Lecture week on "Next generation particle detectors"

Europe/Oslo
359 (Institute for Physics and Technology (IFT), UiB)

359

Institute for Physics and Technology (IFT), UiB

Bergen, Norway
Andre Schoening (Heidelberg University (DE)), Dieter Rohrich (Department of Physics & Technology-University of Bergen), Hans-Christian Schultz-Coulon (Heidelberg University (DE))
Description

Overview:

The lecture week "Next generation particle detectors" will take place at the University of Bergen from 10th to 14th of June 2024, in a joined event with guest students from Heidelberg University. We will have several lectures on particle detector technologies for the future in high-energy physics. Furthermore there will be a hands-on session on machine learning and FPGA&VHDL, as well as a guided tour to the old Van de Graaff accelerator and dinner.

Topics:

  •  Future of high-energy physics
    • Hans-Christian Schultz-Coulon, Heidelberg University
  •  Quantum sensing
    • Lasse Vines, University of Oslo
  • 3D-integration
    • Hoang Vu Nguyen, University of South-Eastern Norway
    • Phillipp Haefliger, University of Oslo 
  • Ultra-fast timing detectors
    • Lorenzo Paolozzi, University of Geneva
  • Future of calorimetry
    • Felix Sefkow, DESY
  • Future of liquid detectors
    • Belina von Krosigk, Heidelberg University
  • Machine Learning hands-on course
    • Tobias Kortus, RPTU Kaiserslautern
    • Alexander Schilling, RPTU Kaiserslautern
  • FPGA VHDL hands-on course 
    • Johan Alme, University of Bergen
  • Guided tour at IFT to Van de Graaff and betatron
    • Dieter Röhrich, University of Bergen

Venue

The venue will be the Department of Physics and Technology on the UiB campus (Allegaten 55, room 359). It is close to many hotels as well as to the city center (map):

Department of physics and technology
University of Bergen
Allégaten 55
5007 Bergen (NO)

Travel to Bergen

Bergen is located on the west coast of Norway. The best way to get here is by plane. From the airport (Flesland) there are daily connections, e.g. from/to Frankfurt (Lufthansa), Amsterdam (KLM), Copenhagen (SAS) and Oslo (SAS/Norwegian). Air fares to European destinations start at around 2000 NOK.

From the airport

Bergen Airport Flesland is situated 20 km south of Bergen.

The airport express coach Flybussen departs every 30 minutes (it takes about 30 minutes). A one-way ticket is ~170 NOK. The ticket can be purchased online. For more information about timetable and stops please click the webpage of Flybussen and select the stop you are interested. Main stops are: Bergen Busstasjon, Festplassen (near Byparken), Torget (fish market), Dreggsallmenningen (Bryggen area). The bus driver will announce which destination you arrived at. You can ask him/her information about your stop as well as to announce it.

The Bergen Light Rail Bybanen runs from airport to Byparken (it takes about 40 minutes). A one-way ticket is ~40 NOK. Tickets can be bought from ticket machines, available at each stop. More details about timetable and stops can be found on the webpage of the lightrail operator Skyss

Taxi fare from the airport to the city center is approximately 500 NOK (more during weekends and night / early morning). 

Airport bus and taxi can be paid in the vehicle by a VISA-card.

