Hungarian Teachers Programme 2010

Europe/Zurich
6-2-024 - BE Auditorium Meyrin (CERN)

6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

CERN

120
Show room on map
Dezső Horváth (RMKI) , Mick Storr (CERN)
Description
Training week for Hungarian physics teachers at CERN (organized by Beáta Jarosievitz and Csaba Sükösd) / Magyar fizikatanárok továbbképzése a CERN-ben (Jarosievitz Beáta és Sükösd Csaba szervezésében)
pictures
    • 19:00 19:30
      Welcome Reception/Köszöntés, fogadás 30m Restaurant Principale

      Restaurant Principale

      CERN

    • 19:30 20:30
      Dinner /Vacsora 1h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 20:30 21:30
      Short tour of site / Ismerkedés a helyszínnel 1h Van Hove

      Van Hove

      CERN

      To introduce participants to useful locations and the route to the lecture room. An opportunity to ask questions about all aspects of the programme. / A résztvevők kezdeti eligazítása: hasznos helyek, út az előadóteremhez, lehetőség a programmal kacsolatos kérdésekre.
      Speakers: Dezső Horváth , Mick Storr
    • 08:30 09:15
      Introduction to CERN / Bemutatkozik a CERN 45m 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
      Speaker: Péter Jurcsó (CERN)
      LHC Rap with Hungarian subtitles (produced by Miklós Boros)
      Slides
    • 09:30 10:15
      Accelerators / Gyorsítók 45m 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
      Speaker: Viktor Veszprémi (ATOMKI, Debrecen)
      drawings
      Slides
    • 10:30 11:15
      Introduction to Particle Physics / Bevezetés a részecskefizikába (3/1) 45m 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
      Speaker: Dezső Horváth (RMKI + ATOMKI)
      Cikk a Standard modellről
      Slides
      Videoelőadás a Standard modellről
    • 11:30 12:30
      Lunch / Ebéd 1h Restaurant Nr. 1

      Restaurant Nr. 1

      CERN

    • 13:00 13:15
      Experiments / Kísérletek 15m 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
    • 13:15 15:30
      Visit CMS / A CMS megtekintése 2h 15m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

      Speakers: Dezso Horvath (Res. Inst. Particle & Nucl. Phys. - Hungarian Academy of Science) , Mick Storr (CERN) , Noemi Beni (Institute of Nuclear Research of the Hungarian Academy of Sciences, Debrecen) , Zoltan Szillasi (ATOMKI, Hungary)
    • 15:30 20:30
      Visit the TCV tokamak in Lausanne / Kirándulás Lausanne-ba, a TCV tokamak megtekintése 5h
      On the bus: Review of the day, collect questions / A buszon: a nap áttekintése, kérdések gyüjtése
    • 08:30 09:15
      Detectors / Detektorok 45m 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
      Speaker: Zoltán Fodor (RMKI)
      Slides
    • 09:30 10:15
      Introduction to Particle Physics / Bevezetés a részecskefizikába (3/2) 45m 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
      Speaker: Dezső Horváth
      Slides
    • 10:30 11:00
      The ATLAS experiment / Az ATLAS kísérlet 30m 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
      Speaker: Attila Krasznahorkay (ATOMKI + New York U)
      LHC status
      Slides
      Video
    • 11:00 12:15
      Visit Globe / A Globe megtekintése 1h 15m B33 Reception

      B33 Reception

      CERN

    • 12:15 13:30
      Lunch / Ebéd 1h 15m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 13:30 15:00
      Visit to the ATLAS Visitors Center and to Microcosm / Az ATLAS látogatói központ és a Microcosm megtekintése 1h 30m B33 Reception

      B33 Reception

      CERN

      Speakers: Attila Krasznahorkay , Dezso Horvath , Noémi Béni , Zoltán Szillási
    • 15:00 16:30
      Visit SM18 magnet test area/ Az SM18 mágnesellenőrző állomás megtekintése 1h 30m B33 Reception

