CERN Portuguese Language Teachers Programme 2010 / Escola de Professores no CERN em Língua Portuguesa

Europe/Zurich
6 2-024 (CERN)

6 2-024

CERN

Mick Storr , Pedro Abreu (LIP - Laboratório de Instrumentação e Física Experimental de Partículas and IST)
Description
This is the 4th edition of this programme, in which high-school teachers follow an update course with theoretical classes on Particle Physics and related subjects, hands-on sessions, and visits to experiments at CERN, almost all in portuguese language. Nesta 4ª edição desta Escola, professores de escolas secundárias têm aulas sobre Física de Partículas e áreas associadas, sessões experimentais e visitas aos laboratório do CERN, decorrendo quase todo o programa em língua portuguesa.
    • 14:00 14:15
      Welcome Session / Sessão de Boas Vindas 15m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Introduction to the Program and Practicalities Introdução ao Programa e coisas práticas
      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 14:15 15:00
      Introduction to CERN / Introdução ao CERN 45m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Introduction to the Organization and the Laboratories Introdução à Organização e aos Laboratórios
      Speaker: Dr José Carlos Da Silva (LIP)
      Slides
      Video
    • 15:00 18:00
      Visit ATLAS Visitor Centre and SM-18 3h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speakers: Ana Sofia Da Silva Nunes (LIP Laboratorio de Instrumentacao e Fisica Experimental (LIP)), Andre David (LIP, Lisbon), Jose Da Silva (LIP LIsbon), Pedro Abreu (LIP Laboratorio de Instrumentaco e Fisica Experimental de Particulas)
    • 18:30 19:30
      Groups Preparation / Preparação dos Grupos 1h Restaurant 1, CERN ()

      Restaurant 1, CERN

    • 09:00 09:15
      Welcome to CERN / Benvindos ao CERN 15m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Welcome Address by the CERN Management / Sessão de Abertura por um representante da Direcção do CERN
      Speaker: Jonathan R. Ellis (CERN)
      Slides
    • 09:15 10:00
      Introduction to Particle Physics / Introdução à Física de Partículas (1/3) 45m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      A basic introduction to Particle Physics with exercises Uma introdução básica à Física de Partículas e com propostas de exercícios
      Speaker: Prof. Augusto Barroso (CFTC,U.Lisboa)
      more information
      Slides
    • 10:00 10:30
      Coffe break / Pausa para café 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Breathing time / Tempo para respirar

    • 10:30 11:15
      Particle Physics and the Universe / Da Física de Partículas para o Universo 45m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      A brief introduction to the current vision of our Universe Uma breve introdução à visão actual do nosso Universo
      Speaker: Pedro Abreu (LIP Laboratório de Instrumentação e Física Experimental de Partículas / IST)
    • 11:30 12:15
      Statistics in Particle Physics and Brazilian participation at CERN 45m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speaker: Prof. Vítor Oguri (Univ. Estadual do Rio de Janeiro, Brasil)
      Slides
    • 12:30 14:00
      Lunch / Almoço 1h 30m Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 14:00 18:00
      Visit to CAST + LHCb and Globe + Microcosm 4h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

    • 18:30 19:30
      Revision of the Day / Revisão do Dia 1h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 09:00 10:00
      Basics of Particle Detection / Princípios da Detecção de Partículas 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speaker: Prof. Ana Maria Henriques Correia (CERN)
      Slides
    • 10:00 10:30
      Coffe break / Pausa para café 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

    • 10:30 11:30
      Introduction to Particle Physics / Introdução à Física de Partículas (2/3) 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      A basic introduction to Particle Physics with exercises Uma introdução básica à Física de Partículas e com propostas de exercícios
      Speaker: Prof. Augusto Barroso (CFTC,U.Lisboa)
      more information
      Slides
    • 11:30 12:30
      The CMS Detector and the participation of Portugal / O Detector CMS e a participação portuguesa 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speaker: Dr André David (LIP)
      Live LHC/CMS information
      Slides
      Video news clip
    • 12:30 14:00
      Lunch / Almoço 1h 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

    • 14:00 18:00
      Visit CMS Electronics Cavern and CERN Control Centre 4h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speakers: Andre David (LIP, Lisbon), Mick Storr (CERN)
    • 18:30 19:30
      Revision of the Day / Revisão do Dia 1h Restaurant 1

      Restaurant 1

      CERN

    • 20:15 21:15
      EVO Connection with PT Noite dos Professores 1h 222/R-001

      222/R-001

      CERN

      200
      Show room on map
      EVO Connection Port. CV's Teachers Night with Teachers Program in Portuguese at CERN 2010. To attend, use evo at http://evo.caltech.edu, user: LIP, pass: (send a mail to abreu-at-lip.pt), and then connect to the meeting "CV Teachers Night" (password protected - send a mail to abreu-at-lip.pt if you didn't get one).
      Speaker: Dr Rosalia Vargas (Agencia Ciencia Viva)
    • 09:00 10:00
      Introduction to Particle Physics / Introdução à Física de Partículas (3/3) 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      A basic introduction to Particle Physics with exercises Uma introdução básica à Física de Partículas e com propostas de exercícios
      Speaker: Prof. Augusto Barroso (CFTC,U.Lisboa)
      more information
      Slides
    • 10:00 10:30
      Coffe break / Pausa para café 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Breathing time / Tempo para respirar