Registration
Registration Form
Participants
  • Alexander Schilling
  • Andreas Mikalsen
  • Christian Vatnøy
  • Dieter Roehrich
  • Felix Sefkow
  • GULSHAN VATS
  • Haakon Andre Reme-Ness
  • Hans-Christian Schultz-Coulon
  • Hoang-Vu Nguyen
  • Håvard Helstrup
  • Johan Alme
  • José Luis Carrasco Huillca
  • Lasse Vines
  • Marat Akhmadejev
  • Max Rauch
  • Philipp Häfliger
  • Ralf Keidel
  • Sigrid Vorland
  • Syed Habib
  • Tobias Kortus
  • Walter Snoeys
  • William Sletten Hansen
    • 2:00 PM 2:15 PM
      Welcome 15m
      Speaker: Dieter Roehrich (University of Bergen (NO))
    • 2:15 PM 3:45 PM
      3-D Integration - Technology 1h 30m
      Speaker: Prof. Hoang Vu Nguyen
    • 3:45 PM 4:15 PM
      Coffee Break 30m
    • 4:15 PM 5:45 PM
      The Trigger Challenge at FCChh - Tracks versus Calo 1h 30m
      Speaker: Andre Schoening (Heidelberg University (DE))
    • 7:00 PM 8:30 PM
      Welcome Reception 1h 30m
    • 9:30 AM 11:00 AM
      Quantum Sensing (part 1/2) 1h 30m
      Speaker: Prof. Lasse Vines (UiO)
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:30 AM 1:00 PM
      Signal Reconstruction Using Modern Electronics (title to be confirmed) 1h 30m
      Speaker: Prof. Peter Fischer (Heidelberg University)
    • 1:00 PM 2:30 PM
      Lunch Break 1h 30m
    • 2:30 PM 4:00 PM
      3-D Integration - Concepts 1h 30m
      Speaker: Prof. Philipp Haefliger (UiO)
    • 4:00 PM 4:30 PM
      Coffee Break 30m
    • 4:30 PM 6:00 PM
      Quantum Sensing (part 2/2) 1h 30m
      Speaker: Prof. Lasse Vines (UiO)
    • 9:30 AM 11:00 AM
      Ultra-Fast Timing Detectors 1h 30m
      Speaker: Lorenzo Paolozzi
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:30 AM 1:00 PM
      HEP Quo Vadis 1h 30m
      Speaker: Hans-Christian Schultz-Coulon (Heidelberg University (DE))
    • 1:00 PM 2:30 PM
      Lunch Break 1h 30m
    • 2:30 PM 4:00 PM
      Hands-on session: FPGA VHDL (part 1/2) 1h 30m
      Speaker: Prof. Johan Alme (University of Bergen (NO))
    • 2:30 PM 4:00 PM
      Hands-on session: Machine Learning (part 1/2) 1h 30m
      Speakers: Alexander Schilling (University of Applied Sciences Worms), Tobias Kortus (Fachhochschule Worms (DE))
    • 4:00 PM 4:30 PM
      Coffee Break 30m
    • 4:30 PM 6:00 PM
      Hands-on session: FPGA VHDL (part 2/2) 1h 30m
      Speaker: Prof. Johan Alme (University of Bergen (NO))
    • 4:30 PM 6:00 PM
      Hands-on session: Machine Learning (part 2/2) 1h 30m
      Speakers: Alexander Schilling (University of Applied Sciences Worms), Tobias Kortus (Fachhochschule Worms (DE))
    • 9:30 AM 11:00 AM
      Research on Calorimetry for Future Colliders 1h 30m
      Speaker: Felix Sefkow (Deutsches Elektronen-Synchrotron (DE))
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:30 AM 1:00 PM
      Liquid Detetors – What it needs for Future Research 1h 30m
      Speaker: Belina von Krosigk
    • 1:00 PM 2:30 PM
      Lunch Break 1h 30m
    • 2:30 PM 4:00 PM
      The Future of MAPS 1h 30m
      Speaker: Walter Snoeys (CERN)
    • 4:00 PM 5:00 PM
      Tour – Van de Graaff accelerator and betatron 1h
      Speaker: Dieter Rohrich (Department of Physics & Technology-University of Bergen)
    • 7:00 PM 10:00 PM
      Dinner @ https://ulriken643.no/de/skyscraper 3h

      https://ulriken643.no/de/skyscraper

    • 9:30 AM 10:30 AM
      Student Reports 1h
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:00 AM 12:30 PM
      Student Reports 1h 30m