatter at LHC-b 1h 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Speaker: Alvaro Gomes Dos Santos Neto (CBPF - Brazilian Center for Physics Research (BR))
      Slides
    • 12:30 14:00
      Lunch / Almoço 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 14:00 18:00
      Visit to LHC-b and DELPHI (?) / Visit to the Data Centre / Visit to the AD 4h Main Auditorium ()

      Main Auditorium

      Speakers: Jose Carlos Rasteiro Da Silva (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental de Part), Mr Konrad Jende (CERN, Education Group), Luis Peralta (LIP), Pedro Abreu (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental de Part)
    • 18:00 19:30
      Revisão do Dia / Revision of the Day 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 09:00 10:00
      Introdução à Física de Partículas / Introduction to Particle Physics (2/3) 1h 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Uma introdução básica à Física de Partículas A basic introduction to Particle Physics
      Speaker: Filipe Rafael Joaquim (Instituto Superior Tecnico (PT))
      Slides
    • 10:00 10:30
      Pausa para café / Coffe break 30m 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
    • 10:30 11:30
      A Experiência ATLAS e a Participação Portuguesa em ATLAS / The ATLAS Experiment and Portuguese Participation in ATLAS 1h 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Speaker: José Ricardo Gonçalo (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental de Part)
      Slides
    • 11:30 14:00
      Visit to CMS Cavern (Groups 5-8) + Hands-on Session with a Cloud Chamber (Groups 3-4) 2h 30m 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
    • 12:15 14:30
      Almoço / Lunch 2h 15m 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
    • 12:30 18:30
      Visit to ATLAS 6h
    • 14:00 18:45
      Practice Session: Hands-on with a Cloud Chamber / SC Show / Visit to the Microcosm 4h 45m
    • 18:45 19:30
      Revisão do Dia / Revision of the Day 45m Restauran 1

      Restauran 1

      CERN

    • 09:00 10:00
      Introdução à Física de Partículas / Introduction to Particle Physics (3/3) 1h 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Uma introdução básica à Física de Partículas A basic introduction to Particle Physics
      Speaker: Filipe Rafael Joaquim (Instituto Superior Tecnico (PT))
      Slides
    • 10:00 10:30
      Pausa para café / Coffee break 30m 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map

      Breathing time / Tempo para respirar

    • 10:30 11:30
      Controlando Aceleradores / Controlling Accelerators 1h 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Speaker: Paulo Gomes (CERN)
      more information
      Slides
    • 11:30 12:30
      Sistemas de Aquisição de Dados / Data Acquisition Systems 1h 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Speaker: Clara Gaspar (CERN)
      Slides
    • 12:30 14:00
      Lunch / Almoço 1h 30m 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
    • 14:00 19:30
      Caça ao Tesouro (Visita a Genebra) / Discover Geneva Treasure Hunt 5h 30m Geneva

      Geneva

      O guia da caça ao tesouro poderá ser disponibilizado aos colegas que enviarem um mail a pedi-lo... / The guide to the treasure hunt - in portuguese - can be provided to the colleagues that request it by mail...
    • 19:30 22:00
      Jantar do Programa / Programme Dinner 2h 30m Genebra (Hotel Edelweiss)

      Genebra

      Hotel Edelweiss

    • 09:00 10:00
      Feixes de Iões contra o Cancro / Ion beams against Cancer 1h 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Speaker: Luís Peralta (LIP Laboratório de Instrumentação e Física Experimental de Partículas / FCUL)
      Slides
    • 10:00 10:30
      Pausa para café / Coffee break 30m 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map

      Breathing time / Pausa para respirar

    • 10:30 11:30
      A Física de CMS e a Participação Portuguesa em CMS / Physics with CMS and Portuguese Participation in CMS 1h 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Speaker: Joao Varela (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental de Part)
      Slides
    • 11:30 12:30
      Spark Chamber Physics and other topis 1h 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Speaker: Sergio Bertolucci (CERN)
    • 12:30 13:30
      Almoço / Lunch 1h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 13:30 18:30
      Visit to CMS + CERN Control Centre + AMS POCC 5h 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Speaker: Jose Carlos Rasteiro Da Silva (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental de Part)
    • 18:30 19:30
      Física de Partículas com Aceleradores naturais / Particle Physics with natural Accelerators 1h 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Particle and Astroparticle Physics with Cosmic Rays Física de Partículas e Astropartículas em experiências de Raios Cósmicos
      Speaker: Pedro Abreu (LIP and IST)
      Slides
    • 19:30 22:30
      CHURRASCO PORTUGUÊS / PORTUGUESE BARBEQUE 3h 9405/R-000 - BBQ AREA ZONE CLUBS

      9405/R-000 - BBQ AREA ZONE CLUBS

      CERN

      Show room on map

      Bar-b-que with the portuguese communities at CERN.
      Churrasco com a comunidade portuguesa no CERN.

    • 09:15 10:00
      ATLAS Virtual Visits 45m 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Speaker: Denis Oliveira Damazio (Brookhaven National Laboratory (US))
    • 10:00 10:30
      Pausa para café / Coffee break 30m 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map

      Breathing time and group photo / Tempo para respirar e fotografia oficial

    • 10:30 11:30
      O Lado Escuro do Universo / The Dark Side of the Universe 1h 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      As duas grandes questões sobre o nosso universo The two big questions about our universe
      Speaker: Pedro Abreu (LIP and IST)
      Slides
    • 11:30 12:30
      Overview of Educational Systems (10 min. +2 min. per country) 1h 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Speakers: Gaspar Barreira (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental de Part), Luis Peralta (LIP), Pedro Abreu (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental de Part)
      Slides
    • 12:30 14:00
      Almoço / Lunch 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 14:00 15:00
      O Futuro da Física de Partículas / Present and Future in Particle Physics 1h 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Speaker: Gaspar Barreira (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental de Part)
      Slides
    • 15:00 16:00
      Closure of the Workshop by the Director General of CERN 1h 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Professor Rolf-Dieter Heuer will address the teachers and close the 8th edition of the CERN Portuguese Language Teachers Programme.
      Speaker: Rolf Heuer (CERN)
    • 16:00 16:15
      Transporte para o aeroporto (Vôo para Porto às: / Bus to airport (Flight to Oporto at: 17h35 ) 15m 500/1-001 - Main Auditorium

      500/1-001 - Main Auditorium

      CERN

      400
      Show room on map
      Flight to Lisboa at / Vôo para Lisboa às: 17h55
Your browser is out of date!

If you are using Internet Explorer, please use Firefox, Chrome or Edge instead.

Otherwise, please update your browser to the latest version to use Indico without problems.

×