Likelihoods for the LHC Searches

Europe/Zurich
4/3-006 - TH Conference Room (CERN)

4/3-006 - TH Conference Room

CERN

100
Show room on map
Harrison Prosper (Particle Physics), Kyle Stuart Cranmer (New York University (US)), Sezen Sekmen (CERN)
Description
The primary goal of this 3‐day workshop is to educate the LHC community about the scientific utility of likelihoods. We shall do so by describing and discussing several real‐world examples of the use of likelihoods, including a one‐day in‐depth examination of likelihoods in the Higgs boson studies by ATLAS and CMS.
The workshop will start with two pedagogical lectures that introduce likelihood concepts and terminology. These lectures are followed, in the afternoon of Day 1, by a moderated discussion that focuses on the concepts and issues raised in the lectures. Day 1 ends with several presentations that illustrate the use of likelihoods in Higgs and Beyond the Standard Model (BSM) research. The goal here is to get feedback from researchers who have used Higgs and BSM results in their work.
Given the importance of the work on the Higgs boson, we shall devote the second day of the workshop to the thorough deconstruction of likelihood usage in the Higgs boson work by ATLAS and CMS. The goal is to shed a bright light on the many details, and assumptions, that underlie the likelihoods used in the recently published results.
The final day of the workshop covers the use of likelihoods in BSM work and ends with an examination and discussion of the concrete steps needed to make the publication of likelihoods by the LHC community systematic and routine.
Participants
  • Abdollah Mohammadi
  • Alexander Tuna
  • Ali Fahim
  • Andre Lessa
  • Andres Tanasijczuk
  • Annapaola de Cosa
  • Arne Draeger
  • Benjamin Kreis
  • Bennie Ward
  • Beranger Dumont
  • Caterina Doglioni
  • Dinyar Rabady
  • Eduardo Rodrigues
  • Francisca Garay
  • Gabriel Facini
  • Gaetano Barone
  • Genevieve Belanger
  • Giacomo Snidero
  • Glen Cowan
  • HAICHEN WANG
  • Halil Saka
  • Haoshuang Ji
  • harinder bawa
  • Hiroshi de Sandes
  • Hongtao Yang
  • Huaqiao ZHANG
  • Hyun Min Lee
  • Ioan Gabriel Bucur
  • Jamie Tattersall
  • Jamison Galloway
  • Javier Mauricio Duarte
  • Jean-Baptiste Flament
  • Jeanette Lorenz
  • Jeremy Neveu
  • Jiawei Fan
  • john gunion
  • Kurtis Johnson
  • Lianliang Ma
  • Lorenzo Moneta
  • Louis Sgandurra
  • Louise Skinnari
  • Lucie Gauthier
  • Luebbo von Lindern
  • Manuel Proissl
  • Marc Cano Bret
  • marco zanetti
  • Margarete Muhlleitner
  • Marta Felcini
  • Maurizio Pierini
  • Mertens Alexandre
  • Michele Selvaggi
  • Myeonghun Park
  • Nadja Strobbe
  • Nicola Orlando
  • Nishita Desai
  • Pedro Silva
  • Pietro Vischia
  • Rishiraj Pravahan
  • Sabine Kraml
  • sareh mamoudinan
  • Sebastian Olivares
  • Seema Sharma
  • Sezen Sekmen
  • Shahram Rahatlou
  • Shehu AbdusSalam
  • Silvia Tentindo
  • Simone Amoroso
  • Suchita Kulkarni
  • Suzanne GASCON-SHOTKIN
  • Sven Kreiss
  • Vasiliki Mitsou
  • Will Reece
  • Wolfgang Waltenberger
  • Xiaohang Quan
    • 09:00 09:15
      Welcome 15m
      Speaker: Sezen Sekmen (CERN)
      Slides
      Video in CDS
    • 09:15 10:30
      Introduction to likelihoods - lecture 1 1h 15m
      Speaker: Glen Cowan (University of London (GB))
      Slides
      Video in CDS
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:15
      Introduction to likelihoods - lecture 2 1h 15m
      Speaker: Glen Cowan (University of London (GB))
      Video in CDS
    • 12:15 14:00
      Lunch break 1h 45m
    • 14:00 15:00
      Framing the discussion : Context and Scope 1h
      Speaker: Kyle Stuart Cranmer (New York University (US))
      Slides
      Video in CDS
    • 15:00 15:30
      Recommendations from the Higgs Cross Section Working Group 30m
      Speaker: Marco Zanetti (Massachusetts Inst. of Technology (US))
      Slides
      Video in CDS
    • 15:30 16:00
      Coffee break 30m
    • 16:00 16:30
      Interpreting the LHC Higgs results 30m
      Speaker: Milada Muehlleitner (Unknown)
      Slides
      Video in CDS
    • 16:30 17:00
      Interpreting the LHC Higgs results 30m
      Speaker: Beranger Dumont (LPSC Grenoble)
      Slides
      Video in CDS
    • 09:30 10:30
      The HistFactory tool 1h
      Speaker: Kyle Stuart Cranmer (New York University (US))
      Slides
      Video in CDS
    • 10:30 11:00
      Coffee break 30m
    • 11:00 12:00
      Higgs -> ZZ -> 4l likelihood in ATLAS 1h
      Speaker: Sven Kreiss (New York University (US))
      Slides
      Video in CDS
    • 12:00 14:00
      Lunch break 2h
    • 14:00 15:00
      Higgs combination in CMS 1h
      Speaker: Dr Mingshui Chen (University of Florida (US))
      Slides
      Video in CDS
    • 15:00 15:30
      Coffee break 30m
    • 15:30 16:30
      Higgs combination in ATLAS 1h
      Speaker: Haoshuang Ji (University of Wisconsin (US))
      Slides
      Video in CDS
    • 16:30 17:00
      Higgs combination discussion 30m
    • 09:00 10:00
      Likelihoods in BSM interpretation 1h
      Speaker: Wolfgang Waltenberger (Austrian Academy of Sciences (AT))
      Slides
      Video in CDS
    • 09:30 10:30
      BSM likelihoods in ATLAS --- CANCELLED 1h
      Speaker: Max Baak (CERN)
    • 10:00 10:30
      Coffee break 30m
    • 10:30 11:30
      BSM Likelihoods in CMS 1h
      Speakers: Javier Mauricio Duarte (California Institute of Technology (US)), Maurizio Pierini (CERN)
      Slides
      Video in CDS
    • 11:30 12:00
      RooFit - formulating and sharing likelihood functions 30m
      Speaker: Wouter Verkerke (NIKHEF (NL))
      Slides
      Video in CDS
    • 12:30 15:15
      Lunch break 2h 45m
    • 15:15 16:45
      Panel discussion: Publication of likelihoods (INSPIRE, HepData, RooFit, RooStats) 1h 30m
      Speakers: Kyle Stuart Cranmer (New York University (US)), Lorenzo Moneta (CERN), Dr Michael Whalley (Durham University), Sunje Dallmeier-Tiessen (Humboldt-Universitaet zu Berlin (DE))
      Video in CDS
      • INSPIRE 15m
        Speaker: Sunje Dallmeier-Tiessen (Humboldt-Universitaet zu Berlin (DE))
        Slides
      • HEPDATA 15m
        Speaker: Dr Michael Whalley (Durham University)
        Slides
    • 16:45 17:15
      Summary and conclusions 30m
      Speaker: Harrison Prosper (Florida State University)
      Slides
      Video in CDS