ISOTDAQ 2017 - International School of Trigger and Data AcQuisition

Europe/Amsterdam
Amsterdam Science Park (Nikhef)

Amsterdam Science Park

Nikhef

Amsterdam, The Netherlands
Markus Joos (CERN)
Description

The ISOTDAQ 2017 is the eigth of a series of International Schools dedicated to introduce MSc and PhD students to the "arts and crafts" of triggering and acquiring data for physics experiments. The main aim of the school is to provide an overview of the basic instruments and methodologies used in high energy physics, spanning from small experiments in the lab to the very large LHC experiments, emphasizing the main building blocks as well as the different choices and architectures at different levels of complexity. About half of the school time will be dedicated to laboratory exercises where the students are exposed to most of the techniques described in the lectures.

Since places are limited, acceptance to the school is by a selection committee. Apply here.

The 8th International School of Trigger and Data Acquisition will be held in the Amsterdam Science Park at Nikhef (the National Institute for Sub-atomic physics) Amsterdam, The Netherlands. Lectures, the hands on exercises, lunch and coffee breaks will be held in the Institute.

Accommodation is within cycling distance, or convenient public transportation, at the Hotel Eden Lancaster (right in front of the Artis zoo).

download the full resolution picture.

Quick link to the timetable      Quick link to the main ISOTDAQ web page

    • 12:00 17:00
      School preparation and lab setups 5h Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
      • only for tutors and lecturers
      • students are expected to show up on Monday for the registration
    • 08:00 09:00
      Registration 1h Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
      • at the conference centre in the "Euler" room (Z009)
    • 09:00 09:10
      Welcome 10m Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      • a few words from the director of Nikhef
      Speaker: Stan Bentvelsen (Nikhef National institute for subatomic physics (NL))
    • 09:10 09:15
      Introduction to ISOTDAQ2017 5m Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      • from the local organizers
      Speaker: Andrea Borga (Nikhef National institute for subatomic physics (NL))
    • 09:15 10:15
      Introduction to detector readout 1h Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Gokhan Unel (University of California Irvine (US))
    • 10:15 11:00
      Introduction to data acquisition 45m Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Andrea Negri (Universita e INFN, Pavia (IT))
    • 11:00 11:30
      Coffee 30m Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 11:30 12:30
      Introduction to trigger 1h Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Alessandro Thea (STFC - Rutherford Appleton Lab. (GB))
    • 12:30 13:15
      Lunch 45m Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 13:15 14:15
      DAQ hardware 1h Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Andrea Negri (Universita e INFN, Pavia (IT))
    • 14:15 15:15
      Trigger hardware 1h Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Alessandro Thea (STFC - Rutherford Appleton Lab. (GB))
    • 15:15 16:00
      Networking for data acquisition systems 45m Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Silvia-Maria Fressard-Batraneanu (CERN)
    • 16:00 16:30
      Coffee 30m Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 16:30 17:30
      Introduction to VME bus 1h Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Markus Joos (CERN)
    • 17:30 18:30
      Modular electronics 1h Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Markus Joos (CERN)
    • 18:30 21:00
      Welcome drink 2h 30m Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands

      http://usc.uva.nl/huur/eetcafe-oerknal
      * sponsored by Keysight Netherlands (http://www.keysight.com)

    • 09:00 10:00
      Introduction to FPGAs 1h Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Hannes Sakulin (CERN)
    • 10:00 11:00
      Advanced FPGA programming 1h Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Manoel Barros Marin (CERN)
    • 11:00 11:30
      Coffee 30m Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 11:30 12:30
      Microcontrollers 1h Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Mauricio Feo (CBPF - Brazilian Center for Physics Research (BR))
    • 12:30 12:40
      Keysight techology pitch 10m Amsterdam Science Park (Z009)

      Amsterdam Science Park (Z009)