      B33 Reception

      CERN

      Speakers: Attila Krasznahorkay , Dezső Horváth , Noémi Béni (ATOMKI) , Zoltán Szillási (ATOMKI)
    • 16:30 18:00
      Experiments / Kísérletek 1h 30m 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
    • 18:30 20:30
      Visit Val Thoiry Shopping Centre / A Val Thoiry bevásárlóközpont 2h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 08:30 09:15
      Introduction to Heavy Ion Physics / Bevezetés a nehézionfizikába 45m 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
      Speaker: Zoltán Fodor
      Slides
    • 09:30 10:15
      Introduction to Particle Physics / Bevezetés a részecskefizikába (3/3) 45m 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
      Speaker: Dezső Horváth
      Slides
    • 10:30 11:15
      Introduction to Cosmology / Bevezetés a kozmológiába (2/1) 45m 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
      Speaker: Zoltán Trócsányi (Debreceni Egyetem)
    • 11:30 13:00
      lunch 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 13:00 14:00
      Lecture review, questions: accelerators, detectors, particle physics / Az előadások megbeszélése, kérdések: gyorsítók, detektorok, részecskefizika 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
    • 14:00 19:00
      Discover Geneva Treasure Hunt / Genf felfedezése: kincsvadászat 5h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

      Speaker: Mick Storr
    • 19:00 19:30
      Treasure Hunt Answers, Prize Giving / A kincsvadászat válaszai, díjátadás 30m Place de la Navigation

      Place de la Navigation

      Speaker: Mick Storr
    • 19:30 22:00
      Programme Dinner / Vacsora 2h 30m
      Speaker: Mick Storr
    • 08:30 09:15
      Introduction to Cosmology / Bevezetés a kozmológiába (2/2) 45m 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
      Speaker: Zoltán Trócsányi
      Slides
    • 09:30 10:30
      Lecture review, questions: particle physics, cosmology / Az előadások megbeszélése, kérdések: részecskefizika, kozmológia 1h 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
    • 10:30 11:30
      Experiments / Kisérletek 1h 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
      Slides
    • 11:30 13:00
      Lunch 1h 30m 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
    • 13:00 16:00
      Parallel Session - Visit to PS, CC &AD, Build a Cloud Chamber / Párhuzamos szekció – A proton-szinkrotron (PS), a számítóközpont (CC) és az antiproton-lassító (AD) meglátogatása; működő ködkamra építése 3h 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
      Speakers: Dezső Horváth , Noémi Béni , Zoltán Szillási
      Building a cloud chamber
      HST2010 alternative apparatus
      Ködkamra építése
      Simple alternative apparatus
      Slides
    • 16:30 19:30
      Visit to LHC Control Room and Experiment NA61 / Az LHC vezérlőterme és az NA61 kísérlet meglátogatása 3h Reception (B33)

      Reception (B33)

      CERN

      Speakers: Mick Storr , Zoltán Fodor
    • 08:30 09:15
      Medical Applications of Particle Physics / A részecskefizika orvosi alkalmazásai 45m 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
      Speaker: Dezső Horváth
    • 09:30 10:15
      From the Web to the GRID / A Web-től a Grid-ig 45m 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
      Speaker: Gergely Debreczeni (RMKI)
      Slides
    • 10:30 11:30
      Answers to the Questions: Cosmology / Válaszok a kérdésekre: kozmológia 1h 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
      Speaker: Zoltán Trócsányi
      Slides
    • 11:30 13:00
      Lunch /Ebéd 1h 30m 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
    • 13:00 13:45
      Hungary at CERN / Magyarok a CERN-ben 45m 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
      Speaker: Dezső Horváth
      Slides
    • 14:00 14:30
      Programme close, CERN teacher support/Befejezés, a CERN tanári programja 30m 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
      Speaker: Mick Storr
      Slides
    • 14:30 15:30
      Meeting the Director General of CERN, Professor Rolf-Dieter Heuer / Beszélgetés a CERN főigazgatójával, Rolf-Dieter Heuer professzorral 1h 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
      Speaker: Prof. Rolf-Dieter Heuer
      Interjú Rolf-Dieter Heuerrel
    • 15:45 18:30
      Lecture Questions Feedback Session / Válaszok a kérdésekre 2h 45m 6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6-2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      120
      Show room on map
      Speakers: Attila Krasznahorkay , Dezső Horváth , Viktor Veszprémi , Zoltán Fodor
    • 19:30 22:00
      Parting dinner / Búcsúvacsora 2h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

      Speaker: Mick Storr
    • 08:00 08:30
      Depart for Chamonix and Budapest / Indulás Chamonix-ba és Budapestre 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

Your browser is out of date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×