Swedish Teachers Programme 10/2013

Europe/Zurich
CERN

CERN

Lennart Jirden (CERN), Mick Storr
    • 7:00 PM 7:30 PM
      Welcome and organisational Issues 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

      Speakers: Lennart Jirden (CERN), Mick Storr (CERN)
    • 7:30 PM 8:30 PM
      Dinner 1h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 9:00 AM 9:30 AM
      Objectives of the week 30m 40/S2-A01 - Salle Anderson

      40/S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      30
      Show room on map
      Speaker: Mick Storr
      Slides
    • 9:30 AM 10:15 AM
      Introduction to CERN 45m 40/S2-A01 - Salle Anderson

      40/S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      30
      Show room on map
      Speaker: Lennart Jirden
    • 10:15 AM 10:30 AM
      Coffee 15m
    • 10:30 AM 11:30 AM
      Introduction to Accelerators 1h 40/S2-A01 - Salle Anderson

      40/S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      30
      Show room on map
      Speaker: Thomas Pettersson (CERN)
      Slides
    • 11:30 AM 12:15 PM
      Projects of a Swedish Fellow 45m 40/S2-A01 - Salle Anderson

      40/S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      30
      Show room on map
      Speaker: Dr Roderik Bruce (CERN)
      Slides
    • 12:15 PM 1:50 PM
      Lunch 1h 35m
    • 1:50 PM 3:00 PM
      Visit Magnet Test facility 1h 10m SM18

      SM18

      CERN

      Meeting point is in Bld.33 at 13h50!
      Speakers: Samer Al-Kilani (University of London (GB)), Yuri Ermoline (Michigan State University (US))
    • 3:00 PM 3:50 PM
      Introduction to Experiments 1 50m 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      20
      Show room on map
      How do you detect particles? The LHC experiments
      Speaker: Werner Riegler (CERN)
      Slides
    • 3:50 PM 4:05 PM
      Coffee 15m
    • 4:05 PM 5:00 PM
      Introduction to Experiments 2 55m 13/2-005

      13/2-005

      CERN

      20
      Show room on map
      Speaker: Werner Riegler (CERN)
      Slides
    • 5:00 PM 5:50 PM
      Review of the day 50m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 9:00 AM 10:00 AM
      Introduction to Particle Physics I 1h 40/S2-C01 - Salle Curie

      40/S2-C01 - Salle Curie

      CERN

      30
      Show room on map
      Speaker: Giacinto De Cataldo (Universita e INFN (IT))
      Slides
    • 10:00 AM 10:20 AM
      coffee 20m
    • 10:20 AM 11:10 AM
      Introduction to Particle Physics II 50m 40/S2-C01 - Salle Curie

      40/S2-C01 - Salle Curie

      CERN

      30
      Show room on map
      Speaker: Giacinto De Cataldo (Universita e INFN (IT))
      Slides
    • 11:10 AM 12:10 PM
      Visit Proton source, LINAC and LEIR 1h
      Meeting point in Bld.6 in the small cafeteria
      Speakers: Christopher Borgmann (Uppsala University (SE)), Marc Goulette (Universite de Geneve (CH)), Yuri Ermoline (Michigan State University (US))
    • 12:10 PM 1:45 PM
      Lunch 1h 35m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 1:45 PM 2:30 PM
      Cosmology 45m 6/2-004

      6/2-004

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Michael Doser (CERN)
    • 2:30 PM 3:20 PM
      Antimatter 50m 6/2-004

      6/2-004

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Michael Doser (CERN)
    • 3:20 PM 4:20 PM
      Visit LHC Control Room 1h CCC glasbox

      CCC glasbox

      CERN

      Shuttle leaves at 15h20 from the parking of Bld.6
      Speaker: Mr Peter Sollander (CERN)
      Slides
    • 4:20 PM 4:50 PM
      Visit AMS 30m
      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 4:50 PM 5:30 PM
      Review of the day 40m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 9:00 AM 10:00 AM
      Introduction to Particle Physics III 1h 40/S2-C01 - Salle Curie

      40/S2-C01 - Salle Curie

      CERN

      30
      Show room on map
      Speaker: Giacinto De Cataldo (Universita e INFN (IT))
      Slides
    • 10:00 AM 10:20 AM
      Coffee 20m
    • 10:20 AM 11:20 AM
      Workshop: Build a Cloud Chamber 1h 6/2-004

      6/2-004

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 11:20 AM 12:20 PM
      Data handling at school with a cosmic ray detector 1h 6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      6/2-024 - BE Auditorium Meyrin

      CERN

      21
      Show room on map
      Speaker: Markus Joos (CERN)
      Slides
    • 12:20 PM 1:45 PM
      Lunch 1h 25m Restaurant 2