      Nikhef

      Speaker: Gustaaf Sutorius (Keysight)
    • 12:40 13:30
      Lunch 50m Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 13:30 15:30
      Lab Session 1 2h Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 15:30 16:00
      Coffee 30m Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 16:00 18:00
      Lab Session 2 2h Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 09:00 10:00
      Programming for today's physicist and engineers 1h Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Joschka Lingemann (CERN)
    • 10:00 11:00
      Threaded programming 1h Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Erkcan Ozcan (Bahcesehir University BAU (TR))
    • 11:00 11:30
      Coffee 30m Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 11:30 12:30
      DAQ software 1h Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Enrico Pasqualucci (Universita e INFN, Roma I (IT))
    • 12:30 13:30
      Lunch 1h Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 13:30 15:30
      Lab Session 3 2h Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 15:30 16:00
      Coffee 30m Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 16:00 18:00
      Lab Session 4 2h Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 09:00 10:00
      PCIexpress 1h Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Paolo Durante (CERN)
    • 10:00 11:00
      A scalable, portable DAQ system design 1h Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Martin Lothar Purschke (Brookhaven National Laboratory (US))
    • 11:00 11:30
      Coffee 30m Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 11:30 12:30
      The TDAQ system of the MEG Experiment 1h Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Luca Galli (INFN)
    • 12:30 13:30
      Lunch 1h Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 13:30 15:30
      Lab Session 5 2h Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 15:30 15:50
      Coffee 20m Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 15:50 16:00
      School photograph 10m Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands

      In the main hall at Nikhef

    • 16:00 18:00
      Lab Session 6 2h Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 08:30 10:00
      Introduction to the design of full-custom Front-End & data transmission ASICs 1h 30m Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Ozgur Cobanoglu (Senior Research Scientist, İSKO Division of SANKO Holding)
    • 10:00 11:00
      LabVIEW 1h Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Mr Afif El Mehdi (National Instruments)
    • 11:00 11:05
      TGIF moments 5m Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Time to speak about fun activities for the weekend!

      Speaker: Andrea Borga (Nikhef National institute for subatomic physics (NL))
    • 11:05 11:30
      Coffee 25m Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 11:30 12:30
      An Introduction to medical imaging devices 1h Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Martin Lothar Purschke (Brookhaven National Laboratory (US))
    • 12:30 13:30
      Lunch 1h Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 13:30 15:30
      Lab Session 7 2h Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 15:30 16:00
      Coffee 30m Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 16:00 18:00
      Lab Session 8 2h Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 20:00 23:00
      Nerd Nite 3h CREA

      CREA

      It is a hilarious and nerdy night!
      https://amsterdam.nerdnite.com/

    • 08:00 20:00
      Time to enjoy Amsterdam 12h Amsterdam

      Amsterdam

    • 10:00 11:00
      Design and implementation of a monitoring system 1h Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Serguei Kolos (University of California Irvine (US))
    • 11:00 11:30
      Coffee 30m Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 11:30 12:30
      TDAQ design: from test beam to medium size experiment 1h Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Roberto Ferrari (INFN Pavia (IT))
    • 12:30 13:30
      Lunch 1h Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 13:30 15:30
      Lab Session 9 2h Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 15:30 16:00
      Coffee 30m Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 16:00 18:00
      Lab Session 10 2h Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 20:00 22:00
      Social Dinner 2h Amsterdam

      Amsterdam

      A dive into contemporary Dutch food and sustainability!
      https://www.instock.nl/

    • 09:00 10:00
      Intelligent triggering: pattern recognition with Associative Memories and other tools 1h Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Kostas Kordas (Aristotle Univ. of Thessaloniki (GR))
    • 10:00 10:30
      Coffee 30m Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 10:30 12:30
      Lab Session 11 2h Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 12:40 13:30
      Lunch 50m Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 13:30 15:30
      Lab Session 12 2h Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 15:30 16:00
      Coffee 30m Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 16:00 18:00
      Lab Session 13 2h Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 19:00 20:00
      Snack 1h Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands

      grab a quick bYte and go back to processing...

    • 20:00 22:00
      Secret Lab 14 2h Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands

      For the die-hard ones only...

      Speakers: Elena-Sorina Lupu (EPFL), Manoel Barros Marin (CERN)
    • 09:00 10:00
      Timing for DAQ 1h Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Peter Jansweijer (Nikhef National institute for subatomic physics (NL))
    • 10:00 10:30
      Coffee 30m Amsterdam Science Park

      Amsterdam Science Park

      Nikhef

      Amsterdam, The Netherlands
    • 10:30 11:30
      GPU in HEP: online high quality trigger processing 1h Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Gianluca Lamanna (Istituto Nazionale Fisica Nucleare Frascati (IT))
    • 11:30 12:30
      TDAQ for the LHC experiments and upgrades 1h Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speaker: Francesca Pastore (Royal Holloway, University of London)
    • 12:30 13:00
      Closing 30m Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Amsterdam Science Park (Z009 Conference Room "Euler")

      Nikhef

      Speakers: Andrea Borga (Nikhef National institute for subatomic physics (NL)), Markus Joos (CERN)
Your browser is out of date!

If you are using Internet Explorer, please use Firefox, Chrome or Edge instead.

Otherwise, please update your browser to the latest version to use Indico without problems.

×