Aug 28 – 30, 2019
Lund, Sweden
Europe/Zurich timezone

Day program, Aug. 30th

Day program, Aug. 30th

 

   

Amyloids in diagnostics and treatment.

Drugs and drug delivery systems to target amyloids.

   

Chairpersons: Niklas Mattsson, Kaisa M.Paulsson

08:30

40 min

Niklas Mattsson, Lund University

“Tau pathology in AD: studies using fluid and imaging biomarkers”

 

 

09:10

 

15 min

Tale Norbye Wien, Bærum Hospital

“Diagnostic work-up in Norway, clinical cases and challenges”

 

09:25

 

15 min

 

Aphrodite Kapurniotu, Technische Universität München

“Inhibition of amyloid self-assembly of insulin by designed peptides

mimicking IAPP cross-interaction surfaces”

 

09:40

15 min

David Bernson, Chalmers University of Technology

“Inhibition of α-synuclein Aggregation by Graphene Nanoparticles”

 

10:00

45 min

Poster session and coffee

 

10:45

15 min

Kajsa M. Paulsson, Lund University

HALOS opportunities

 

11:00

15 min

Hilde Jæger Vasstrand, Bærum Hospital

“Amyloid in Norwegian Renal Biopsies over a 30-year period”

 

11:15

 

15 min

 

Claudio Gomes, University of Lisbon

“Suppression of amyloid-β aggregation by the extracellular synaptic

S100B protein”

 

11:30

 

 

15 min

 

Rebecca Sternke-Hoffmann, Heinrich-Heine University 

“Biochemical and biophysical characterization of immunoglobulin free light

Chains derived from an unbiased group of patients with light chain disease”

 

11:45

 

15 min

 

Rebecca Frankel, Lund University

“Lipid-protein co-assembly in HDL particles and amyloid fibrils”

 

12:00

15 min

Gunnar Gouras, Lund University

Concluding remarks: The future of amyloidosis research.

 

12:15

 

15 min

 

Ludmilla Morozova-Roche, University of Umeå

Christofer Lendel, KTH Royal Institute of Technology

ADAM8 to ADAM 9.

 

         

            12:30          LUNCH               

END OF THE CONFERENCE