      Restaurant 2

      CERN

    • 1:45 PM 2:30 PM
      Q/A 45m
      Speaker: Michael Doser (CERN)
    • 2:30 PM 7:30 PM
      Discover Geneva Treasure Hunt 5h
    • 7:30 PM 10:00 PM
      Programme Dinner 2h 30m Geneva (Hotel Edelweiss)

      Geneva

      Hotel Edelweiss

    • 9:00 AM 9:50 AM
      Why do we do particle physics research? Varfor forskar vi om elementarpartiklar? 50m 40/S2-A01 - Salle Anderson

      40/S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      30
      Show room on map
      Speaker: Tord Johan Carl Ekelof (Uppsala University (SE))
    • 9:50 AM 10:20 AM
      The road to HIGGS and what comes next 30m 40/S2-A01 - Salle Anderson

      40/S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      30
      Show room on map
      Speaker: Tord Johan Carl Ekelof (Uppsala University (SE))
    • 10:20 AM 11:00 AM
      Answers to questions 40m 40/S2-A01 - Salle Anderson

      40/S2-A01 - Salle Anderson

      CERN

      30
      Show room on map
      Speaker: Tord Johan Carl Ekelof (Uppsala University (SE))
    • 11:00 AM 12:30 PM
      Visit ALICE 1h 30m
      Speakers: Despina Hatzifotiadou (Universita e INFN (IT)), Giacinto De Cataldo (Universita e INFN (IT)), Lennart Jirden (CERN), Ombretta Pinazza (Universita e INFN (IT))
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 2:00 PM 3:00 PM
      Future accelerators 1h 31/3-009 - IT Amphitheatre Coffee Area

      31/3-009 - IT Amphitheatre Coffee Area

      CERN

      30
      Show room on map
      Speaker: Roger Ruber (Uppsala University (SE))
      Slides
      Video
    • 3:00 PM 3:30 PM
      Nationellt Resurscentrum for Fysik - Information 30m 6/2-004

      6/2-004

      CERN

      15
      Show room on map
      Speaker: Mr Mattias Andersson (NRCF)
      Slides
    • 3:30 PM 3:50 PM
      Coffee 20m
    • 3:50 PM 4:25 PM
      Visit Antimatter Factory - group 3 & 4 35m Building 193

      Building 193

      CERN

      Speakers: Michael Doser, Mr Tommy Eriksson (CERN)
    • 3:50 PM 4:25 PM
      Visit Computer Centre - group 1 & 2 35m Building 513

      Building 513

      CERN

      Speaker: Olof Barring (CERN)
    • 4:25 PM 5:00 PM
      Visit Antimatter Factory - group 1 & 2 35m Building 193

      Building 193

      CERN

      Speakers: Michael Doser (CERN), Mr Tommy Eriksson (CERN)
    • 4:25 PM 5:00 PM
      Visit Computer Centre - group 3 & 4 35m Building 513

      Building 513

      CERN

      Speaker: Olof Barring (CERN)
    • 5:00 PM 5:40 PM
      CERN's datorcenter: fran partiklar till bitar 40m 513/1-024

      513/1-024

      CERN

      1
      Show room on map
      Speaker: Olof Barring (CERN)
      Slides
    • 9:00 AM 9:20 AM
      Introduction to the International MasterClasses - Hands-on particle physics. 20m 572/R-013

      572/R-013

      CERN

      Show room on map
      Speakers: Despina Hatzifotiadou (Universita e INFN (IT)), Giacinto De Cataldo (Universita e INFN (IT)), Giacomo Volpe (CERN)
      Slides
    • 9:20 AM 11:40 AM
      Exploring particles at school with ALICE - Hands-on exercise 2h 20m 572 room 24 & room 25

      572 room 24 & room 25

      CERN

      Speakers: Despina Hatzifotiadou (Universita e INFN (IT)), Giacinto De Cataldo (Universita e INFN (IT)), Giacomo Volpe (CERN)
      document
      Slides
    • 11:40 AM 12:20 PM
      Medical applications at CERN 40m 572/R-013

      572/R-013

      CERN

      Show room on map
      Speaker: Dr Manuela Cirilli (CERN)
    • 12:20 PM 1:30 PM
      Lunch 1h 10m
    • 1:30 PM 3:00 PM
      Visit CMS 1h 30m CMS site

      CMS site

      CERN

    • 3:00 PM 4:00 PM
      Evaluation and conclusion 1h 31/3-004 - IT Amphitheatre

      31/3-004 - IT Amphitheatre

      CERN

      15
      Show room on map
    • 4:00 PM 5:30 PM
      Aperitif with Swedish scientists 1h 30m 61/1-201 - Pas perdus - Not a meeting room -

      61/1-201 - Pas perdus - Not a meeting room -

      CERN

      Show room on map