OMA School on Monte Carlo Simulations

Europe/Zurich
Seminar room 219, 2nd floor (Ludwig Maximilian University of Munich)

Seminar room 219, 2nd floor

Ludwig Maximilian University of Munich

Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
Description

 

Monte Carlo simulations find widespread applications in all areas of modern research. They allow simulation of beam losses in high energy accelerators, studies into traffic flow in cities, as well as optimization of treatment planning in cancer therapy.

This School will cover the fundamentals of Monte Carlo simulations, including geometry definition, material assignment, analysis, dose calculations, an overview of different solvers and post processors, as well as data visualization tools. Participants will be familiarized with this areas on the specific example of the FLUKA code through lectures and hands-on training classes.
 

Registration deadline: 4th October 2017

You will find more information about OMA at: www.oma-project.eu

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under the Marie Skłodowska-Curie grant agreement No 675265.

    • 8:20 AM 8:40 AM
      Registration 20m Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
    • 8:40 AM 9:00 AM
      General introduction 20m Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
      Speaker: Alfredo Ferrari (CERN)
    • 9:00 AM 10:30 AM
      Principles of Monte Carlo calculations and codes 1h 30m Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
      Speaker: Francesc Salvat (Universitat de Barcelona)
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:00 AM 12:30 PM
      Introduction to Geant4 1h 30m Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
      Speakers: George Dedes (L), Marco Pinto (LMU)
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m
    • 2:00 PM 3:00 PM
      Geometry in Penelope 1h Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
      Speaker: Francesc Salvat (Universitat de Barcelona)
    • 3:00 PM 4:00 PM
      Introduction to FLUKA 1h Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
      Speaker: Alfredo Ferrari (CERN)
    • 4:00 PM 4:30 PM
      Coffee Break 30m
    • 4:30 PM 5:30 PM
      Introduction to FLAIR 1h Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
      Speaker: Eleftherios Skordis (CERN)
    • 5:30 PM 6:30 PM
      Structure and operation of Penelope 1h Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
      Speaker: Francesc Salvat (Universitat de Barcelona)
    • 8:30 AM 9:30 AM
      Penelope models (low-energy elctromagnetic) 1h Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
      Speaker: José Mª Fernández Varea (Universitat de Barcelona)
    • 9:30 AM 11:00 AM
      Electron accelerator modeling with Penelope + Tutor 1h 30m Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
      Speaker: Lorenzo Brualla (Universitätsklinikum Essen)
    • 11:00 AM 1:00 PM
      Transfer to Munich - Packed lunch will be provided in Garching 2h
    • 1:00 PM 3:30 PM
      Exercise Session: Exercises with Penelope Room H037 (CIP 1)

      Room H037 (CIP 1)

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Schellingstraße 4 80799 Munich
    • 3:30 PM 4:00 PM
      Coffee Break 30m
    • 4:00 PM 5:00 PM
      Exercise Session: Exercises with Geant4 Room H037 (CIP 1)

      Room H037 (CIP 1)

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Schellingstraße 4 80799 Munich
    • 5:00 PM 6:00 PM
      Set up of posters 1h ground floor foyer

      ground floor foyer

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Schellingstraße 4 80799 Munich
    • 6:00 PM 7:00 PM
      Outreach poster session ground floor foyer

      ground floor foyer

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Schellingstraße 4 80799 Munich
    • 7:00 PM 8:00 PM
      Public Talk: The impact of Marie Sklodowska-Curie Actions to support education and research in ion beam cancer therapy lecture room H030

      lecture room H030

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Schellingstraße 4 80799 Munich
      Convener: Katia Parodi (Ludwig Maximilians University)
      • 7:00 PM
        Public Talk: The life of Marie Sklodowska-Curie and the impact of MSCA on cancer research 30m
        Speaker: Katia Parodi (Ludwig Maximilians University)
    • 8:30 AM 9:30 AM
      Geometry in FLUKA 1h Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
      Speaker: Eleftherios Skordis (CERN)
    • 9:30 AM 10:30 AM
      FLUKA models 1h Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
      Speaker: Alfredo Ferrari (CERN)
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:00 AM 12:30 PM
      Ionization and transport in FLUKA 1h 30m Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
      Speaker: Francesc Salvat Pujol (CERN)
    • 12:30 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 30m
    • 2:00 PM 3:00 PM
      Accelerators in FLUKA 1h Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
      Speaker: Eleftherios Skordis (CERN)
    • 3:00 PM 6:30 PM
      Free time/ OMA fellows - rehearsal of presentations Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
    • 8:30 AM 9:30 AM
      Heavy ion beams and radioactivity in FLUKA 1h Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
      Speaker: Andrea Mairani (Heidelberg Ion Beam Therapy Center)
    • 9:30 AM 10:30 AM
      Scoring in FLUKA 1h Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
      Speaker: Andrea Mairani (Heidelberg Ion Beam Therapy Center)
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Medical applications with FLUKA 1h Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
      Speaker: Andrea Mairani (Heidelberg Ion Beam Therapy Center)
    • 12:00 PM 2:00 PM
      Transfer to Munich - Packed lunch will be provided in Garching 2h
    • 2:00 PM 4:00 PM
      Exercise Session: Exercises with FLUKA Room H037 (CIP 1)

      Room H037 (CIP 1)

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Schellingstraße 4 80799 Munich
    • 4:00 PM 4:30 PM
      Coffee Break 30m
    • 4:30 PM 6:30 PM
      Exercise Session: Medical applications in FLUKA Room H037 (CIP 1)

      Room H037 (CIP 1)

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Schellingstraße 4 80799 Munich
    • 8:00 PM 11:00 PM
      Dinner 3h Restaurant Poseidon Garching

      Restaurant Poseidon Garching

      Freisinger Landstraße 3 85748 Garching

      http://www.poseidon-garching.de/karte.html

    • 8:30 AM 10:30 AM
      Geant4 advanced examples 2h Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
      Speakers: George Dedes (L), Marco Pinto (LMU)
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:00 AM 12:00 PM
      Outlook in Penelope 1h Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
      Speaker: Francesc Salvat Pujol (CERN)
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch 1h 30m
    • 1:30 PM 2:30 PM
      Outlook in GeantV 1h Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
      Speaker: Andrei Gheata (CERN)
    • 2:30 PM 3:30 PM
      GeantV: machine learning techniques 1h Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
      Speaker: Sofia Vallecorsa (Gangneung-Wonju National University (KR))
    • 3:30 PM 4:00 PM
      Coffee Break 30m
    • 4:00 PM 5:00 PM
      Outlook in FLUKA 1h Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany
      Speaker: Alfredo Ferrari (CERN)
    • 5:00 PM 5:30 PM
      Closing remarks 30m Seminar room 219, 2nd floor

      Seminar room 219, 2nd floor

      Ludwig Maximilian University of Munich

      Faculty of Physics, Medical Physics Department Am Coulombwall 1 85748 Garching Germany