    • 10:30 11:30
      Data Acquisition Systems / Sistemas de Aquisição de Dados 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speaker: Clara Gaspar (CERN)
      Slides
    • 11:30 12:30
      Applied Physics with Accelerators at ISOLDE / Física Aplicada com Aceleradores (ISOLDE) 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speaker: João Guilherme Correia (ITN Instituto Tecnológico e Nuclear)
      Slides
    • 12:30 14:00
      Lunch / Almoço 1h 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

    • 14:00 19:30
      Discover Geneva Treasure Hunt / Caça ao Tesouro (Visita a Genebra) 5h 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      document
    • 19:30 21:30
      Programme Dinner / Jantar do Programa 2h Genebra (Hotel Edelweiss)

      Genebra

      Hotel Edelweiss

    • 09:00 10:00
      Particle Physics Spin-Offs / Aplicações da Física de Partículas 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speaker: Luís Peralta (LIP Laboratório de Instrumentação e Física Experimental de Partículas / FCUL)
      Slides
    • 10:00 10:30
      Coffe break / Pausa para café 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Breathing time / Pausa para respirar

    • 10:30 11:30
      An accelerator's preparation 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speaker: Prof. Gaspar Barreira (LIP)
      Slides
    • 11:30 11:45
      A Agência Ciência Viva 15m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speaker: Dr Rosalia Vargas (Agência Ciência Viva e Pavilhão do Conhecimento)
      Slides
    • 11:45 12:30
      Question and answer session / Sessão de Dúvidas, Perguntas e Respostas 45m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

    • 12:30 14:00
      Lunch / Almoço 1h 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

    • 14:00 18:00
      Parallel Session - Visits and Hands-on Session / Sessão paralela - Visitas e sessão experimental 4h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      4 groups of 20 persons will go, in parallel, to a double visit to the PS/LINAC and the Computer Centre, and to an hands-on session with a Cloud Chamber 4 grupos de 20 pessoas irão, em paralelo, visitar o PS/ADLINAC e o centro de cálculo, e participar numa sessão experimental com uma Câmara de Nuvens
      Speaker: Mick Storr (CERN)
    • 19:30 22:30
      PORTUGUESE BARBEQUE / CHURRASCO PORTUGUÊS 3h B6529 R-001 (Zone Bar B Q)

      B6529 R-001

      Zone Bar B Q

      Bar-b-que with the portuguese communities at CERN.
      Churrasco com a comunidade portuguesa no CERN.

    • 09:00 10:00
      Particle Physics without Accelerators / Física de Partículas sem Aceleradores artificiais 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Particle and Astroparticle Physics in Cosmic Rays, Gamma rays, and neutrino experiments Física de Partículas e Astropartículas em experiências de Raios Cósmicos, Raios Gama, e experiências de neutrinos.
      Speaker: Fernando De Carvalho Barao (LIP Laboratorio de Instrumentaco e Fisica Experimental de Particulas)
      Slides
    • 10:00 10:30
      Coffe break / Pausa para café 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Breathing time / Tempo para respirar

    • 10:30 11:30
      The science case for LHC / Porquê um LHC? 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      The reasons to build the biggest scientific machine ever devised are discussed. Serão discutidas as razões para a construção da maior máquina científica até à data.
      Speaker: Gaspar Barreira (LIP Laboratório de Instrumentação e Física Experimental de Partículas / IST)
      Slides
    • 11:30 12:30
      The ATLAS Detector and the participation of Portugal / O Detector ATLAS e a participação portuguesa 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speaker: Prof. António Onofre (LIP and Univ. Minho)
      Slides
    • 12:30 14:00
      Lunch / Almoço 1h 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

    • 14:00 15:00
      Open questions about Particle Physics and the Universe / Questões em Aberto na Física de Partículas e no Universo 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Open Problems by Dr. Jon Ellis. The slides will not be available due to organization problems. / Problemas em Aberto pelo Dr. Jon Ellis. Os slides mostrados nesta palestra não serão disponibilizados devido a problemas de organização.
      Speaker: Jonathan R. Ellis (CERN)
      Slides
    • 15:00 16:00
      Questionnaires and evaluation of the programme / Questionários e Avaliação do Programa 1h 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speaker: Mick Storr (CERN)
      Slides
    • 16:00 16:15
      A Collision as seen by the Brazilian Teachers / A Colisão de Partículas vista pelos Professores Brasileiros 15m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

      Speaker: Brazilian Teachers Professores Brasileiros
      Video
    • 16:30 17:00
      Bus to airport / Transporte ao aeroporto 30m 6 2-024

      6 2-024

      CERN

Your browser is out of date!

If you are using Internet Explorer, please use Firefox, Chrome or Edge instead.

Otherwise, please update your browser to the latest version to use Indico without problems.

×