Second International Symposium on Open Search Technology

Europe/Zurich
31/3-004 - IT Amphitheatre (CERN)

31/3-004 - IT Amphitheatre

CERN

105
Show room on map
Andreas Wagner (CERN), Christian Guetl (TU Graz, Austria), Michael Granitzer (Univ. Passau. Germany), Stefan Voigt (Open Search Foundation)
Description

12-14 October 2020
CERN, Geneva, Switzerland

Preparatory Webmeeting on 26 May 2020

Dear Experts, Supporters and Friends of Open Internet Search,

as you are aware, due to the current COVID-19 pandemic, we needed to rearrange the plans for the the 2nd international Open Search Symposium (OSSYM 2020) and meetings on Open Search this year. The pandemic has tremendously boosted the digital and digital activities of individuals, society and economy as a whole. This underpins impressively how important it is to ensure that orientation in the digital sphere, as well as the access to digital knowledge, information and services via the internet remains neutral, open, democratic and in a privacy respecting way. Thus, we are very pleased to invite you to the following to events on Open Internet Search:

On 26 May we are having an open web meeting on Open Search. We will have some very interesting keynote presentations and it will allow us to further ideate and discuss concepts of Open Search in the community.
12-14 October the 2nd international Open Search Symposium (OSSYM 2020) will be hosted by CERN. This event will allow us to dive even deeper into the societal, scientific and technical aspects of open and distributed internet search.

You are kindly invited to join these meetings and contributed to the scientific programme, networking activities and discussions. More details and the relevant web links can be found below. Both events will provide us with inspiring opportunities to expand the network and cooperation already initiated among research groups and experts in the context of Open Search.

As you know, the development of an European Open Internet search community and infrastructure involved expertise from many scientific and technical fields. It requires profound understanding of internet search technologies and new thinking for services and innovative applications, to be built on an open and distributed Internet search infrastructure in and for Europe.

We are calling for your active participation in the Open Search Symposium 2020 in various formats: with scientific papers, sharing of practical experiences or by introducing concepts and positions during presentations and in the different interactive sessions.

Please pass on the message and inform your colleagues and peers about the upcoming events. For any suggestions and further ideas for OSSYM 2020 please contact us at ossym2020@opensearchfoundation.org

On behalf of the symposium/organizing committee,
Dr. Andreas Wagner, CERN
Prof. Dr. Christian Guetl , TU Graz
Prof. Dr. Michael Granitzer, Univ. Passau
Dr. Stefan Voigt, open search foundation


Important Dates:

  • Call for Contributions: 15 February 2020
  • Submissions of abstracts/papers: 15 February, closing on 15 June, 2020
  • Information of acceptance of contribution: 15 July, 2020
  • Symposium registration:
    opening 16 July 2020, closing 28 September 2020
    (or when maximum number of participants is exceeded)
  • Preparatory Web Meeting on Open Search:
    26 May 2020, details to be published on this website and to be communicated by mail
  • Open Search Symposium at CERN, Geneva or via Web:
    12-14 October 2020
  • Online publication of proceedings:
    (Extended abstracts/full Papers)
    during Winter 2020/21
Document templates for contributions
    • 11:00 13:00
      CERN Visits (optional) 2h
    • 13:30 15:30
      Welcome , Introduction. Keynote 2h
    • 06:30 08:00
      Plenary Session 1h 30m
    • 08:00 08:30
      Coffee Break 30m
    • 08:30 10:00
      Interactive Sessions, Barcamps, Workshops 1h 30m
    • 10:00 11:30
      Lunch Break 1h 30m
    • 11:30 13:00
      Plenary Session 1h 30m
    • 13:00 13:30
      Coffee break 30m
    • 13:30 15:00
      Interactive Sessions, Barcamps, Workshops 1h 30m
    • 17:00 19:00
      Conference Dinner (Sefl-hosted) 2h
    • 06:30 07:15
      Plenary Session 45m
    • 07:15 07:45
      Coffee Break 30m
    • 07:45 08:45
      Interactive Sessions, Barcamps, Workshops 1h
    • 08:45 09:15
      Coffee Break 30m
    • 09:15 10:15
      Conference Wrap Up and Way Ahead 1h

      Outlook for Ossym 2021

    • 10:15 11:30
      Lunch (Optional) 1h 15m
    • 11:30 13:30
      CERN Visits II (optional) 2h